Πώς ένα ολόκληρο δάσος μπήκε σε σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

26 με 27 χιλιάδες έλατα.

Article featured image
Article featured image
Το έλατο του Ταξιάρχη είναι ονομαστό, διότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Μοσχοβολά για μέρες στο σπίτι.

Περίπου 26.000 - 27.000 έλατα, προερχόμενα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, διατέθηκαν φέτος στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ελληνικής εφημερίδας Έθνος οι ελατοπαραγωγοί της περιοχής χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα καλή την φετινή χρονιά καθώς πουλήθηκε σχεδόν το σύνολο των δέντρων που κόπηκαν από τις ιδιωτικές καλλιέργειες.

Οι πωλήσεις κατά τη φετινή εορταστική περίοδο σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 15%-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία-τέσσερα χρόνια, όταν πωλούνταν περίπου 22.000 - 23.000.

«Η αλήθεια είναι ότι η κρίση επηρέασε τις πωλήσεις των ελάτων. Πριν από αυτήν κόβαμε και πουλούσαμε περίπου 35.000 έλατα κάθε Χριστούγεννα. Φέτος, πήγαμε πολύ καλά, αφού ο κάθε ελατοπαραγωγός γύρισε πίσω με ελάχιστα έλατα απούλητα. Σε αυτό βοήθησε και η μεγάλη διαφήμιση που κάναμε φέτος», ανέφερε στο Έθνος ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, ελατοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Γιάννης Ξάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξάκης, το 90% των κατοίκων της κοινότητας, ασχολείται, έστω και επικουρικά, με την ελατοπαραγωγή. Η κοινότητα αριθμεί περίπου 1.000 - 1.100 άτομα. Σημειώνεται πως κανένα έλατο δεν κόβεται από τις δασικές εκτάσεις και ότι κάθε παραγωγός φυτεύει στα φυτώρια έλατα και, μόλις μεγαλώσουν, τα επαναφυτεύει στην ιδιωτική του έκταση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η ελατοκαλλιέργεια βοηθάει πολλούς νέους να έχουν επαγγελματική ενασχόληση και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

«Το έλατο του Ταξιάρχη είναι ονομαστό, διότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Μοσχοβολά για μέρες στο σπίτι. Σε αυτό βοηθά η μορφολογία του εδάφους της περιοχής μας, αλλά και το πολύ καλό κλίμα που διαθέτει ο Ταξιάρχης».

Πηγή: Έθνος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ