Τα έργα του αιρετικού Χρήστου Κακουλλή που έκαναν αίσθηση στη Βρετανία

Ο Κύπριος stencil artist συνεχίζει να προκαλεί (θετικές) αντιδράσεις με τα συμβολικά και αντισυμβατικά έργα του σε όλο τον κόσμο.  

 


Article featured image
Article featured image

Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο πως σκοπός της τέχνης και των ανθρώπων της είναι να σπάνε τα στεγανά και θίγουν με αιχμηρό και έντονο τρόπο όλα όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα, τότε ο Χρήστος Κακουλλής μπορεί να θεωρείται ως ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες στις γενιάς τους όσο αφορά αυτό το είδος έκφρασης.

Αυτή τη φορά ως επίκεντρο των έργων του είχε την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 14 Ιουνίου στο Grenfell Tower του Β. Κένσιγκντον στο Λονδίνο και σκότωσε τουλάχιστον 71 άτομα, μεταξύ τους και παιδιά.

Όσοι επέζησαν έμειναν στην ουσία άστεγοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι ότι θα μεταφέρονταν σε καινούργια σπίτια. Σήμερα, σχεδόν 8 μήνες μετά, 88 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων προσπαθώντας να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν όλες εκείνες τις φοβίες και τα τραύματα που τους δημιούργησε το γεγονός.

Έχοντας κατά νου όλα αυτά, ο Χρήστος Κακουλλής δημιούργησε ένα έργο προς τιμήν των θυμάτων, αλλά και όλων αυτών που έμειναν πίσω και παλεύοντας με τους δαίμονες τους. «Έφτιαξα αυτό το έργο για να δείξω την αγάπη και τη στήριξή μου στα θύματα του Grenfell Tower. Ως καλλιτέχνης αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχω για να εκφράσω όλα όσα νιώθω και να στηρίξω, έστω και μέσα από την τέχνη μου όλους αυτούς τους ανθρώπους. Εκτός αυτού όμως, ήθελα να υπενθυμίσω στην κυβέρνηση της Αγγλίας ότι ακόμη δεν έχει λάβει κανένα μέτρο στήριξης για όλους αυτούς τους ανθρώπους με πολλούς από αυτούς να εξακολουθούν να μένουν σε ξενοδοχεία και σε δρόμους», αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Ένα από τα θύματα της πυρκαγιάς ήταν και η καλλιτέχνης Khadija Saye, της οποίας η δουλειά είχε εκτεθεί στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2017, λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει. «Επιθυμώ αυτή η καλλιτεχνική δράση να έχει τον τίτλο ‘εις μνήμην της Khadija Saye’, ως αλληλεγγύη από έναν καλλιτέχνη σε άλλον», συμπληρώνει ο καλλιτέχνης.

 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ