27 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα

10 Μαρτίου 1992 έγραφε το ημερολόγιο όταν άφηνε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Γιώργος Ζαμπέτας.

Article featured image
Article featured image

Ο Γίωργος Ζαμπέτας, ο κορυφαίος ίσως οργανοπαίχτης του μπουζουκιού και από τους σημαντικότερους συνθέτες της εγχώριας λαϊκής σκηνής, αφήνει σε ηλικία 67 ετών την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία από καρκίνο στα οστά.

Για τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, για τη συνθετική του δεινότητα, για την ιδιόρρυθμη μάγκικη φωνή του, για τις εμφανίσεις του στα νυχτερινά μαγαζιά, έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Στα 13 του χρόνια γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος και υπήρξε καθοριστική επιρροή για την μετέπειτα πορεία του μουσικοσυνθέτη.

Εν μέσω κατοχής, το 1942 δημιουργεί το πρώτο του συγκρότημα, ερασιτεχνικής φύσεως κυρίως, αφού περιοριζόταν σε καντάδες σε κορίτσια.

Το 1950 ξεκινά να παίζει μπουζούκι επαγγελματικά σε αθηναϊκά λαϊκά κέντρα διασκεδάσεως και σιγά σιγά αρχίζει να φανερώνεται το ταλέντο του.

Από το 1953 όπου κάνει και την πρώτη του ηχογράφηση, αρχίζει να θεωρείται πλέον ευρέως ένας από τους σπουδαιότερους στο είδος του.

Η καριέρα του από τότε ακολουθεί μία ξέφρενη ανοδική πορεία αφήνοντας τελικά ως κληρονομιά περισσότερα από 250 τραγούδια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ