Το κλασσικό αριστούργημα του Carlo Goldoni «Υπηρέτης Δυο Αφεντάδων» στα Κύπρια 2018

H θεατρική ομάδα Dell’Arte Projekt επιστρέφει επί σκηνής, αυτή τη φορά με αφορμή το Διεθνές φεστιβάλ Κύπρια 2018.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για την ομάδα που κρύβεται πίσω από τις θεατρικές παραγωγές «Το Ξύπνημα» που παρουσίασε τον Μάρτιο του 2017 και το «Μανώλη» τον Οκτώβρη του 2017, με μεγάλη επιτυχία.

Αυτή την φορά, η θεατρική ομάδα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του Ιταλού συγγραφέα, Carlo Goldoni, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», με παραστάσεις σε όλες τις πόλεις, στα πλαίσια του φεστιβάλ Κύπρια 2018.

Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά μετά από 38 ολόκληρα χρόνια στην κυπριακή θεατρική σκηνή και αποτελεί μια τυπική κωμωδία ερωτικής ίντριγκας και παρεξηγήσεων. Παρά το ότι είναι γραμμένο το 1764, στα μέσα του 18ου αιώνα, παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι επίσης το πιο πολυανεβασμένο διεθνώς έργο του συγγραφέα, μέσα από το οποίο εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις και αναζητά τις ηθικές αξίες που σχετίζονται με τη λογική και τον πολιτισμένο άνθρωπο.

Η νεαρή Μπεατρίτσε φθάνει στην Βενετία μεταμφιεσμένη στον νεκρό αδελφό της, τον Φεντερίκο. Σκοπός της είναι να ζητήσει από τον Πανταλόνε, τον πατέρα της Κλαρίσα την οποία επρόκειτο να παντρευτεί ο Φεντερίκο, τα λεφτά της προίκας της. Ταυτόχρονα, ψάχνει για τον αγαπητικό της τον Φλορίντο, τον άντρα που σκότωσε τον αδελφό της σε μονομαχία. Σκοπεύει με τα λεφτά της «προίκας» να το σκάσουν μαζί και να παντρευτούν. Η Κλαρίσα όμως, μετά τον θάνατο του Φεντερίκο, πρόκειται να παντρευτεί τον αληθινό της έρωτα, τον Σίλβιο.

Στο μεταξύ ο Τρουφαλντίνο,  ο συνεχώς πεινασμένος υπηρέτης της Μπεατρίτσε,  στην ανάγκη του για επιβίωση, δράττεται μιας ευκαιρίας που του δίνεται και γίνεται υπηρέτης και του Φλορίντο. Έχοντας κρύψει την διπλή του αυτή ιδιότητα από τα αφεντικά του, ο Τρουφαλντίνο τρέχει πάνω κάτω στη Βενετία για να τους εξυπηρετήσει. Στην προσπάθεια του αυτή κάνει συνεχώς γκάφες, περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα και βρίσκεται συχνά πολύ κοντά στο να αποκαλυφθεί το παιγνίδι του. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όταν τα δύο αφεντικά του καταλύουν στο ίδιο ξενοδοχείο. Μέσα σε όλα αυτά, ο Τρουφαλντίνο, ερωτεύεται  την Σμεραλντίνα, την υπηρέτρια της Κλαρίσσα…

Μέσα από παιχνίδια, ξεκαρδιστικές καταστάσεις, μάσκες, εντυπωσιακά κοστούμια, τραγούδι, χορό, ο υπηρέτης μας διασκεδάζει με τις γκάφες του. Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 2 και 3 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, στις 4 Οκτωβρίου στο Μαρκίδιο Θέατρο Πάφου, στις 5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και στις 8,9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

 

Οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης

Μουσική: Κώστας Κακογιάννης

Στίχοι: Πάμπος Κουζάλης

Χορογραφία/Κίνηση: Νατάσσα Γεωργίου

Σκηνικά- Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μάσκες – Περούκες: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός Σκηνoγράφου: Θέλμα Κασουλίδου/ Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης

 

Ηθοποιοί: 

Ανδρέας Βασιλείου

Ανδρέας Μακρής

Αφροδίτη Κλεοβούλου

Γιάννης Μίνως

Δημήτρης Αντωνίου

Ελεονώρα Βασιλείου

Ηλίας Ανδρέου

Παναγιώτης Λάρκου

Πηνελόπη Βασιλείου

Δ/νση Παραγωγής: Dell’ Arte ProjeKtΠαραστάσεις

2,3 Οκτωβρίου 2018 - Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία

4 Οκτωβρίου 2018 – Μαρκίδιο Θέατρο Πάφου

5 Οκτωβρίου 2018 – Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

8 - 9 Οκτωβρίου 2018 – Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Εισιτήρια πωλούνται προς €10, €5 (μειωμένα: μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι) στο www.soldouttickets.com.cy, σε επιλεγμένα Sο Easy Kiosks παγκύπρια, στο περίπτερο Time Out στην Πάφο και στο περίπτερο In N' Out στο Παραλίμνι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ