Γιατί μερίδα κατοίκων της Λάρνακας αντιδρά στη δημιουργία του νέου Mall;

Ποιο είναι το πρόβλημά τους και πώς θα αντιδράσουν.

 


Article featured image
Article featured image

Ενοχλημένοι παρουσιάζονται πολίτες – μέλη διαφόρων περιβαλλοντικών ομάδων της Λάρνακας από τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ανέγερση νέου Mall που θα δημιουργηθεί στη Λάρνακα σε λίγο καιρό.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν, στο χώρο που θα ανεγερθεί το Mall υπήρχε ένας μικρός δασικός πνεύμονας, από τους ελάχιστους της πόλης, που φιλοξενούσε 550 δέντρα μεγάλης ηλικίας, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποκοπεί αφού στα εν λόγω τεμάχια θα ανεγερθεί το νέο Mall.

Το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Ομάδων, αναφέρει μεταξύ άλλων πώς ο αφανισμός του δάσους σε συνδυασμό με την αύξηση της κυκλοφορίας θα επιβαρύνει σηματνικά και αναπόφευκτα την ποιότητα του αέρα, κάτι που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

 

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

Το περιορισμένο αστικό πράσινο της Λάρνακας έχει σχεδόν εξολοκλήρου αφανιστεί, μετά την εμπορική εκμετάλλευση των τριών τεμαχίων της Μητρόπολης Κιτίου, χώρος όπου και ευρίσκονταν περίπου 550 δέντρα μεγάλης ηλικίας.

Τα εν λόγο τεμάχια βρίσκονται πίσω από το ΚΕΝ Λάρνακας και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (κοντά από το νοσοκομείο της πόλης). Το δάσος αποτελούσαν πνεύμονα της περιοχής ως ο τελευταίος εναπομείναντας χώρος πρασίνου που εξισορροπούσε το μικρόκλιμα της πόλης, και στον οποίο κατοικούσε άγρια ζωή.

Η μητρόπολη, είχε πρόσφατα εξασφαλίσει άδεια κατά παρέκκλιση του τοπικού σχεδίου της πόλης, για να ενοικιάσει σε μεγαλοεπιχειρηματία τον χώρο, προς ανέγερση εμπορικού κέντρου με την ονομασία μητρόπολης - Metropolis Mall.

Το αρχικό σχέδιο που ενέκρινε το τμήμα περιβάλλοντος έλεγε ότι επηρεάζονται 350 δέντρα, όμως δόθηκε άδεια από το Τμήμα Δασών να κοπούν 396 δέντρα και να μεταφυτευτούν 71 δέντρα, σε πάρκα της επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας.

Μέχρι τώρα ο αριθμός των δέντρων που θα έχουν επηρεαστεί είναι 467, όμως αναμένεται να μεγαλώσει, αφού τα περίπου 80 εναπομείναντα δέντρα, πιθανών να επηρεαστούν από αναπτύξεις του οδικού δικτύου που το σχέδιο προβλέπει (δημιουργία δρόμων και κυκλικών κόμβων), λόγω την ανάγκης πρόσβασης των αυτοκινήτων στο Mall ,και της αύξησης της κυκλοφορία που θα προκύψει.

Ο αφανισμό του δάσους σε συνδυασμό με την αύξηση της κυκλοφορίας, θα επιβαρύνει σημαντικά και αναπόφευκτα , την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Μάλιστα, σύμφωνα με μετρήσεις του διεθνούς οργανισμού PLUME LABS ο αέρας στην Κύπρο είναι πιο μολυσμένος από τον αέρα του Παρισιού και του Λονδίνου – μετρήσεις που έγιναν χωρίς να συνυπολογιστούν οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Τα διακριτά και έντονα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, μας υποχρεώνουν να προστατεύσουμε έμπρακτα το περιβάλλον σήμερα, για το καλό όλων μας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, αφού αυτό δεν είναι υπόθεση μερικών ρομαντικών ακτιβιστών οικολόγων, αλλά υπόθεση όλων μας και ο καθένας που την διαταράσσει πρέπει να είναι υπόλογος σε εμάς. Είναι πλέον εμφανής, πως η διασφάλιση της αειφορίας στην κοινωνίας που ζούμε, είναι η αποτροπή της οποιασδήποτε ανάπτυξης που απειλεί  προς αποψίλωση, την λιγοστή χλωρίδα που απομείνει στο νησί και η επιδιόρθωση των οικολογικών καταστροφών που έχουν συντελεστεί.

Για τον λόγο αυτό, σε καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας,  Σάββατο 12 Ιανουαρίου, η ώρα 11 το πρωί, στην Πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες. Τα αιτήματά μας,  είναι να εισακουστούν οι εύλογες ανησυχίες μας από τους αρμόδιους που επέτρεψαν την ανέγερση του Mall και να απαιτήσουμε την διόρθωση των προβλημάτων που δημιούργησαν, με την άμεση δημιουργία χώρων πρασίνου - αντάξιων εκείνων που κατέστρεψαν.

Σκοπός της διαμαρτυρίας μας, να καταδείξουμε τους υπαίτιους που προκάλεσαν την οικολογική καταστροφή και να διαβεβαιώσουμε, τόσο αυτούς, όσο και την κοινωνία ευρύτερα, πως θα μας βρίσκουν απέναντι τους ως ένα ενιαίο μέτωπο, μέχρι να γίνουν τα αιτήματα μας πράξη.

Δίκτυο Περιβαλλοντικών ομάδων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ