Ο Μόρφου Νεόφυτος κάνει μάθημα (για τη) γιόγκα

Πιστός του απηύθυνε την ερώτηση «Γιατί η γιόγκα, καθαρά σαν τρόπος άσκησης, θεωρείται αμαρτία;».

Article featured image
Article featured image

Και ο Μητροπολίτης, χωρίς να κομπιάσει στιγμή, έδωσε τη δική του εξήγηση.

Στο πλαίσιο της εκδοχής που δίνει, μεταξύ άλλων μάς ενημερώνει ότι όλοι όσοι κάνουν γιόγκα τους επισκέπτεται ο σατανάς, τους χαρακτηρίζει «καημένους», ενώ περιγράφει και το περιστατικό με έναν νεαρό που τον επισκέφτηκε και του είπε ότι κάνει γιόγκα και πως νοιώθει ήρεμος και ισορροπημένος.

Και μαντέψτε τι; Σύμφωνα με τον Μόρφου Νεόφυτο, όλα αυτά που ένιωθε είναι επειδή τον έχει καταβάλει το δαιμόνιο.

Τότε ο Μητροπολίτης ζήτησε από το νεαρό να πει στη δασκάλα του αν θέλει να πάει στην Ευρύχου να τον δει, αλλά πρώτα ρώτησε αν είναι «δική μας» (Ορθόδοξη).

Και όπως μαθαίνουμε, από τα λεγόμενά του, η δασκάλα «έκανε το λάθος και πήγε», αφού ο ίδιος είχε την ευκαιρία να της κάνει την ερώτηση-κλειδί.

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας χαθήκαμε, αφού ξαφνικά γινόταν λόγος για φώτα και προβολείς, οπότε θα σας παραπέμψουμε για τη συνέχεια στο βίντεο.

Μέχρι και τον Αριστοτέλη επικαλείται, ανεξάρτητα με το αν δεν ήταν «δικός» μας.

Αν αποφασίσετε, πάντως, να δείτε το βίντεο, θα πρέπει να το κάνετε με δική σας ευθύνη, όπως πολύ εύστοχα έγραψε ένας φίλος.

Θα μάθετε και για το φουρνί στην Ευρύχουν όπου καίγονται βιβλία μη χριστιανικά, για τη γιόγκα, τη καμπάλα και άλλα τέτοια.




Εν κατακλείδι, είναι λυπηρό θα λέγαμε να ακούς ανθρώπους που ασκούν επιρροή σε τόσο κόσμο να εκφράζονται κατ’ αυτό τον τρόπο, να δαιμονοποιούν την όποια ηρεμία δεν σχετίζεται με τα δικά τους «πιστεύω», να διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε «δικούς» μας και σε άλλους, να προχωρούν σε πρακτικές που παραπέμπουν στον μεσαίωνα και σε δικτατορικά καθεστώτα, όπως πχ το κάψιμο βιβλίων και να χειραγωγούν κόσμο ποντάροντας στον φόβο, συνδέοντας πολλά και διάφορα με αυτό που ονομάζουν σατανά. Αντί ένας άνθρωπος που έχει δύναμη και το γνωρίζει να την αξιοποιεί για να φτιάξουμε μια κοινωνία καλύτερη, με λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους, αντ’ αυτού επιλέγει να γεμίζει τον κόσμο με πρωτοφανείς ιδεοληψίες. Ζούμε στο 2019 και τέτοιες απόψεις δεν τιμούν πραγματικά κανέναν. Μήπως κάποτε θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, και ειδικά άμα κατέχουμε αξιώματα μέσω των οποίων αυτομάτως ασκούμε επιρροή και προσελκύουμε άτομα, που ενίοτε το μόνο που πραγματικά χρειάζονται είναι έναν άνθρωπο να τους εμπνεύσει με τα λόγια του;



*Η ομιλία έγινε στο Ακάκι, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, στις 29 Ιουνίου 2019 και το βίντεο με τίτλο "Περὶ τῆς Γιόγκα" αναρτήθηκε στην 9 Ιουλίου στο youtube channel με την ονομασία ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ