Αυτό το βίντεο θα σε κάνεις να δεις τις φώκιες (της Κύπρου) αλλιώς

Και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο εγκληματικά αφελείς είμαστε που τις παρενεχλούμε, ενίοτε κτίζοντας επαύλεις πάνω στις θαλασσινές σπηλιές (τους).

 


Article featured image
Article featured image

Τους προηγούμενους μήνες η κοινή γνώμη διχάστηκε και πάλι κατά πόσο είναι τόσο τραγικό να κτίζουμε επαύλεις πάνω στη θάλασσα και δη στο σημείο με τις θαλασσινές σπηλιές.

Για όσους δεν έχουν βρει ακόμα την απάντηση, το παρακάτω βίντεο εύκολα μπορεί να τους βοηθήσει να την ανακαλύψουν.

 



Κινηματογράφηση / έρευνα: Χάρης Νικολάου

 

Η Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus είναι προστατευόμενο είδος και περιλαμβάνεται στη λίστα με τα κινδυνεύοντα είδη της IUCN. Ο παγκόσμιος πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τα 700 άτομα.

Αφού είχαν εξαφανιστεί για 50 χρόνια από την Κύπρο, τα τελευταία μερικά χρόνια εμφανίστηκαν και πάλι στο νησί και άρχισαν σιγά σιγά να αναπαράγονται. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 10-12 άτομα στην Κύπρο.

Από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο γεννούν 1 μικρό στις θαλασσινές σπηλιές, τις οποίες επιλέγουν για αναπαραγωγή, γαλουχία και ξεκούραση.

Κι εμείς τις επιλέγουμε για τις επαύλεις μας των εκατομμυρίων.



Ενημερωτικά, μόλις την Παρασκευή 14/9 η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της για τις Θαλασσινές Σπηλιές. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, ο έλεγχος που διενεργήθηκε ανέδειξε αρκετές αδυναμίες στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τόσο σε σχέση με την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, όπως προέκυψε από την ικανοποίηση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, όσο και σε σχέση με την αδειοδότηση αναπτύξεων στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ