Κομμωτές και κομμώτριες μάς περιγράφουν τις πιο εφιαλτικές εμπειρίες που είχαν με πελάτες

Όταν η φράση «ασχολείσαι με τρίχες» παίρνει άλλη διάσταση.

Κομμωτές και κομμώτριες μάς περιγράφουν τις πιο εφιαλτικές εμπειρίες που είχαν με πελάτες

Όταν η φράση «ασχολείσαι με τρίχες» παίρνει άλλη διάσταση.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Toa Heftiba / Unsplash

Λένε πως η δουλειά του κομμωτή είναι -πολλές φορές- εφάμιλλη με αυτήν του ψυχολόγου, αφού τις ώρες που είσαι εκεί για να περιποιηθείς την κώμη σου, νιώθεις τόσο χαλαρά και άνετα που του εκμυστηρεύεσαι τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις έγνοιες σου. Αυτό είναι το καλό κομμάτι.

Αφού η πολλή άνεση και οικειότητα, πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα, ειδικά εάν έχεις να κάνεις με πελάτες ιδιότροπους, που ψειρίζουν τα πάντα, επεμβαίνουν στη δουλειά σου και νομίζουν πως ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να γίνει, από εσένα που είναι... η δουλειά σου.

Ζητήσαμε από κομμωτές και κομμώτριες να θυμηθούν και να μας εκμυστηρευτούν τέτοιες περίεργες περιπτώσεις πελατών που τους έκαναν τη ζωή κόλαση.

hai-phung-m4Pd_e-4zKs-unsplash.jpg


Ηλιάνα

Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές αφού, ειδικά οι γυναίκες, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες με τα μαλλιά τους και αυτό τις κάνει -ας πούμε- πιο… απαιτητικές. Το πιο συχνά θέμα που αντιμετωπίζω στο κομμωτήριο έχει να κάνει με το λούσιμο. Η μία θέλει να τρίβεις δυνατά τα μαλλιά της γιατί θεωρεί πως μόνο έτσι καθαρίζουν, η άλλη θέλει να της κάνεις απαλό μασάζ γιατί έχει πονοκέφαλο. Άλλη, πάλι, θέλει να της ξύνεις το κρανίο με τα νύχια σου, ενώ άλλες περιπτώσεις δεν αντέχουν να νιώθουν τα νύχια στο σκαλπ τους. Ένα τέτοιο περιστατικό που θυμάμαι ήταν με μία πελάτισσα, που πήγαμε για λούσιμο μετά από βαφή. Πριν ακόμη ξεκινήσω το λούσιμο άρχισε να δίνει οδηγίες για το πώς θέλει να τις καθαρίσω τα μαλλιά της και για το πόσα σαμπουάν πρέπει να της κάνω για να καθαρίσει. Αρχίζω και έπειτα από τρία λουσίματα μου λέει «δεν νιώθω καθαρή, κάνε το με τα νύχια σου», όταν της είπα ότι δεν έχω νύχια δυσανασχέτησε και άρχισε να το κάνει μόνη της.

Όταν τελειώσαμε σηκώνεται χωρίς να πει κουβέντα και πάει κατευθείαν στον ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου για να του πει πως δεν θέλει να της χτενίσω ξανά εγώ γιατί η φάτσα μου της βγάζει αρνητική ενέργεια.




Μια δεύτερη περίπτωση που θυμάμαι έντονα, ήταν μία πελάτισσα που πρώτη φορά θα χτένιζα εγώ. Κάθεται και αρχίζω το χτένισμα προσπαθώντας παράλληλα να ανοίξω συζήτηση μαζί της, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση. Όταν τελειώσαμε σηκώνεται χωρίς να πει κουβέντα και πάει κατευθείαν στον ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου για να του πει πως δεν θέλει να της χτενίσω ξανά εγώ γιατί η φάτσα μου της βγάζει αρνητική ενέργεια. Δεν λέω κάτι και συνεχίζω τη δουλειά μου. Μια βδομάδα μετά επιστρέφει όλο χαμόγελα, με χαιρετάει, με φιλάει και λέει όλο ενθουσιασμό στον ιδιοκτήτη «κοίτα τα μαλλιά μου, από την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπαθαν τίποτα, πρώτη φορά μου πετυχαίνουν τέτοιο αποτέλεσμα. Θέλω να με χτενίζει μόνο η κοπέλα που τα έκανε και την προηγούμενη φορά». Εννοείται πως ποτέ δεν την ξαναχτένισα.


10-13-things-your-hairstylist-wont-tell-you-mixing-color.jpg



Nicholas

Εγώ, αγάπη μου, έφαγα τα κομμωτήρια με το κουταλάκι, εν θα μου πεις τι μπορώ να κάμω και τι όχι.




Θυμάμαι μία περίπτωση που έγινε πριν πολλά χρόνια, όταν είχα ξεκινήσει στη δουλειά. Ακόμη ήμουν υπάλληλος και δεν ήξερα τα κατατόπια καλά. Είχαμε μία πελάτισσα στο μαγαζί, η οποία ερχόταν κάθε μήνα και έκανε το ίδιο χρώμα, μαύρο! Έρχεται μία μέρα στο κομμωτήριο και ζητά να κάνει τα μαλλιά της «blue black». Έντονο μαύρο δηλαδή στο οποίο προστίθεται και λίγο μπλε για να δίνει μια γυαλάδα. Όταν, όμως, βάλεις περισσότερο μπλε υπάρχει κίνδυνος να σου βγει η ρίζα μπλε! Ετοίμαζε τη βαφή, μία άλλη υπάλληλος, λίγο πιο άπειρη και την ώρα που ανακάτευε τα χρώματα, πάει η πελάτισσα και της λέει να βάλει περισσότερο μπλε. Ακούω τη συζήτηση και επεμβαίνω για να της πω, πως αν προσθέσει περισσότερο μπλε, η ρίζα των μαλλιών της θα βγει μπλε και με τη βάση της να είναι γεμάτη άσπρες τρίχες, μπορείτε να καταλάβετε το αποτέλεσμα ποιο θα ήταν. Γυρίζει, τότε, και μου λέει με θράσος «Εγώ αγάπη μου έφαγα τα κομμωτήρια με το κουταλάκι εν θα μου πεις τι μπορώ να κάμω και τι όχι, αφήνω 200 ευρώ τον μήνα μες τούτο το κομμωτήριο και εγώ θέλω να βάλει κι άλλο μπλε μες την βαφή και αυτό θα κάμετε». Μη έχοντας άλλη επιλογή, έκανα πίσω και άφησα τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η ρίζα της να γίνει μπλε και το σύνολο να είναι σοκαριστικό. Όλο το κομμωτήριο έτρεχε πάνω-κάτω μήπως μπορέσει και φτιάξει τα σπασμένα. Τουλάχιστον, είχε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραδεχτεί ότι το λάθος ήταν δικό της. Εν τέλει έκλεισε καινούργιο ραντεβού για να διορθώσουμε την κατάσταση και ευτυχώς το πετύχαμε!


bad_hair_day_still.jpg



Κούλλα

Οι χειρότεροι πελάτες μέσα από την εμπειρία μου είναι αυτοί που έρχονται χωρίς να ξέρουν τι θέλουν, αλλά αρνούνται να ακούσουν τις συμβουλές σου, ενώ θεωρούν πως επειδή πληρώνουν είναι αφεντικά κι εσύ υποχρεωμένος να ανέχεσαι την κάθε παραξενιά τους. Από τις κακές στιγμές είναι και οι περιπτώσεις που έρχονται με μία φωτογραφία μοντέλου στα χέρια και απαιτούν να τις κάνεις ίδιες, μη έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας ενώ εκείνο που με θυμώνει πολύ είναι οι πελάτισσες που καθυστερούν στα ραντεβού τους.


Από τις κακές στιγμές είναι και οι περιπτώσεις που έρχονται με μία φωτογραφία μοντέλου στα χέρια και απαιτούν να τις κάνεις ίδιες, μη έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας.




Μια περίπτωση που θυμάμαι έντονα ήταν όταν δύο πελάτισσες που είχα για χρόνια –μάνα και κόρη- είχαν ραντεβού ένα Σάββατο όπου γινόταν χαμός στο κομμωτήριο και επειδή είχα το θάρρος τους, απολογήθηκα προκαταβολικά και τους ζήτησα να μου δώσουν 10 λεπτά περιθώριο. Προφανώς η μικρή καθυστέρηση των 10 λεπτών τους στοίχισε τόσο, που την επόμενη εβδομάδα ήρθαν στον ραντεβού τους με 30 λεπτά καθυστέρηση, ενώ τις είχα ενημερώσει πώς λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης θα έκλεινα πιο νωρίς, και αφού τελείωσαν με το χτένισμα κάθισαν για να βάψουν τα νύχια τους στο κομμωτήριο. Εννοείται πως τις έδιωξα μία και καλή και ηρέμησα. Πάντως θέλω να πω, πως οι περισσότεροι έρχονται ξέροντας τι θέλουν ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον κομμωτή σου και αυτός εσένα γιατί έτσι χτίζεις μια σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας που απαιτείται σε μία τέτοια δουλειά.




trump-hair.jpg



Γιάννης

Όταν τελείωσα και του τα έδειξα, τον βλέπω να γουρλώνει τα μάτια του και να ασπρίζει.




Επειδή ασχολούμαι μόνο με αντρικό κούρεμα δεν έχω και πολλές ιδιοτροπίες και παραξενιές. Εκείνο που θυμάμαι πολλά έντονα, όμως, ήταν πριν μερικά χρόνια που ήταν της μόδας τα σχέδια πάνω στο σκαλπ με τη μηχανή. Αστεράκια, κεραυνοί και διάφορα άλλα. Έρχεται ένας πελάτης, ήταν η 3-4 φορά του, ο οποίος γενικά είναι λίγο extreme στο θέμα της εμφάνισής του. Κάθεται και μου ζητά να του σχηματίσω στο ένα μέρος της κεφαλής του ένα αστέρι και στο άλλο μία μπάλα. Προσπάθησα με τρόπο να τον μεταπείσω, αφού και λόγω ηλικίας ήταν λίγο περίεργο να κυκλοφορεί με αυτά τα σχέδια πάνω στο κεφάλι. Αυτός ανένδοτος. Άρχισα κι εγώ να το παίζω Πικάσο πάνω στο κεφάλι του και να σχεδιάζω εκείνα που ήθελε. Όταν τελείωσα και του τα έδειξα, τον βλέπω να γουρλώνει τα μάτια του και να ασπρίζει. Τον ρώτησα τι έγινε και άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται γιατί οι γραμμές από το αστέρι που το έφτιαξα δεν ήταν όλες ευθεία γραμμή ενώ ήταν μερικά εκατοστά μικρότερο απ’ αυτό που ήθελε. Το πήρε πολύ κατάκαρδα και είπε άσχημα πράγματα. Εν τέλει και αφού ηρέμησε, ζήτησε συγνώμη και μου είπε να του φύγω το αστέρι και να αφήσω μόνο την μπάλα. Εννοείται πως δεν τον ξαναδέχτηκα και εννοείται πως δεν επιχείρησα ποτέ να κάνω σχέδια πάνω στο κεφάλι κάποιου.



24-hairstylist.w710.h473.2x.jpg



Mike

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε, αλλά νομίζω πως δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που έζησα εκείνη την ημέρα στο κομμωτήριο. Πελάτισσα, η οποία έρχεται κοντά μου για χρόνια, είχε ραντεβού για κούρεμα και χτένισμα. Επειδή είχα δουλειά και δεν μπορούσα να την αναλάβω εγώ, την πήρε ένας άλλος συνάδελφος και την ετοίμασε για κούρεμα.


Μόλις τελείωσε, βλέπει το αποτέλεσμα και αρχίζει να τσιρίζει και να χτυπιέται, δεν υπερβάλλω, είχε καθίσει κάτω στο πάτωμα και χτυπιότανε.




Όπως γίνεται πάντα, την ρώτησε τι θέλει να της κάνει και του είπε πως ήθελε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή και να τα κόψει αρκετά πιο κοντά, απ’ όσο ήταν. Ήμουν πολύ κοντά και παρακολουθούσα τι γινόταν. Άρχισε να κουρεύει ο συνάδελφος και κάθε τόσο σταματούσε για να επιβεβαιώσει πως είναι όλα καλά. Αυτή του έλεγε «πιο κοντά, πιο κοντά» και αυτός φυσικά συνέχισε να κόβει, τελειώνει δείχνει να της αρέσει και προχωρά με το χτένισμα. Μόλις τελείωσε, βλέπει το αποτέλεσμα και αρχίζει να τσιρίζει και να χτυπιέται, δεν υπερβάλλω, είχε καθίσει κάτω στο πάτωμα και χτυπιότανε γιατί τελικά δεν τα ήθελε τόσο κοντά. Το κομμωτήριο γεμάτο με κόσμο και αυτή να ουρλιάζει σαν πεντάχρονο και να θέλει πίσω τα μαλλιά της. Ο συνάδελφος παγωμένος και αυτή να μην ακούει κανέναν. Άφησα τη δουλειά μου και πήγα κοντά της να την ηρεμήσω, αλλά μάταια, επέμενε να φωνάζει. Μετά από αρκετή ώρα την πείσαμε να βγούμε έξω να πάρει καθαρό αέρα και να βρούμε μία λύση. Τελικά συμφωνήσαμε να της βάλουμε extensions και να της φέρουμε τα μαλλιά της στο μήκος που ήταν πριν και ευτυχώς αυτή τη φορά το αποτέλεσμα της άρεσε και έφυγε ευχαριστημένη.


Πέτρος

Όχι μόνο οι άντρες δεν είναι πιο χαλαροί με την εμφάνισή τους, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πιο απαιτητικοί και δύσκολοι από πολλές γυναίκες.

Όταν πριν χρόνια έμπαινα σε αυτή τη δουλειά, είχα αποφασίσει πως θα αναλάμβανα μόνο άντρες γιατί θεωρούσα πως θα είχα λιγότερα προβλήματα, αντιδράσεις και απαιτήσεις να αντιμετωπίσω.

Πλέον μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού όχι μόνο οι άντρες δεν είναι πιο χαλαροί με την εμφάνισή τους, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πιο απαιτητικοί και δύσκολοι από πολλές γυναίκες.Και αναφέρομαι σε άντρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή αυτούς που άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους ή ακόμη και όσους άρχισαν να βλέπουν άσπρες τρίχες.

Αυτές οι περιπτώσεις δύσκολα ελέγχονται και συνήθως την πληρώνει ο κομμωτής. Στη δίκη μου περίπτωση ο θύτης/θύμα ήταν ένας πελάτης που είχε χάσει τα μαλλιά του σε διάφορα σημεία και υπήρχαν κενά. Ήθελε, λοιπόν, να τον κουρεύω με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να του καλύπτω τα κενά και να φαίνεται το κεφάλι ομοιόμορφο. Ένα βράδυ που είχε μία σημαντική έξοδο, ήρθε να τον ετοιμάσω.

Όπως μιλούσαμε και τον κούρευα παράλληλα, έγινε ένα λάθος με τη μηχανή και μου έφυγε σ' ένα σημείο, λίγο περισσότερο, δημιουργώντας ακόμη ένα κενό στο κεφάλι. Η αλήθεια είναι πως έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου γιατί ήταν το τελευταίο άτομο που ήθελα να γίνει κάτι τέτοιο. Ο καταραμένος νόμος του Μέρφι. Όταν κατάλαβε τι έγινε άρχισε να κοκκινίζει από τα νεύρα του και να φωνάζει ότι τον κατέστρεψα και πώς θα έβγαινε έξω, ότι θα γινόταν ρεζίλι. Αφού ξεθύμανε λίγο, του πρότεινα μία λύση της στιγμής η οποία ευτυχώς δούλεψε. Πήρα μολύβι των ματιών και του γέμισα τα κενά με χρώμα, ούτως ώστε να μην φαίνεται η διαφορά. Ευτυχώς η βραδιά έληξε αναίμακτα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ