Φτιάχνουν ρομπότ που θα αναγνωρίζει γιατί κλαίει το μωρό σου

Εξαιρετικό gadget για νέους γονείς ή ένα εφιαλτικό σενάριο;


Φωτογραφία: kirza/istockphoto

Article featured image
Article featured image


Αποτελείς ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο και παράλληλα άγχος της πλειοψηφίας των νέων γονιών, αφού αδυνατούν να αναγνωρίσουν το λόγο που κλαίει το βλαστάρι τους. Πονάει, πεινάει, νυστάζει ή απλώς γκρινιάζει;

Και μπορεί με τα χρόνια και την πείρα να έρχεται η εξοικείωση και η αναγνώριση του κλάματος, αλλά το πρώτο διάστημα είναι ό,τι πιο εφιαλτικό για τον κάθε γονιό να μην ξέρει πώς να σταματήσει το κλάμα του μωρού του.

Το «πρόβλημα» θέλησε να λύσει μία ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία συσκευής που «διερμηνεύει» το κλάμα του μωρού και λέει στον γονιό τι χρειάζεται.

worried mum.jpg

«Τα μωρά βγάζουν διαφορετικές κραυγές για κάθε τι που τους συμβαίνει. Χρησιμοποιούν διαφορετικούς ήχους για να περιγράψουν το πρόβλημά τους ή την ανάγκη τους. Τοποθετώντας αυτά τα δεδομένα σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με ειδικό αλγόριθμο, κατασκευάζουμε μία συσκευή που θα μειώσει την ανησυχία των νέων γονιών» εξηγεί στο Smithsonian.com η Λιτσουάν Λιού, καθηγήτρια Ηλεκτρονικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και υπεύθυνη της έρευνας για την Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων.

Οι ειδικοί αναμένεται να κατασκευάσουν μία συσκευή που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορεί να διακρίνει τον κάθε τύπο κλάματος ενός μωρού. Θα λέει στον γονιό αν το κλάμα αυτό είναι για κάτι σημαντικό ή όχι και θα ξεχωρίζει αν νιώθει δυσφορία, πόνο ή απλώς πεινάει. Ο αλγόριθμος που δημιουργείται από τους ειδικούς, μπορεί να ταξινομήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά του κλάματος και συνδυάζοντάς τα να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα. Εφόσον βέβαια ισχύει ότι για κάθε τους ανάγκη, έχουν διαφορετικό μοτίβο κλάματος. «Όπως σε μια γλώσσα, έτσι και στους διαφορετικούς ήχους του κλάματος υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία. Οι διαφορές στα σήματα του ήχου εμπεριέχουν αυτές τις πληροφορίες και τις γνωρίζουμε» διαβεβαιώνει η δρ Λιού.

crying_baby.jpg


Πώς, όμως, μπορείς να τσουβαλιάσεις τα ανθρώπινα συναισθήματα σε έναν αλγόριθμο;

Μπορεί να μοιάζει ιδανικό εργαλείο, υπάρχουν παρόλα αυτά και κάποιοι που διαφωνούν. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η διάκριση των ανθρώπινων συναισθημάτων με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά περίπλοκη. «Ένας υπολογιστής μπορεί να καταγράφει κάποιου το πρόσωπο να χαμογελάει, όμως αυτός να βρίσκεται σε φάση ηρεμίας. Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος που εκφράζεται ο καθένας. Σκεφτείτε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ξεκάθαρα τα συναισθήματα ακόμη και σε ανθρώπους που απλώς δεν γνωρίζουμε» εξηγεί στο Smithsonian.com η Τζούλια Ράιζ, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και οι έρευνες της ομάδας και το επόμενο βήμα των ειδικών είναι να τοποθετήσουν κάμερα στη συσκευή επεξεργασίας ήχου, ώστε να συνδυάζει την έκφραση του προσώπου με το κλάμα και να δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Automatica Sinica (JAS).


Με πληροφορίες από Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ