Όχι, δεν ντρέπομαι που είμαι Κύπριος

Και όχι, δεν είμαστε όλοι έτσι.

Article featured image
Article featured image

Είδα το βίντεο περισσότερο από μια φορές, παρόλο που η ιδιοσυγκρασία μου δεν είναι για τέτοια. Ίσως να ήταν η ψευδαίσθηση ότι κάθε επόμενη φορά θα ήταν «καλύτερα» τα πράγματα. Ίσως, σκεφτόμουν, το σοκ της πρώτης φοράς να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον εκνευρισμό και την ταραχή μου. Μάταια όμως. Κάθε φορά που το έβλεπα αναστατωνόμουν λες και το έβλεπα για πρώτη φορά.

Παρόλο που συχνά παραμυθιάζομαι ότι τίποτε δεν μπορεί να με σοκάρει πλέον, όλη τη μέρα σήμερα έλεγα σε όλους (σχεδόν παραμιλούσα δηλαδή) πως δεν έχω δει ποτέ ξανά κάποιον να μιλά με τόσο μένος και τόση χυδαιότητα σε άλλον άνθρωπο.

Τέτοια άτομα υπάρχουν ανάμεσά μας, σαφέστατα. Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Και θέλω να πιστεύω πως δεν είναι καν πολλοί. Χαίρομαι, πάντως, που στον περίγυρό μου ή έστω στον μικρόκοσμό μου δεν υπάρχει αυτό το είδος ανθρώπου. Πραγματικά χαίρομαι.

Αυτός που σε έναν «ξένο» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το «ξένος») βγάζει έναν οχετό, επαναλαμβάνοντάς του συνεχώς πως βρωμά, και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα απολογείται σε έναν κύριο Λεωνίδα, δήθεν για το προχωρημένο της ώρας που τον πήρε τηλέφωνο, επιστρατεύοντας μια επίπλαστη ευγένεια.

Από την άλλη, είναι ελπιδοφόρο που υπάρχουν άτομα όπως η Σβετλάνα, η οποία αντέδρασε τόσο πολιτισμένα και χειρίστηκε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση με τόση νηφαλιότητα και τόσο θαρραλέα.

Μακάρι να μην την αδικήσουμε με τη δική μας στάση και να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Ας αντιδράσουμε λογικά, ας αποδώσουμε δικαιοσύνη* βάσει των ευθυνών του καθενός σε αυτό που συνέβη, ας πάρουμε -με αφορμή αυτό το περιστατικό- μια επιβεβαίωση ότι έχουμε κράτος (δικαίου).

Ας αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι έτσι, ότι δεν είμαστε όλοι… αυτό το πράγμα.




* Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ο Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 (134(I)/2011)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ