Αναγνωρίζεις τι είναι αυτό που φαίνεται στον απέναντι λόφο;

Για να μη βγάλεις τα μάτια σου, θα σε βοηθήσουμε. Είναι ένας κυνηγός με το όπλο του, ο οποίος περιφέρεται αμέριμνος μέσα σε κατοικημένες περιοχές, 50 μέτρα από πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο και μόλις 150 μέτρα από αστυνομικό σταθμό.

Article featured image
Article featured image

Καμία ανησυχία όμως. Αυτό που βλέπετε είναι (σχεδόν) φυσιολογικό για τους πλείστους περαστικούς. Ξέρετε γιατί; Επειδή είναι Τετάρτη (χτες συνέβη το περιστατικό).


Αν δεν φορούσε στολή παραλλαγής κι αν δεν ήταν Τετάρτη, τότε όλοι μας θα καλούσαμε την Αστυνομία να καταγγείλουμε το πρωτοφανές περιστατικό, ενώ τα Μέσα θα έβγαζαν πρώτη είδηση με τον «παρανοϊκό» τύπο που πήρε ένα όπλο και βγήκε σεργιάνι σε λόφους, δίπλα από αστικούς δρόμους, πολύ κοντά σε κατοικίες και άλλα υποστατικά και απέναντι από αστυνομικό σταθμό.

Τώρα, όμως, το περιστατικό έγινε Τετάρτη, μέρα κυνηγίου, και ο τύπος με το όπλο φορούσε στολή παραλλαγής, άρα η εικόνα για την πλειοψηφία που τον είδε και τον προσπέρασε στο δρόμο, είναι αναμενόμενη και φυσιολογική.

Το θέμα, όμως, εδώ είναι πως ο συγκεκριμένος κυνηγός αποφάσισε να εξορμήσει σε μικρό λόφο, παρά τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, λίγα μέτρα μακριά από τον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας και πολύ κοντά σε οικίες.

Το συμβάν πρόσεξε και δημοσιοποίησε με φωτογραφικό υλικό στα social media, μια κάτοικος της περιοχής, η οποία, όπως αναφέρει, εκείνη την ώρα -νωρίς το πρωί- διέσχιζε τον αυτοκινητόδρομο για να μεταφέρει στο σχολείο τα παιδιά της και εντόπισε τον κυνηγό να περιφέρεται σχεδόν πάνω από τα κεφάλια τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη CITY και στην ανάρτησή της η κα Τατιάνα Ηρακλέους, με το που εντόπισε τον κυνηγό, ειδοποίησε αμέσως το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, και περίπολο της Υπηρεσίας Θήρας μετέβη στην περιοχή για να εντοπίσει τον κυνηγό, ο οποίος στο μεταξύ είχε φύγει από το σημείο.

Εδώ να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με την κα Ηρακλέους, το ίδιο σκηνικό με κυνηγούς σε κατοικημένες περιοχές, εντόπισε και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στους Αγίους Τριμιθιάς.



Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπηρεσία Θήρας, ο Εκπρόσωπος Τύπου κος Πέτρος Αναγιωτός, μας επιβεβαίωσε την καταγγελία, ενώ παράλληλα μας διαβεβαίωσε πως η παρουσία κυνηγών στο σημείο είναι παράνομη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλες τις αστικές περιοχές, τις τουριστικές εγκαταστάσεις και τις κατοικημένες περιοχές χωριών, σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων από τις παρυφές των οικιών τους ή των εγκαταστάσεών τους και σε ακτίνα διακοσίων μέτρων από μεμονωμένες οικίες. Παράλληλα, όπως διευκρινίζει ο κος Αναγιωτός, ανάμεσα στις διατάξεις της νομοθεσίας αναφέρεται ρητά πως απαγορεύεται η παρουσία κυνηγών στα 200 μέτρα από αυτοκινητόδρομους και στα 100 μέτρα από κύριους, αστικούς δρόμους.


Πώς προστατεύεται ο πολίτης

Παρότι τις ημέρες κυνηγίου η Υπηρεσία Θήρας διενεργεί περιπολίες, εντούτοις είναι δύσκολο να βρίσκεται παντού και να σταματά τους παρανομούντες, σημειώνει ο κος Αναγιωτός. «Καλό είναι οι πολίτες που εντοπίζουν τέτοια περιστατικά να τα καταγγέλλουν αμέσως είτε στην Αστυνομία είτε στην Υπηρεσία Θήρας, ούτως ώστε αναλαμβάνουν εκείνοι την υπόθεση», τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας.


Οι πολίτες να μην έρχονται σε αντιπαράθεση με κυνηγούς

Είναι σημαντικό, συνεχίζει, οι πολίτες που γίνονται μάρτυρες τέτοιων παρανομιών να μην έρχονται σε απευθείας αντιπαράθεση με τους κυνηγούς για λόγους που θεωρώ είναι ευνόητοι. Υπάρχουν τηλέφωνα που μπορούν να έρθουν άμεσα σε επαφή με λειτουργούς της Υπηρεσίας Θήρας και να καταγγείλουν το περιστατικό.

Για τη Λευκωσία: 99445697

Για τη Λεμεσό: 99445728

Για Λάρνακα/Αμμόχωστο: 99634325

Για την Πάφο: 99445679


Όπως λέει ο κος Αναγιωτός, δυστυχώς σε κάθε περιπολία εντοπίζονται παρανομίες που συνήθως αφορούν τις άδειες κυνηγίου. «Την επίσημη πρώτη του κυνηγίου, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, η Υπηρεσία προχώρησε σε 5 καταγγελίες, δύο εξ αυτών αφορούσαν τη μη ύπαρξη άδειας κυνηγίου και οι άλλες τρεις την ύπαρξη συναρμολογούμενου όπλου εντός του αυτοκινήτου κάτι που είναι και παράνομο και επικίνδυνο».




Αυτούσια η ανάρτηση της Τατιάνας Ηρακλέους:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ