Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έκανε ίσως την σπουδαιότερη συναυλία στην ελληνική ιστορία

Συνήθως, σπουδαίες και ιστορικές, χαρακτηρίζουμε τις συναυλίες που συνδέονται με μεγάλες πολιτικές ή κοινωνικές αλλαγές και ανατροπές και αυτές που ονομάζονται φιλανθρωπικές και προσφέρουν σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, με τη συναυλία του στη Ρεματιά Χαλανδριού δεν έκανε τίποτα από τα πιο πάνω και την ίδια ώρα έκανε όλα τα πιο πάνω και κάτι περισσότερο. Κατάφερε να δημιουργήσει, μαζί πάντα με τη συνεργασία του Δήμου της περιοχής, την ίσως πιο σημαντική συναυλία που διοργανώθηκε ποτέ σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού ήταν η πρώτη καθολικά προσβάσιμη συναυλία που έγινε ποτέ από Έλληνα ή ξένο καλλιτέχνη στις δύο χώρες.

Η συναυλία που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – Νύχτες Αλληλεγγύης, έγινε το πρώτο ζωντανό μουσικό γεγονός που, χάρη στη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία με τον Δήμο Χαλανδρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες να απολαύσουν ισότιμα τη μουσική.

 Η πρώτη πραγματικά προσβάσιμη συναυλία από όλες και όλους, παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από τη Θεοδώρα Τσαποΐτη που βρισκόταν στη σκηνή δίπλα στους μουσικούς, και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς/ες  και βαρήκοους/ες, που χειριζόταν η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη αποδίδοντας γραπτώς όχι μόνο τους στίχους των τραγουδιών αλλά και όσων λέγονταν ζωντανά επί σκηνής.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία παρουσιάζοντας ισότιμα με τους μουσικούς που βρίσκονταν στη σκηνή τη Θεοδώρα Τσαποΐτη. «Έχουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση σήμερα για αυτήν εδώ τη συναυλία. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μας βοήθησε και μας τίμησε και εξαιτίας της γίνεται η πρώτη, κάτω από αυτούς τους όρους, καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα. Είναι μια σπουδαία στιγμή για μας εδώ» ήταν τα πρώτα λόγια με τα οποία καλησπέρισε το κοινό ο αγαπημένος ερμηνευτής.

 Οι υπηρεσίες που παρέχονταν στη συναυλία δεν ωφέλησαν ωστόσο μόνο Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες. Όλοι οι θεατές απόλαυσαν την ευκαιρία να έχουν γραμμένους τους στίχους των τραγουδιών στην οθόνη των υπέρτιτλων και να μπορούν να τραγουδούν μαζί με τον Αλκίνοο λέξη – λέξη όλα τα αγαπημένα τους τραγούδια. Εξάλλου, ενδεικτικό του ότι οι σχετικές υπηρεσίες δεν ήταν μια παράπλευρη παροχή, αποκομμένες από το συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της βραδιάς, είναι και το γεγονός ότι όταν οι μουσικοί επέστρεψαν στη σκηνή για το ανκόρ, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στράφηκε στην Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, χειρίστρια των υπέρτιτλων για να τη ρωτήσει αν θέλει να της πει από πριν ποια τραγούδια θα πει ώστε να είναι προετοιμασμένη, για να πάρει από εκείνη την απάντηση ότι μπορεί να τον παρακολουθήσει.

Την ίδια ώρα, χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, σ’ ένα θέατρο που το πλήθος του κόσμου δεν επέτρεπε «να πέσει καρφίτσα» δεν απειλήθηκε η πρόσβαση των ανάπηρων θεατών και των εμποδιζόμενων προσώπων, όπως και κανενός άλλου θεατή.

Από την πλευρά της η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία δηλώνει: «Χθες το βράδυ στη Ρεματιά, με τη συνεργασία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Δήμου Χαλανδρίου, εξασκήσαμε ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που παραβιάζεται εδώ και χρόνια. Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή! Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία συνεκπαίδευσης καλλιτεχνών και κοινού στην “άγνωστη χώρα της αναπηρίας” με στόχο τη συμπερίληψη και τη διεύρυνση αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να είναι όλες οι εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες και να μην αποκλείεται ΚΑΝΕΙΣ και ΚΑΜΙΑ! Είμαστε περήφανοι/ες για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Δήμο Χαλανδρίου που συμπορεύτηκαν ένθερμα δίπλα μας σε αυτό το εγχείρημα!».

  

Πληροφορίες και φωτογραφίες από left.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ