«Δεν είμαστε ανώριμοι», λένε σε επιστολή τους οι τελειόφοιτοι της Δασούπολης

«Εμείς κρατάμε και θα θυμόμαστε το μάθημα μας: ‘Οι άνθρωποι γενικά κρίνουν περισσότερο από τα φαινόμενα παρά από την πραγματικότητα, διότι η όραση ανήκει σε όλους ενώ η αντίληψη σε λίγους’».

 


Article featured image
Article featured image

Με αυτό το σχόλιο κλείνει η επιστολή που έγραψαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου Δασουπόλεως την οποία απέστειλαν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με σκοπό να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν από ορισμένους τα γεγονότα της 10ης Σεπτεμβρίου.

Η οργανωτική επιτροπή της «φιέστας» αναφέρεται σε παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση των γεγονότων και θυματοποίηση παιδιών, αφού παρουσιάστηκαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, «πράγμα εντελώς παράνομο», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «επαγγελματίες δημοσιογράφους» που κάλυψαν αποσπασματικά το συμβάν.

 

Αυτούσια η  ανοιχτή επιστολή της που απέστειλα στα ΜΜΕ:

Με αφορμή τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες και αφορούν τη λανθασμένη πληροφόρηση από τα ΜΜΕ γύρω από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων στο σχολείο μας, εμείς, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την απογοήτευσή μας για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα γεγονότα της 10ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα δόθηκε από τα ΜΜΕ λανθασμένη εικόνα τόσο για τη μαθητική κοινότητα του σχολείου μας, όσο και για τη δημόσια παιδεία γενικότερα.  Η «φιέστα» που ετοιμάσαμε ως τελειόφοιτοι μαθητές για να υποδεχθούμε τη νέα σχολική χρονιά, τους συμμαθητές και καθηγητές μας, όπως άλλωστε συνηθίζεται να γίνεται τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα σχολεία, μετατράπηκε σε εφιάλτη αφού προβλήθηκε διαστρεβλωμένο ένα μόνο μέρος της πρωινής μας σύναξης. Το προηγούμενο βράδυ όλα κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια της λογικής και της ευπρέπειας, ακόμη μέχρι και τις πρωινές ώρες υπήρχε η διακριτική παρουσία αστυνομικών, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να παρέμβουν ούτε μία στιγμή, γεγονός εξάλλου που πολύ εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί.

 

 

Τα ρεπορτάζ που προβλήθηκαν δεν ήταν αντιπροσωπευτικά του επιπέδου του σχολείου μας, αλλά και του καθενός μας προσωπικά αφήνοντας αιχμές για πρόκληση ζημιών και «χουλιγκανισμό» κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Αντίθετα, υπήρξε άψογη συνεργασία όλων των μαθητών τόσο και με το Σύνδεσμο Γονέων όσο και με τη Διεύθυνση του σχολείου για τη φύλαξη και καθαριότητα του εσωτερικού και εξωτερικού σχολικού χώρου.

Είναι πολύ  λυπηρό που αντί να προβληθούν τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία μας, καθώς και οι δυσκολίες που εμείς ως τελειόφοιτοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, προβλήθηκαν μεμονωμένες εικόνες και περιστατικά που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη εξυπηρετώντας, κατά την άποψή μας, πολιτικές σκοπιμότητες αφού στο προσκήνιο όλων των γεγονότων βρίσκεται η διαμάχη Δημόσιων Σχολείων και Υπουργείου Παιδείας.

Θα ανέμενε κανείς από επαγγελματίες δημοσιογράφους, αν ήθελαν να παρουσιάσουν σωστά την είδηση, να έψαχναν το θέμα εξονυχιστικά λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και κυρίως χωρίς να θυματοποιούν συγκεκριμένα άτομα παρουσιάζοντας ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, όπως και έγινε, πράγμα εντελώς παράνομο.

Το αποτέλεσμα είναι να μείνουμε εκτεθειμένοι και προσβεβλημένοι με χαρακτηρισμούς όπως: «Χούλιγκανς, τραμπούκοι, κακομαθημένοι, ανώριμοι» κ.λ.π. και να δεχόμαστε απειλές τόσο εμείς όσο και οι γονείς και οι καθηγητές μας. Το θέμα της «φιέστας μας», παρμένο από το «La casa de papel», μια ισπανική σειρά, προετοιμάστηκε με πολλή αφοσίωση και συνεργασία από ομάδα τελειόφοιτων μαθητών οι οποίοι για την οργάνωσή της τους τελευταίους μήνες συνεδρίαζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΩΡΙΜΟΙ, όπως μας αποκάλεσαν αντιθέτως, κάνουμε αυτοκριτική και έχουμε την ανάλογη ωριμότητα να αναλάβουμε την ευθύνη για κάθε κατηγορία που μας προσάπτεται εφόσον αυτή ισχύει αποδεδειγμένα.

Το βρίσκετε σωστό άραγε να προσάπτονται κατηγορίες σε ανήλικους, εκθέτοντάς τους δημόσια όταν μάλιστα βασίζονται σε ψεύδη; Ή ακόμη να κατηγορούνται και να προσβάλλονται οι Γονείς μας και η Διεύθυνση του σχολείου, που πρώτο τους μέλημα είναι πάντα η δική μας προστασία, ασφάλεια και παροχή βοήθειας, που χωρίς αυτήν άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά κατά την σχολική μας πορεία;

Παρόλ’ αυτά θα θέλαμε να απολογηθούμε, εάν η «φιέστα» μας προκάλεσε αναστάτωση στους περίοικους του σχολείου, αφού τούτο σίγουρα δεν ήταν στις προθέσεις μας, όπως δεν ήταν στις προθέσεις μας να αμαυρώσουμε το όνομα του σχολείου μας.

Λυπούμαστε που διαπιστώσαμε πως το θέμα της παραπληροφόρησης που διδαχθήκαμε στην Β΄ Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών εφαρμόστηκε στην εν λόγω περίπτωση, θυματοποιώντας εμάς. Ως αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου αναμένουμε όσοι ασκούν το λειτούργημα του δημοσιογράφου να υπηρετούν την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Εμείς, από την πλευρά μας, κρατάμε και θα θυμόμαστε το μάθημα μας: «Οι άνθρωποι γενικά κρίνουν περισσότερο από τα φαινόμενα παρά από την πραγματικότητα, διότι η όραση ανήκει σε όλους ενώ η αντίληψη σε λίγους».

Εκ μέρους των μαθητών της Γ΄ τάξης του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ’ - Δασούπολη

Η οργανωτική Επιτροπή

 

Διάβασε επίσης: Οι μαθητές δεν αρκεί να είναι τίμιοι, πρέπει και να φαίνονται τίμιοι


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ