Γιατί κλείνουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία την Πέμπτη;

Γιατί όχι Τρίτη ή Τετάρτη;

Article featured image
Article featured image

Ίσως να μην αναρωτήθηκες ποτέ. Ίσως και να σου πέρασε φευγαλέα από το μυαλό, αλλά να μην το πολυσκότισες. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι δα και κβαντική φυσική.

Ωστόσο, αποτελεί ένα από αυτά τα απλά καθημερινά ερωτήματα που ενώ νομίζεις πως ξέρεις την απάντηση, δεν έχει ιδέα την αιτία ή το λόγο που μπορεί να συμβαίνει.

Ούτε και σε εμάς είχε περάσει από το μυαλό μέχρι που μας ρώτησε ένας φίλος και τότε μας δημιουργήθηκε η απορία. Γιατί τα κομμωτήρια και τα κουρεία κλείνουν την Πέμπτη; Και γιατί δεν κλείνουν, ας πούμε, Τρίτη ή Τετάρτη;

Επικοινωνώντας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Κομμωτών μας παρέπεμψαν στον Περί Εγγραφής Κομμωτών και Κουρέων Νόμο που ψηφίστηκε μόλις το 2003.

Ο νόμος μπήκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2003 και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα εγγεγραμμένα κομμωτήρια και κουρεία στην Κύπρο δεν εργάζονται την Πέμπτη. Η συγκεκριμένη μέρα επελέγη έπειτα από δημοψήφισμα που είχε διενεργήσει στο παρελθόν ο Σύνδεσμος με την πλειοψηφία των μελών του, να επιλέγουν την Πέμπτη ως ημέρα αργίας.

«Υπήρχαν βέβαια και αρκετοί που ήθελαν τη Δευτέρα, αλλά επικράτησε η Πέμπτη. Παρόλα αυτά σήμερα λόγω των διατάξεων του Υπουργείου Εργασίας περί φιλελευθεροποίησης του ωραρίου, υπάρχουν πολλά κομμωτήρια που εργάζονται τις Πέμπτες, γεγονός το οποίο αντίκειται στη νομοθεσία. Εμείς ως σύνδεσμος εξακολουθούμε να διατηρούμε την Πέμπτη ως επίσημη αργία των κομμωτών».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ