Η (γυρισμένη το 1973 στην Κερύνεια) χολιγουντιανή ταινία που δεν κυκλοφόρησε ποτέ

46 χρόνια μετά, το ντοκιμαντέρ The Ghost of Peter Sellers προβάλλει -για πρώτη φορά στην Κύπρο- πλάνα από την κατεχόμενη Κερύνεια που δεν είδε ποτέ ξανά κανείς.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ The Ghost of Peter Sellers



Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 20:30, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, στη Λεμεσό, στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.





Λίγους μήνες πριν την εισβολή, μία παραγωγή του Hollywood επιλέγει την Κερύνεια για να γυρίσει μία ταινία με τον διάσημο κωμικό ηθοποιό Peter Sellers. Μία ταινία, ωστόσο, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και παρέμεινε αφημένη να σκονίζεται στην ταινιοθήκη μέχρι που ο Αγγλοκύπριος, Paul Iacovou, ανακάλυψε τον θρύλο πίσω από τη μυθική -πλέον- ταινία και αποφάσισε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ με όλα όσα είχαν γίνει τότε, επιλέγοντας για σκηνοθέτη τον ίδιο άνθρωπο που βρέθηκε στην Κύπρο το 1973 για να σκηνοθετήσει την αυθεντική ταινία, τον Peter Medak.

Ο παραγωγός και εμπνευστής του ντοκιμαντέρ, Paul Iacovou, μιλά στη CITY για τη μοναδική εμπειρία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ, τη συνεργασία του με τον Peter Medak, αλλά και για την αυθεντική, την άλλη Κύπρο, που γνώρισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.


Aυτό που με ιντρίγκαρε περισσότερο σε αυτή την ιστορία είναι το υλικό που υπάρχει από το 1973 και πως κανένας στην Κύπρο δεν το έχει δει. Ήταν μόλις μερικούς μήνες πριν την Εισβολή, οπότε αυτό το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον καθότι αποτελεί ντοκουμέντο.



Πότε και πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, 43 χρόνια μετά, πάνω σε μια ταινία που δεν βγήκε ποτέ;

Όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν είχα δει μια φωτογραφία του Peter Sellers πάνω στον τοίχο ενός φωτογραφικού στούντιο, στη Λευκωσία. Ρωτώντας να μάθω το λόγο που βρισκόταν εκεί, ενημερώθηκα πως ήταν από μια ταινία, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Κερύνεια, το 1973. Αυτό ήταν που με παρακίνησε κάνοντάς με να θέλω να μάθω περισσότερα. Όσο περισσότερο το έψαχνα, τόσο πιο ενδιαφέρον γινόταν το πράγμα.


Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όλα όσα έγιναν τότε, στα γυρίσματα της ταινίας;

Θα έλεγα πως αυτό που με ιντρίγκαρε περισσότερο σε αυτή την ιστορία είναι το υλικό που υπάρχει από το 1973 και πως κανένας στην Κύπρο δεν το έχει δει. Ήταν μόλις μερικούς μήνες πριν την Εισβολή, οπότε αυτό το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον καθότι αποτελεί ντοκουμέντο. Επίσης, βρισκόμασταν ακριβώς μετά την κατάρρευση των τραπεζών στην Κύπρο και άρα υπήρχε ένα γενικό αίσθημα απόγνωσης. Ένιωσα μια νοσταλγία για το παρελθόν, σε μία εποχή που πολλοί θα ήθελαν να βρεθούν.


ghost_of_peter_sellers.jpg
Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα της ταινίας Ghost in the Noonday Sun το 1973



Ποιο θα λέγατε πως είναι το πιο αστείο περιστατικό που συνέβη τότε;

Ένα από τα πιο αστεία περιστατικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν όταν ο Sellers προσποιήθηκε ότι έπαθε καρδιακή προσβολή σε μια σκηνή και πήγε στο νοσοκομείο όπου έμεινε για 4 μέρες (ή τουλάχιστον αυτό πίστευαν όλοι). Η παραγωγή σταμάτησε καθώς τον περίμεναν να αναρρώσει. Έπειτα από 3 μέρες, ο σκηνοθέτης κοίταζε μια εφημερίδα που έφτασε από την Αγγλία και μέσα στις σελίδες της είδε μια φωτογραφία του Sellers στο Λονδίνο, σε δείπνο μαζί με την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Τελικά, αποδείχθηκε ότι αντί να μείνει στο νοσοκομείο το έσκασε από το νησί χωρίς κανείς να το γνωρίζει.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας και της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, ανακαλύψατε πράγματα που δεν γνωρίζατε προηγουμένως;

Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι… σχεδόν όλα! Δεν ήξερα τίποτα για την ταινία και ειλικρινά αυτή είναι και η ουσία του ντοκιμαντέρ.







Γιατί κάποιος στην Κύπρο αξίζει να δει το ντοκιμαντέρ «The Ghost of Peter Sellers»; Τι το ενδιαφέρον έχει;

Πρώτα και κύρια, τα πλάνα από την αυθεντική ταινία του 73’ τα οποία κανείς δεν έχει δει. Τα περισσότερα γυρίστηκαν στην Κερύνεια, στο Κάστρο και στην παραλία 12 Μίλι, ενώ αρκετά από τα εναέρια πλάνα είναι εξαιρετικά.

Το τόξο της ιστορίας είναι το προσωπικό ταξίδι του σκηνοθέτη, Peter Medak. Στον πυρήνα της βρίσκεται η παραφροσύνη της ταινίας αλλά και η ιστορία ενός νεαρού, επιτυχημένου σκηνοθέτη ο οποίος κάνει σταθερά βήματα προς την καταξίωση. Ο Peter Medak είχε κάνει τρεις διαδοχικές επιτυχίες, ενώ ειδικά η ταινία «The Ruling Class» του '72, με τον Peter O 'Toole, είχε σημαντική επίδραση στην καριέρα του. Είναι μια απίστευτη ιστορία γεμάτη με ίντριγκα, απόγνωση, γέλιο και τραγωδία, με τον Medak να βρίσκεται στο επίκεντρο και να μας οδηγεί σε ένα αέναο ταξίδι του παρελθόντος γεμάτο συγκινήσεις, καθότι προσπαθεί να συμβιβαστεί με όσα συνέβησαν σχεδόν πριν από 45 χρόνια.


ghost_peter.jpg



Παρακολουθώντας πλάνα από τα γυρίσματα της ταινίας τότε, πόσο θεωρείτε ότι άλλαξε η Κύπρος, ως προς το τοπίο. Έχετε επισκεφθεί την κατεχόμενη Κερύνεια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων; Τι εντύπωση σας έχει αφήσει;

Ένεκα της θεματικής του ντοκιμαντέρ βρεθήκαμε ξανά στην Κερύνεια, αφού εκεί ήταν και η αρχική τοποθεσία των γυρισμάτων. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, ειδικά για τον Medak. Θυμήθηκε τα πάντα με μεγάλη νοσταλγία. Σήμερα, η περιοχή διατηρεί ακόμη τη μοναδική της γοητεία και δομή, όπως και τότε. Σαφώς και έχει αλλάξει, ευτυχώς όμως δεν έχει αναπτυχθεί όπως οι υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου. Εξακολουθεί να μοιάζει όπως και τότε, ενώ πολλά από τα κτήρια που υπήρχαν στην ταινία το 1973 εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Ελπίζω να παραμείνει ως έχει με κάποιο τρόπο.


Όταν επισκεφθήκαμε το Κάστρο της Καντάρας και κοιτάξαμε από τις πολεμίστρες, νιώσαμε πραγματικά ότι κάναμε ταξίδι στο χρόνο. Ένιωσα όπως ένιωθαν οι πρόγονοί μας χιλιάδες χρόνια πριν. Δεν υπήρχε τίποτα πέραν από την άγρια και ανεπεξέργαστη φυσική ομορφιά. Ούτε κτήρια, ούτε ανάπτυξη, μόνο φύση.




Πώς και πόσο θεωρείτε ότι έχει αλλάξει τον τόπο η εισβολή και η κατοχή;

Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου και δεν θεωρώ πως είμαι ο αρμόδιος για να την απαντήσω. Αυτό που παρατηρώ ωστόσο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των κατεχόμενων εδαφών παραμένει ανεκμετάλλευτο, εξ ου και μπορεί κάποιος να πάρει μια πραγματική αίσθηση της ιστορικής ομορφιάς του νησιού.

Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι πως όταν παρατηρήσεις το νησί στην ολότητά του, αντιλαμβάνεσαι πόσο υπέροχο μέρος είναι η Κύπρος. Όταν επισκεφθήκαμε το Κάστρο της Καντάρας και κοιτάξαμε από τις πολεμίστρες, νιώσαμε πραγματικά ότι κάναμε ταξίδι στο χρόνο. Ένιωσα όπως ένιωθαν οι πρόγονοί μας χιλιάδες χρόνια πριν. Δεν υπήρχε τίποτα πέραν από την άγρια και ανεπεξέργαστη φυσική ομορφιά. Ούτε κτήρια, ούτε ανάπτυξη, μόνο φύση. Είναι μια ανάμνηση που θα με συνοδεύει για πάντα. Το να βρεις τις ισορροπίες μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της φυσικής ομορφιάς του νησιού είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που για να το πετύχει κάποιος πρέπει να έχει μία κυβέρνηση που νοιάζεται περισσότερο για το κοινό καλό παρά για τον εαυτό της… ανέφικτο όνειρο, τ’ ομολογώ.

DSCN2278.jpg
Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ

DSCN2183_EDIT.jpg
Paul Iacovou, Peter Medak



Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Peter Medak, είναι ουσιαστικά ένας εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας που πραγματεύεται η ταινία. Πώς λειτούργησε όλο αυτό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Είναι γεγονός πως ήταν δύσκολο να κρατηθούν σωστές ισορροπίες, αλλά πιστεύω πως τα καταφέραμε. Η συνεργασία μου με τον Medak με έκανε να τον αγαπήσω πραγματικά και να μιλάμε συχνά και στο τηλέφωνο και μετά το τέλος της ταινίας. Τα όσα μου δίδαξε, όχι μόνο για το πώς φτιάχνεις μία ταινία αλλά και για το πώς ζεις τη ζωή σου στο μάξιμουμ είναι ανεκτίμητα. Μπορώ να πω ότι μου άλλαξε τη ζωή.

Στην αρχή της συνεργασίας μας ήταν κάπως τρομακτικό, είχα να κάνω με ένα βετεράνο σκηνοθέτη του Hollywood που λατρεύει αυτό που κάνει. Ομολογώ πως ήμουν κάπως νευρικός το πρώτο διάστημα, αλλά οι κινηματογραφικές παραγωγές έχουν να κάνουν πολύ και με το να αγαπάς αυτό με το οποίο ασχολείσαι και σίγουρα αυτό το ντοκιμαντέρ έγινε με πολλή αγάπη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας και των γυρισμάτων ο Medak είχε την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με πολλά πρόσωπα από το παρελθόν, μια εμπειρία που λειτούργησε ως κάθαρση για όλους. Κάτι το οποίο καταφέραμε να «συλλάβουμε» και στον φακό παρά την πολυπλοκότητας της ιστορία αλλά και το δίπολο που βίωνε ο ίδιος ο σκηνοθέτης αφού έπαιζε διπλό ρόλο.

IMG_7169.jpg




Ποια η σχέση σας με την Κύπρο, πριν ξεκινήσετε τα γυρίσματα του The Ghost of Peter Sellers»;

Είμαι μισός Κύπριος και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ερχόμασταν εδώ για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Μετακόμισα στην Κύπρο μόνιμα το 2007 και θεωρώ πως ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ στη ζωή μου. Δεν θα μπορούσα να ζήσω πουθενά αλλού.


PeterSellers-10009.jpg




Τι αντιδράσεις περιμένετε από τον κόσμο που θα παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού;

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένω αντιδράσεις από το κοινό. Πιστεύω, ωστόσο, πως οι θεατές θα εκπλαγούν από τα όσα θα δουν στο ντοκιμαντέρ και θα φύγουν με μία ευχάριστη νοσταλγία στις καρδιές τους.

pauliacovou_meta_photo.jpg
Paul Iacovou


Το ντοκιμαντέρ The Ghost of Peter Sellers θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο ξεκινά την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 8 Αυγούστου.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ