Χρυσόστομος #not

Straight out από τα ευαγγέλια και με οδηγό τον ευάρεστο και πανάρετο χριστιανικό λόγο, με λίγες μικρές πινελιές από την διαπιστευμένη και διασταυρωμένη #λίγοαπόόλα επιστημονική θεωρία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθυρόστομος έδωσε, μαζί με την ευλογία του εννοείται, και μια ακόμη συνέντευξη-ομορφιά, στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ».

Article featured image
Article featured image

Θες να τη διαβάσεις; Ρίξε μια ματιά εδώ.



Η αλήθεια είναι πως μια καμενο-κυτταρική εγκεφαλική κάκωση κάποιοι από εμάς την πάθαμε, όσο προετοιμασμένοι ψυχολογικά κι αν ήμασταν- ποτέ δεν είσαι φουλ προετοιμασμένος για τέτοιο κύμα στοργής, να ξέρεις. Τα συμπτώματα, τα γνωστά. Θα διαβάζεις αυτά που διαβάζεις και θα είναι σα να μη τα διαβάζεις- αφού δε θα πιστεύεις ότι τα διαβάζεις.

Καταπέλτης «πόλα-σέλα», ως συνήθως, ο ηγεμών της κυπριακής εκκλησίας έκανε άλλο ένα κήρυγμα αγάπης και παρέδωσε μαθήματα αδελφοσύνης και μετριοπάθειας, εμπλουτισμένα με ανθρωπολογία, και (ευλογημένη τουτέστιν και τεκμηριωμένη) επιστημονική έρευνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως:

- Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θέλουν ξύλο. Έτσι άλλωστε θα δουλέψει ρολόι ένα μοντέρνο, σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Ποιοι Σουηδοί και κουραφέξαλα. Πάμε με δοκιμασμένες και επιτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος. Αλλιώς θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε; Εμπρός για πίσω.

- Οι gay (τους οποίους και διαχωρίζει εν τη σοφια του σε εκ γενετής και σε trend followers) να μαζευτούνε λίγο γιατί πολύ ψηλά τον πήρανε τον αμανέ. Σας συγχωρούμε που σας συγχωρούμε που είστε φρικιά της φύσης αλλά ας μην εκμεταλλεύεστε τη συγχώρεση και την ανοχή μας και μας τρίβετε και την ανωμαλία στα μούτρα.

- Θα συνεχίσει τη μπίζνα με τα ξενοδοχεία στην Πάφο (εκκλησιαστικά πράγματα, αγιασμένα θέρετρα) ακόμη και αν χρειαστεί να κτίσει πάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα -έριξε και το δολωματάκι της ανάδειξης των σε τουριστικό must visit- τώρα πώς θα κτιστεί όλο αυτό θα δούμε #δενείναιηώρατώρα. Να κάνουμε μια μελέτη καλύτερα;

- Ό,τι οι παπάδες δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Εννοείται πως δεν είναι σα κι εμάς τους κοινούς θνητούς, γι’ αυτό κι εμείς δεν αγιάζουμε με τόσα ψυχολογικά που κουβαλάμε. Σάμπως και πρέπει να δώσουμε βάση στα προβλήματα της ψυχής; Πού ζούμε, στον 21ο αιώνα; Oh wait...

- Πως δεν είχε κανένα απωθημένο να γίνει αρχιεπίσκοπος. Γι’ αυτό και έγινε (#ΦατσούλαΕκρηγνυόμενουΕγκεφάλου).

- Πως δεν είναι μόνο το «Κύριε Ελέησον» και η προσευχή για μετάνοια και συγχώρεση στα main tasks της εκκλησίας αλλά και άλλα, πιο complicated θέματα. Ας μας λυπηθεί ο θεός (Κύριε ελέησον ημάς τουλάχιστον).

Μέσα σε όλα, αναγνώρισε (του ξέφυγε;) εμμέσως, πως είναι κήρυκας μισανθρωπιάς. «Κατήντησε, πλέον, να μην μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, γιατί, σύμφωνα και με την κειμένη νομοθεσία, μπορεί να πάμε και φυλακή». Ευτυχώς δηλαδή που έχουμε νομοθετήσει (περίπου) την ρητορική μίσους και υποκίνησης μίσους, διαφορετικά... θα είχε τον ασυγκράτητο.


Και τώρα σοβαρά… Όσο γίνεται.

Γράφω, σβήνω… ξαναγράφω και ξανασβήνω. Άξιζε τώρα να ασχοληθώ; Αξίζει να ασχοληθείς εσύ, μ’ έναν άνθρωπο που τόσο εύκολα και τόσο απροκάλυπτα, εκμεταλλεύεται τα όποια επικοινωνιακά οφέλη που αυτομάτως προκύπτουν από τη θέση του, ως άρχων μιας οικονομικής ελίτ; Αξίζει να ασχοληθείς με έναν ημιμαθή που πιστεύει (όντως το πιστεύει) πως ό,τι ξεστομίσει αυτόματα ισχύει, είναι αδιαπραγμάτευτο και οφείλεις να το δεχτείς γιατί, oh well, έτσι έχουν τα πράγματα -ε και τι έγινε δηλαδή που ζούμε στην εποχή της πληροφορίας της pocket γνώσης, του σατανά πράγματα είναι αυτά.

Δε μπορώ να δώσω απάντηση με βεβαιότητα. Μάλλον όχι. Μπορεί να φταίμε κι εμείς που του δίνουμε μικρόφωνο, κι εγώ που ξοδεύω 600 λέξεις (και πολλές του είναι) αλλά ΟΚ, ίσως να μην έχω το IQ της υπόλοιπης Κύπρου κι ίσως ανήκω κι εγώ στους 5 ανόητους που αναφέρεται. Αλλά όσο και να θες να «βουττήσεις» το πληκτρολόγιο σου μες το νου σου πριν γράψεις, όσο κι αν θες να συγκρατηθείς, τέτοιος λόγος πρέπει τουλάχιστον να εκτίθεται για τη γελοιότητά του, έστω και επιδερμικά.

Μα «Χρυσόστομος» ρε συ σύμπαν; «Χρυσόστομος»; Μας τρολάρεις κι εσύ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ