Η κυπριακή ορχήστρα που θα βρίσκεται επί σκηνής μαζί με τους Il Divo

Μαζί με τους Il Divo, το διασημότερο ίσως συγκρότημα στον κόσμο στο είδος που ονομάζεται «ποπ όπερα», στη σκηνή θα βρίσκεται και η δική μας Commandaria Orchestra.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή της από το Κυπριακό Οινομουσείο αλλά κυρίως την πολυαναμενόμενη επικείμενη σύμπραξη στις δύο συναυλίες στη Λεμεσό με τους Il Divo, μιλήσαμε με τον Αρχιμουσικό και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Commandaria Orchestra, maestro Francis Guy.

«Παρουσιάζεται μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά τις πωλήσεις των εισιτηρίων από θεατές που ζουν στη Κύπρο αλλά και θεατές που θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, ειδικά για τη συναυλία αυτή. Είμαι σίγουρος πως το Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού “Μάριος Τόκας” θα είναι γεμάτο και τις δύο βραδιές!», απαντά στην ερώτηση «Τι να περιμένουμε από τις δύο συναυλίες, θα γεμίσει το θέατρο;», δίνοντάς μας το στίγμα για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουμε στις 17 & 18 Ιουλίου.


Κεντρική φωτογραφία: Fanny Ardant και Commandaria Orchestra, στην όπερα Cassandre, στο πλαίσιο της ΠΠ Πάφος 2017 / ©φωτοΛΑΡΚΟπάφος


Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους IL Divo; Ποιος σας προσέγγισε για να τους συνοδέψετε επί σκηνής στις συναυλίες τους στην Κύπρο;


Η Commandaria Orchestra είναι παγκοσμίου κλάσης ορχηστρικό σύνολο το οποίο πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό συναυλιών και ηχογραφήσεων κάθε σεζόν στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τόσο οι δικές μας παραγωγές όσο και αυτές που αναλαμβάνουμε να παρουσιάσουμε, να συμπράξουμε ή και να ηχογραφήσουμε για λογαριασμό άλλων καλλιτεχνών, φεστιβάλ, παραγωγών κλπ είναι βασισμένες τόσο στο κλασσικό, συμφωνικό και οπερετικό ρεπερτόριο, στο οποίο βέβαια και εξειδικευόμαστε, αλλά και παραγωγές που εμπίπτουν στα πιο «ανάλαφρα» μουσικά είδη και ύφη, όπως των μιούζικαλ, της οπερέτας, αλλά και της Classic-Crossover, είδος το οποίο οι IL DIVO παρουσιάζουν τα τελευταία 15 χρόνια και τους έκαναν γνωστούς ανά το παγκόσμιο.

Φέτος έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από την ίδρυση της Commandaria Orchestra από το Κυπριακό Οινομουσείο και οι επιτυχίες είναι πολυάριθμες. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι συναυλιακές συμπράξεις με τις όπερες της Γενεύης (Comédie de Genève), της Σόφιας, της Βάρνας, την Orchestra da Camera de La Scala di Milano και άλλους σπουδαίους οργανισμούς και καλλιτέχνες.

Η Commandaria Orchestra έλαβε την τιμητική πρόσκληση μέσω της Moonlight Show Productions, η οποία είναι η παραγωγός εταιρία των συναυλιών των IL Divo στην Κύπρο.


Commandaria Orchestra for internet.jpg



Η λέξη ‘ορχήστρα’ έχει τις ρίζες από την αρχαιοελληνική λέξη ‘όρχος’, η οποία στα ομηρικά χρόνια σημαίνει σειρά αμπελιών και συνδέεται άμεσα με την Διονυσιακή λατρεία και τις τέχνες τις οποίες πηγάζουν από αυτές.




Έχουν ακούσει δείγμα της δουλειάς σας, και αν ναι, τι σχόλια λάβατε;


Καλλιτέχνες αυτού του βεληνεκούς, όπως είναι οι IL Divo και η ομάδα τους, επιδιώκουν συνεργασία μόνο με μαέστρο και ορχήστρα εγνωσμένης αξίας. Εμείς προσωπικά δεν έχουμε στείλει κάτι συγκεκριμένο να ακούσουν αλλά σίγουρα θα έχουν ψάξει και ακούσει την ορχήστρα.


Commandaria Orchestra Cyprus - 36 Cassandre.jpg
Fanny Ardant and Commandaria Orchestra / Στην όπερα Cassandre, στα πλαίσια της ΠΠ Πάφος 2017 / ©φωτοΛΑΡΚΟπάφος

Maestro Francis guy and Melouzini @ Faneromeni 17.JPG
Commandaria Orchestra & Maestro Francis Guy / Φεστιβάλ Faneromeni 17, παρουσιάζοντας το συναυλιακό πρότζεκ "Commanderie Vinyards"

presidential palace.jpg
Συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο / © K"Art



Υπάρχουν μουσικές συγκλίσεις μεταξύ των IL Divo και της Commandaria Orchestra;


Πολλοί φιλόμουσοι που παρακολουθούν τη δράση της ορχήστας, και ιδιαίτερα αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν την ιστορία και τα προϊόντα του τόπου μας, συνδέουν το όνομα της ορχήστρας με το σημερινό όνομα του μοναδικού στον κόσμο γλυκόπιοτου κρασιού της Κύπρου, για το οποίο γίνονται αναφορές από τον Όμηρο, τον Ησίοδο και άλλους, την Κουμανδαρία. Και καλά κάνουν βέβαια, αφού το όνομα της ορχήστρας οφείλεται στην τοποθεσία που βρίσκεται το Κυπριακό Οινομουσείο, στο ιστορικό διοικητικό κέντρο της Μεγάλης Κουμανδαρίας (Κάστρο Κολοσσιού), το οποίο ιδρύθηκε από το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Ακόμα δε πιο συναρπαστική είναι η σχέση μεταξύ κρασιού και των τεχνών αφού η λέξη ‘ορχήστρα’ έχει τις ρίζες από την αρχαιοελληνική λέξη ‘όρχος’, η οποία στα ομηρικά χρόνια σημαίνει σειρά αμπελιών και συνδέεται άμεσα με την Διονυσιακή λατρεία και τις τέχνες τις οποίες πηγάζουν από αυτές.

Άρα η σχέση της μουσικής -και των τεχνών γενικότερα- με το κρασί είναι άμεση.

Η Commandaria Orchestra, ως ορχηστρικό σύνολο, έχει ως στόχο την υλοποίηση των οραμάτων του Κυπριακού Οινομουσείου, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διάδοση του εγχώριου λόγιου μουσικού πολιτισμού, καθώς επίσης τη διάδοση λόγιων μουσικών έργων, άμεσα συνδεδεμένων με την ελληνική παράδοση, ιστορία και μυθολογία.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω άμεσες συγκλήσεις δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταξύ των δύο. Όμως τα τραγούδια από την πλούσια δισκογραφία των IL Divo και ιδιαίτερα του δίσκου «TIMELESS», που περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της ποπ μουσικής από τη δεκαετία του 30 μέχρι σήμερα, και θα παρουσιάσουν σε αυτές τις δύο μοναδικές συναυλίες στην Κύπρο, δεν θα μπορούσαν να μην είναι αγαπητά σε όλους εμάς που στελεχώνουν την Commandaria Orchestra.



Πόσο σημαντικό είναι για μια κυπριακή ορχήστρα να συνεργάζεται με ένα συγκρότημα τέτοιου βεληνεκούς;


Όπως ανάφερα και πιο πριν η Commandaria Orchestra έχει συνεργαστεί με σπουδαίους οργανισμούς και καλλιτέχνες, τόσο σε πρότζεκτ που έγιναν στην Κύπρο, όσο και σε άλλα που έλαβαν χώρα στο εξωτερικό. Αναμφίβολα η εμπειρίες και τεχνογνωσία που θα αποκομίσουμε και από αυτή την συνεργασία με τους IL Divo θα είναι πολλές, τις οποίες βέβαια θα αξιοποιήσουμε στο μέλλον.




Πώς θα διαμορφωθεί το μουσικό πρόγραμμα στην συναυλία αυτή; Θα σας δούμε και μαζί επί σκηνή;


Βέβαια! Η Commandaria Orchestra θα εμφανιστεί μαζί με τους IL Divo, από την αρχή του προγράμματός τους, και θα τους συνοδεύει σε όλο τους το πρόγραμμα, παρουσιάζοντας τα τραγούδια από τον δίσκο «TIMELESS».


OK-SEB_5776.jpg
Ο Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Commandaria Orchestra, maestro Francis Guy



Τι να περιμένουμε από τις δύο συναυλίες; Θα γεμίσει το θέατρο;


Παρουσιάζεται μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά τις πωλήσεις των εισιτηρίων από θεατές που ζουν στη Κύπρο αλλά και θεατές που θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, ειδικά για τη συναυλία αυτή. Είμαι σίγουρος πως το Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» θα είναι γεμάτο και τις δύο βραδιές!


Περισσότερα για την Commandaria Orchestra θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα τους αλλά και στη σελίδα τους στο Facebook.




INFO

Τετάρτη 17 & Πέμπτη 18 Ιουλίου

Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού "Μάριος Τόκας"

Ώρας έναρξης: 20.00


SPONSOR: ROYAL CROWN INSURANCE

POWERED BY SUPER FM

Tickets Sale Spots: TicketHour.com.cy / ACS Courier

Contact Info: 77 77 70 40

Χορηγοί επικοινωνίας: CHECK IN CYPRUS και CITY.COM.CY


Περισσότερα ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ