Γιατί η Κύπρος πρέπει να επιλέξει τη χειμερινή ώρα

Τι εισηγείται ο Κύπριος Αστροφυσικός Ιωάννης Φάκας.

Γιατί η Κύπρος πρέπει να επιλέξει τη χειμερινή ώρα

Τι εισηγείται ο Κύπριος Αστροφυσικός Ιωάννης Φάκας.

Article featured image
Article featured image



Την ερχόμενη Κυριακή, 31 Μαρτίου, στις 3 τα ξημερώματα, θα τερματιστεί η χειμερινή ώρα και θα εισέλθουμε στην Θερινή Ώρα Ευρώπης.

Αυτό γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Μάρτη, κάθε χρόνο.

Οι δείκτες των ρολογιών μας θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πήρε απόφαση να καταργήσει την κατ’ έτος αλλαγή της ώρας σε Θερινή και Χειμερινή ώρα το έτος 2021.

Έδωσε οδηγίες στις χώρες μέλη της να αποφασίσει η καθεμία ξεχωριστά, αν θέλει να παραμείνει στην χειμερινή ώρα, ή αν θα εφαρμόσει την θερινή ώρα συνέχεια.

Δηλαδή, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εφαρμόσει είτε την θερινή ώρα είτε την χειμερινή ώρα, χωρίς να γίνεται αλλαγή της ώρας κάθε χρόνο όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Ο Ιωάννης Φάκας, Επίτιμος Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, εδώ και μία δεκαετία ασχολήθηκε με το όλο θέμα και μάλιστα συνέταξε και σχετική εργασία στην οποία έλαβε υπόψη του την κύμανση των θερμοκρασιών και την κύμανση της ηλιοφάνειας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Την εργασία αυτή την απέστειλε στην Ευρώπη από τότε, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εισήγηση του Ιωάννη Φάκα, ενόψει των νέων εξελίξεων, είναι ότι πρέπει η Κύπρος να επιλέξει την χειμερινή ώρα, η οποία είναι και η φυσική ώρα, ταυτόχρονα δε και η αστρονομικά ορθή ώρα. Με αυτή την ώρα λειτουργούσε η ανθρωπότητα διαμέσου των αιώνων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ