5 (επί 5) events που δεν πρέπει να χάσεις τον Αύγουστο

5 φίλοι και συνεργάτες της CITY φτιάχνουν το δικό τους to-do-list με 5 events που παίζουν τον Αύγουστο και δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.

Article featured image
Article featured image

Ζητήσαμε από όλους να μας προτείνουν συναυλίες, φεστιβάλ, παραστάσεις και οτιδήποτε άλλο παίζει σε πολιτιστικό event, στα οποία αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια!



Κεντρική φωτογραφία: Από το περσινό μουσικό φεστιβάλ «ΦυντουκοΣέληνος», στον Πολύστυπο



ΑΥΓΗ ΛΙΛΛΗ / Ποιήτρια

Φέγγαρος

Πόσο κερδισμένο είναι το στοίχημα για ένα φεστιβάλ που σε κάνει να νιώθεις όμορφα που είσαι Κύπριος και μπορείς να απολαμβάνεις κάθε χρόνο αυτή τη γιορτή της μουσικής σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού μας; Well done again and again Louvana Records!

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Τα επίσημα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Κύπρου μόνο μια πορεία και κατεύθυνση έχουν: σταθερά ανοδική! Ειδικά αυτά της Λεμεσού έχουν καθιερώσει μια μοναδική ατμόσφαιρα συνεχούς πάρτι, που σε κάνει να ανυπομονείς για τη διοργάνωση. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού πάω με κλειστά τα μάτια· πλέον δεν κοιτάζω καν τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Στις οθόνες του δεν έχω δει ποτέ παραγωγή που να μην είναι τουλάχιστον πολύ καλή.

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2019 - «Κωνστάντια»

Κάθε χρόνο υποδέχομαι το πρόγραμμα με περισσή χαρά και στο τέλος χωρίς να το καταλάβω το καλοκαίρι φεύγει και τρέχω στην εκπνοή του Αυγούστου «να δω και καμιά ταινία»! Πάντως, φέτος θα παρακολουθήσω ό,τι δεν αξιώθηκα τον χειμώνα: Τα βραβευμένα «Capernaum» και «Κλέφτες Καταστημάτων», καθώς και τα περίφημα «Φτερά του Έρωτα» του μοναδικού Βιμ Βέντερς.

timis.png
Ειδικά στην επ. Πάφου φέτος έρχονται όλα τα πρωτοκλασάτα, δευτεροκλασάτα και τριτοκλασάτα αστέρια του ελληνικού πενταγράμμου


20ό Paradise Jazz Festival

Η «μετακόμιση» του Paradise Jazz Festival μετά από 20 (είκοσι;;!) χρόνια από τον Πωμό στη Γιαλιά είναι ένα γεγονός από μόνο του. Θα ήθελα να δω πώς το Val’s Place, συνώνυμο με την καλοκαιρινή ραστώνη, χτυπάει τα δάχτυλα και κουνάει το πηγούνι σε ήχους τζαζ.

Χοροεσπερίδες και πανηγύρια Δεκαπενταυγούστου

Όταν είμαι στην ύπαιθρο της επαρχίας Πάφου τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου δεν χάνω ευκαιρία να πάω σε χοροεσπερίδες και πανηγύρια των ημερών, ενίοτε με ξεχασμένους ή μη τραγουδιστάδες από την Ελλάδα, τα οποία διαφημίζονται μόνο σε κακοτυπωμένα πολύχρωμα πανό της περιοχής. Απλή, λαϊκή και γνήσια διασκέδαση! Τα προηγούμενα χρόνια πέρασα πραγματικά πολύ ωραία στη Λυσό, στο Νέο Χωριό και στην Πέγεια. Να δούμε και φέτος πού θα μας βγάλουν οι σούβλες και τα καζαντί.




ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ / Σκηνοθέτης - Ηθοποιός

Φεστιβάλ αντί-σκηνο

Θεατρικό φεστιβάλ με χαλαρή διάθεση. Υπέροχη ευκαιρία για να πας σε ένα ξεχωριστό μέρος της Κύπρου, να δεις πολλά θεατρικά δρώμενα, να πιείς μπύρες με ωραίους ανθρώπους δίπλα στη θάλασσα και να ονειρευτείς κοιτώντας τα αστέρια. 23&24 Αυγούστου, Κάτω Πύργος.

Φεστιβάλ Φέγγαρος

Το φεστιβάλ που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Ολόκληρο το χωριό του Κάτω Δρυ μετατρέπεται σε μια μουσική κοινότητα η οποία μας προσφέρει τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές εμφανίσεις της χρονιάς. 1-3 Αυγούστου.


windcra.jpg


Windcraft Music Fest

Για έκτη χρονιά διοργανώνεται το διήμερο φεστιβάλ Windcraft Music Fest από τον οργανισμό Windcraft Loud και πάλι στη φιλόξενη κοινότητα Κατύδατα της Σολέας. Για ακόμη μία χρονιά συναυλίες με σχήματα και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, μουσικά εργαστήρια, παιδικές παραστάσεις, χορευτικές παρουσιάσεις και παράλληλες δράσεις. 10 & 11 Αυγούστου, Κατύδατα Σολέας.

Θερινός Κινηματογράφο Κωνστάντια

Συνεχίζεται και τον Αύγουστο ο Μαραθώνιος Θερινών Προβολών στην Παλλουριώτισσα. Εξαιρετικές επιλογές ταινιών, κυριολεκτικά, κάτω από τα αστέρια.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, με τη συνοδεία υπέροχων κοκτέιλ. Ένα φεστιβάλ που χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται και προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους από άλλες χώρες. Φέτος, θα γίνουν 20 κινηματογραφικές πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη που θα στηθεί στο Ceronia Hall, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, στη Λεμεσό. 1-8 Αυγούστου, Λεμεσός.




ΤΑΝΙΑ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ / Δημοσιογράφος Madame Figaro

Φέγγαρος

Στην ένατη του διοργάνωση, το πρωτοποριακό φεστιβάλ, που αγαπά την καλή μουσική, επιστρέφει στον Κάτω Δρυ και στο φετινό line up θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις περισσότερα από σαράντα συγκροτήματα της pop, rock, dance, hip hop αλλά και παραδοσιακής μουσικής σκηνής, όπως Nalyssa Green, Planet of Zeus, Julio, Delirium Elephants, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιάννης Διονυσίου, Arcadian Child, Amalgamation Project κ.ά. 1-3/8, Κάτω Δρυς, επ. Λάρνακας.

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών

21 χρόνια από την πρώτη διοργάνωσή του το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον θερινό κινηματογράφο Κωνστάντια, στη Λευκωσία, παρουσιάζει και φέτος επιλογές ταινιών από όλες της γωνιές της γης. Ανάμεσα σ’ αυτές η κυπριακή «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου» (Πέτρος Χαραλάμπους) αλλά και οι ελληνικής παραγωγής «Toο Μuch Ιnfo Clouding Over my Head» (Βασίλης Χριστοφιλάκης) και «Holy Boom» (Μαρία Λάφι). Μέχρι 8/9. Τηλ. 22349085.


ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ3.png
Φεστιβάλ Αντί-Σκηνο


Windcraft Music Fest

Με πρωταγωνιστές τα πνευστά και με τη σύγχρονη δημιουργία να αντλεί από τις παραδόσεις της παγκόσμιας μουσικής, το Windcraft Music Fest στην έκτη διοργάνωσή του έχει ως στόχο να προβάλει το αξιόλογο έργο Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό. 10-11/8, Κατύδατα Σολέας. Τηλ.: 22377748.

Paradise Jazz Festival

Το δημοφιλές φεστιβάλ συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας και φιλοξενεί, όπως κάθε χρόνο, την αφρόκρεμα της κυπριακής τζαζ σκηνής και όχι μόνο. 23-24/8, Val’s Place, Γιαλιά, Πάφος. Τηλ.: 96511179.

Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ Αντί-Σκηνο

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, το φεστιβάλ επιστρέφει και αυτόν τον Αύγουστο και προσφέρει ένα τριήμερο γεμάτο θέατρο με δράσεις, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, προβολή ντοκιμαντέρ, performance κ.ά. 23&45/8, Κάτω Πύργος.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ / Αρχισυντάκτης CheckInCyprus.com

14o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Φέτος θα δεις ταινίες-ντοκιμαντέρ για θέματα που αφορούν και καθορίζουν τη ζωή του σύγχρονου πολίτη του κόσμου, ενώ παράλληλα θα έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις με φιλοξενούμενους δημιουργούς για τα έργα τους. Μουσικές εκδηλώσεις, Dj sets και open air πάρτι υπόσχονται μία άκρως καλοκαιρινή ατμόσφαιρα για τους λάτρεις του κινηματογράφου της πραγματικότητας.

3ο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ

Μοναδική εμπειρία και πρωτότυπη για την Κύπρο, να παρακολουθείς θέατρο στην ύπαιθρο κυριολεκτικά δίπλα από τη θάλασσα. Αν βρεθείς στον Κάτω Πύργο μην το χάσεις ή πάρε το σαν αφορμή για να πας μέχρι εκεί την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου στο Πάρκο Ευκαλύπτων, Κάτω Πύργος Τυλληρίας.


festdoc.jpg
Η CITY θα είναι και φέτος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, ως περήφανος Χορηγός Επικοινωνίας


Pafos Aphrodite Festival

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ μας έμαθε την όπερα στην Κύπρο, ένα είδος σχεδόν ξένο για την χώρα μας. Εδώ και δύο δεκαετίες το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου μεταμορφώνεται για να υποδεχθεί μεγάλα σχήματα του εξωτερικού. Είτε ξέρεις την όπερα είτε όχι, είτε σου αρέσει, είτε δεν σου αρέσει είναι σίγουρα μία μοναδική εμπειρία. Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Ιουλ & Κυριακή 1 Αυγ, Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος, 20.00, €25, €40, €50 & €70. Πληρ. 26822218, www.pafc.com.cy.

Θερινός κινηματογράφος στο Κωνστάντια

Καλοκαίρι στη Λευκωσία χωρίς έστω μια φορά στο Κωνστάντια δεν γίνεται. Καμία φορά δεν έχει καμία απολύτως σημασία η ταινία που θα δεις, αλλά η αίσθηση του να βρίσκεσαι σ’ εκείνο το ρετρό θερινό σινεμά της πρωτεύουσας. Οι προβολές πραγματοποιούνται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, στις 21.00.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ / Δημοσιογράφος CITY

Εκεί που τελειώνει το υπέροχο μονοπάτι του Φουντουκοδάσους Πολυστύπου, στον Κλάδο του Χατζηματθαίου, στην πλακόστρωτο μικρή πλατεία (του Παρακανιά) έξω από το χωριό, τα τελευταία καλοκαίρια, κάθε Αύγουστο, πραγματοποιείται η ίσως πιο μυσταγωγική μουσική εκδήλωση του νησιού. Υπό το φως των φανών, των κεριών και των αστεριών, 4 μουσικά συγκροτήματα θα παίξουν φέτος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μοναχά για πάρτη σας, στο μουσικό φεστιβάλ «ΦυντουκοΣέληνος».

Στην 20η του εκδοχή, το φεστιβάλ που έχει ίσως την πιο ξεκάθαρη ταυτότητα από οποιοδήποτε άλλο στο νησί, το Paradise Jazz Festival, πάει στο Val’s Place, στη Γιαλιά (23&24/8), και φιλοξενεί στη σκηνή του 6 live acts και 2 επιπλέον jam sessions. Κοντά στους 30 καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και ο σπουδαίος Ολλανδός τζαζίστας Rob van Bavel, που θα συμπράξει με τους Κύπριους Trio Misterioso.


phountou.original.jpg
Σε τέτοιο σκηνικό θα στηθούν τα αντίσκηνα για το Ξαρκής στον Πολύστυπο


Πάρε το αντίσκηνό σου, στήσε το κάτω από τις καταπράσινες φυντουκιές κοντά στην Κρύα Βρύση, στον Πολύστυπο και απόλαυσε το τριήμερο Φεστιβάλ Ξαρκής (16-18/8). Με τίποτα μη χάσεις το «Ζιαφέττιν» και το γλέντι του.

Είσαι σινεφίλ αλλά είσαι και φιλότεχνος γενικότερα; Σου έχουμε σπουδαία νέα. Ανάμεσα στις ταινίες του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού (1-8/8) είναι και κάποιες που παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο σπουδαίων ανθρώπων της τέχνης όπως η Ιταλίδα φωτογράφος Letizia Battaglia (Shooting the Mafia), ο χαρισματικός Ισπανός αρχιτέκτονας Renzo Piano (Renzo Piano: Architect of Light), η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη (Olympia) και φυσικά, ο θρυλικός σταρ του Χόλιγουντ Peter Sellers (The Ghost of Peter Sellers). Διάλεξε ΕΔΩ τις ταινίες που θέλεις να δεις.


Αν θα πας Πρωταρά, καλό είναι να γνωρίζεις πως στο πρόγραμμα του Protaras Summer Film Festival υπάρχει για τον Αύγουστο το Bohemian Rhapsody (4/8), αλλά και αρκετές κλασσικές ταινίες όπως το Fight Club και το The Green Mile που θα προβληθούν στο Screen 2 (5-11/8), στην παραλία Σκούταροι, στον Κάππαρη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ