Τώρα σκέφτονται να αδειάσουν μερικώς τη λίμνη Μεμί

Γιατί έπρεπε να περάσει τόσος καιρός;

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Μάνος ΜποτρίνιΌταν πριν από περίπου ένα μήνα, αναρωτηθήκαμε γιατί οι Αρχές δεν προχωρούσαν σε αποστράγγιση της λίμνης Ξυλιάτου ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες, αρμόδια πρόσωπα έθεταν ως εμπόδιο την τοξικότητα του νερού και την αδυναμία να μεταφερθεί κάπου αλλού, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στο περιβάλλον.

Με τις έρευνες να συνεχίζονται σχεδόν δύο μήνες τώρα, χωρίς με ακόμη δύο σορούς να αγνοούνται, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, δήλωσε πως πλέον εξετάζουν την πιθανότητα να αδειάσουν μερικώς τη λίμνη στο Μεμί, όπου αναζητείται η σορός της 6χρονης Σιέρα, σημειώνοντας πως εφόσον κατεβεί η στάθμη του νερού θα υπάρχει ορατότητα, και με τη χρήση βάρκας θα είναι πολύ πιο εύκολο να ερευνηθούν κάποια σημεία.


Ο κ. Τράγκολας ανέφερε πως μέχρι πριν λίγες ημέρες στην ανατολική πλευρά της λίμνης υπήρχε ένα ρυάκι από το οποίο έρεε νερό σε αυτήν. Αυτό έχει σταματήσει τώρα, οπότε είναι μια ευκαιρία να εξεύρουμε έναν τρόπο να αντλήσουμε κάποια μέτρα νερού «με απώτερο σκοπό να κατεβάσουμε λίγο τη στάθμη του νερού και να κάνουμε καλύτερο και πιο ενδελεχή έλεγχο εκεί όπου υπέδειξε ότι έριξε το πτώμα ο ύποπτος», είπε.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλοί θάμνοι, πολλές ρίζες, καλαμιώνες και έχει πολλά εμπόδια και η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξήγησε, σημειώνοντας πως «όταν κατεβεί η στάθμη τουλάχιστον θα υπολογίσουμε ίσως την πορεία που ακολούθησε η σορός».

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε πως για να γίνει η άντληση θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι άδειες που απαιτούνται διότι θα γίνει διοχέτευση του νερού στο παρακείμενο ρυάκι.

Ανέφερε πως για το θέμα αυτό βρίσκονται σε συνεννόηση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, με την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (ΕΜΕ), η οποία είχε την κυριότητα του λατομείου πριν εγκαταλειφθεί, και με το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Η άντληση μπορεί να γίνει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μόνο ή και σε συνεργασία με την ΕΜΕ. Μπορεί επίσης να την κάνει η ΕΜΕ με δική μας παράκληση, σημείωσε, αναφέροντας πως θα χρειαστούν δυο - τρεις ημέρες προκειμένου το θέμα να αναλυθεί περαιτέρω και μπορεί να χρειαστεί και επί τόπου επίσκεψη.

Υπογράμμισε εξάλλου πως δεν υπάρχει θέμα αποξήρανσης της λίμνης στην οποία υπάρχουν δυο εκατομμύρια τόνοι νερού. Εάν ήταν να αφαιρέσουμε ολόκληρη την ποσότητα νερού θα έπρεπε να περιμένουμε 4-6 μήνες για να ξεράνει η λάσπη για να μπορέσουμε να κάνουμε έρευνες, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Κόκκινη Λίμνη είπε πως χρειάζονται αυτή τη στιγμή λίγο πέραν των δέκα ημερών για να δουν τι γίνεται. Αυτές οι ημέρες απαιτούνται για να ολοκληρώσουμε την έρευνα στη λίμνη με τους δύτες και με τη χρήση του σαρώθρου, σημείωσε.

Στη συνέχεια, είπε, θα υποβληθεί μια έκθεση στην ηγεσία της Αστυνομίας σε σχέση με τα αποτελέσματα των ερευνών. Η έκθεση αυτή αναμένεται στη συνέχεια να υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη λήψη αποφάσεων για το τι θα γίνει και για το εάν και πώς θα συνεχίσουν.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των Ισραηλινών, ο κ. Τράγκολας είπε πως αυτή ολοκληρώθηκε και αυτοί έχουν αναχωρήσει από το νησί.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ