8 άτομα μιλάνε για τα αγαπημένα τους μυστικά μέρη στην Κύπρο

Κάποιοι, μάλιστα, το κάνουν με ένα σχεδόν ποιητικό τρόπο!

8 άτομα μιλάνε για τα αγαπημένα τους μυστικά μέρη στην Κύπρο

Κάποιοι, μάλιστα, το κάνουν με ένα σχεδόν ποιητικό τρόπο!

Article featured image
Article featured image

Και αυτό είναι το ωραίο! Ότι δηλαδή τα μέρη αυτά, για το οποία κλήθηκαν να μιλήσουν, πιθανόν λόγω των αναμνήσεων που τους ξυπνούν, τους γεμίζουν με τα ομορφότερα συναισθήματα. Και αυτό μεταφράζεται σε έναν υπέροχο γραπτό λόγο.

Ο καθένας από τους 8 επιλέγει, όπως αντιλαμβανόμαστε, ένα «μυστικό» μέρος το οποίο έχει συνδέσει με μια ή περισσότερες ωραίες εμπειρίες, ένα μέρος στο οποίο ενδεχομένως επιστρέφει συχνά αφού αποτελεί τον δικό του μικρό παράδεισο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μας μιλήσουν ήταν… να μη γίνει αποκάλυψη. Και, φυσικά, είπαμε ok! Αλλιώς πώς θα παρέμεναν «μυστικά»;


Έλενα Μιχαήλ

Κάθε εποχή και διαφορετικό σκηνικό

Δύσκολο να διαλέξω το αγαπημένο μου μυστικό μέρος σε αυτή την νήσο. Διάλεξα όμως ένα σημείο που για εμένα είναι μοναδικό... είναι ένα χωράφι, με απίστευτη θέα , που έχει μόνο μια ελιά! Κάθε εποχή αλλάζει χρώματα και σκηνικό... Κάποτε μουντό, κάποτε φωτεινό και άλλοτε χρυσό. Όποτε περνώ από αυτό τον δρόμο σταματώ. Όχι για να βγάλω απλώς ακόμα μια φωτογραφία, αλλά για να κάνω «ένωση» με την ομορφιά της φύσης αλλά και με τον εαυτό μου, αφού πάντα μου ξυπνά και διαφορετικά αισθήματα.

67822355_356045161986839_4482429231057338368_n.jpg

68261424_474201376750389_3990990281250963456_n.jpg



Zoe Christodoulides

Αν δεν «χαθείς» πώς θα το βρεις;

Τα πιο όμορφα μέρη που έχω ανακαλύψει στην Κύπρο είναι αυτά που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν. Μέρη που σε πιάνουν εξ απροόπτου, έχοντας τη μαγική ιδιότητα να σε εμπνεύσουν αλλά και να σε καταπλήξουν! Μέρη που για να τα προσεγγίσεις χρειάζεται απαραίτητα προηγουμένως να έχεις «χαθεί» στην επαρχία, μέχρι τελικά να βιώσεις το μεγαλείο της φύσης στο έπακρο! Κάπως έτσι, με αυτό τον τρόπο, έχω ανακαλύψει το αγαπημένο μου μέρος στην Κύπρο -ένα μικροσκοπικό και εντελώς άγνωστο πανέμορφο κομμάτι παραδείσου, έξω από τη Λευκωσία, όπου τα γαλαζοπράσινα νερά λαμπυρίζουν υπό το φως του ήλιου, με το εντυπωσιακό σκηνικό να συμπληρώνεται από τα άγρια βράχια αλλά και το ευωδιαστό πράσινο δάσος.

secret spot.jpg



Μιχάλης Χριστοδούλου

Τα μικρά Μετέωρα της Κύπρου

Μία από τις πιο αγαπημένες μου διαδρομές στην Κύπρο με οδηγεί σε αυτό το τόσο άγριο σημείο του νησιού. Κάτω από το χωριό Τραχυπέδουλα και λίγο μετά το χωριό Μαμώνια, θα συναντήσεις αυτούς τους δύο πελώριους βράχους, τα μικρά Μετέωρα της Κύπρου. Ένα εντελώς διαφορετικό σημείο, σχεδόν άσχετο με την κυπριακή ύπαιθρο, που όμως υπάρχει στο νησί και αγαπώ ιδιαίτερα να το επισκέπτομαι κατά καιρούς.

mixalis.jpg




Γρηγορία Ιωάννου

Πεμπτουσία αισθήσεων

Ένα ψηλό σημείο που από εκεί απολαμβάνεις μια πανέμορφη θέα. Σε αυτό το «μυστικό» μέρος της Κύπρου μπορείς να βιώσεις πεμπτουσία αισθήσεων. Τόσο απόκοσμα όμορφο που σε κάθε επίσκεψή με τροφοδοτεί με ενέργεια και όρεξη και αποβάλει οποιοδήποτε άγχος. Βρίσκεται στην επαρχία Πάφου αλλά δεν θα αποκαλύψω ακριβώς την τοποθεσία.

grigoria.jpg




Γιώτα Κούμουρου

Μονό τα πουλιά και το κύμα

Ένα όμορφο μπιτσόμπαρο κάπου στην Πάφο, που μόνο λίγοι ψαγμένοι το γνωρίζουν. Ακριβώς μπροστά από αυτό η θάλασσα είναι καταγάλανη και πεντακάθαρη. Εκεί χαλαρώνω για ώρες ακούγοντας μόνο τα πουλιά και το κύμα.

giota.png




Βασιλική Ζήνωνος

Ένα Σαββατοκύριακο που σε σημαδεύει για το υπόλοιπο της ζωής σου

Τι κάνεις όταν σου ζητούν να περιγράψεις μια αγαπημένη σου τοποθεσία στην Κύπρο, χωρίς να αποκαλύψεις πού βρίσκεται; Πας στο playlist, βάζεις να παίζει το «Shine on you crazy diamond» και ξεκινάς τις βουτιές στις θύμησες και τα συναισθήματα. Ήταν και τότε Αύγουστος, όταν την ανακάλυψα για πρώτη φορά. Απόγευμα Παρασκευής, έπειτα από μια μεγάλη περιδιάβαση σε μέρη γνώριμα μα και συνάμα άγνωστα -σχεδόν απάτητα. Φτάσαμε την ώρα που είχε αρχίσει να δύει ο ήλιος. Ώρα ενδοσκόπησης, χαλάρωσης και παύσης. Απ’ τα χαλάσματα του ερειπωμένου ναού, ατένιζα τον ορίζοντα και τον πυροκόκκινο ήλιο που χανόταν βασανιστικά αργά μέσα στη θάλασσα. Ήταν ένα μεθυστικό ηλιοβασίλεμα που δεν σου επέτρεπε μήτε να σκεφτείς μήτε να ξεκολλήσεις το βλέμμα απ’ τον ουρανό… Στον χρόνο απάνω βρέθηκα ξανά στο ίδιο μέρος. Με άλλα αγαπημένα πρόσωπα, που γνώριζαν καλύτερα τα κατατόπια. Κάμπινγκ σ’ ένα ξέφωτο πάνω απ’ τα βράχια. Βουτιές στα σμαραγδένια νερά μιας θάλασσας, που δεν αφήνει πόντο στήθους για ανάσα και ξάπλες σε μια κάτασπρη ψιλή άμμο που σε ωθεί να φυτέψεις μέσα της ένα σπόρο στα όνειρά σου. Σαββατοκύριακο του Ιούνη. Απ’ αυτά που σε σημαδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής σου. Σε μια τοποθεσία που εντόπισα τυχαία, μα έμελλε να γίνει ο δικός μου κρυμμένος παράδεισος. Κι ήταν σαν να υπογράψαμε μαζί μια μυστική συμφωνία. «Εδώ θα ‘ρχεσαι κάθε καλοκαίρι. Για να ερωτεύεσαι ξανά και ξανά. Για να χαρακώνεις τον ορίζοντα με τα μάτια σου, να καρφιτσώνεσαι στα κύματα και να ξεβράζεις κάθε αρνητική σου σκέψη», μου υποσχέθηκε και έκτοτε δεν μ’ έχει απογοητεύσει.

vasiliki.jpg

vasiliki1.jpg




Χάρης Δημητρίου

Καλοκαίρι ισούται με φως και ύδωρ…

Καλοκαιρινός must προορισμός στην Κύπρο για μένα, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην σχετίζεται με το υδάτινο στοιχείο, όσο κοινότυπο κι αν αυτό φαντάζει. Και δεν θα αναφέρω ούτε χρυσή αμμουδιά, ούτε κρυστάλλινα ήρεμα νερά, αλλά τη δική μου «μυστική», τοποθεσία η οποία βρίσκεται ανατολικά του κόλπου ακρωτηρίου. Εκεί, υπάρχει μια τεράστια ακτογραμμή άγριας θάλασσας.

Το ένα άκρο του χεριού σου συναντά μια απέραντη πεδιάδα και το άλλο άκρο μια μεγάλη ακτογραμμή ντυμένη με λογής-λογής βότσαλα ποικίλων χρωμάτων και μεγεθών. Αν έχεις υπομονή, στην ακτογραμμή θα συναντήσεις ένα μικρό κομμάτι όπου μια μεγάλη βραχονησίδα -που έχει δημιουργηθεί με το πέρας των χρόνων- δημιουργεί μια λεκάνη θάλασσας με αμμουδιά, σαν φυσική πισίνα, όπου το νερό είναι ήρεμο. Αυτό, σου τη δυνατότητα να κολυμπάς σε ήρεμο κρυστάλλινο νερό και δίπλα σου ακριβώς να σπάει αγριεμένος ο αφρός του κύματος. Μοναδικός ήχος που ακούγεται στην ακτογραμμή, αυτός των κυμάτων∙ μαζί με τα βότσαλα που το αγριεμένο κύμα συμπαρασύρει εμπρός και όπισθεν κατά το σπάσιμο στην ακτή, ενορχηστρώνεται ίσως μια από τις πιο μοναδικές μελωδίες που η μητέρα φύση έχει να σου προσφέρει απλόχερα. Κατάλληλη ώρα για επίσκεψη, φυσικά η δύση του ηλίου, καθώς αν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει θα δεις ολόκληρο τον κόλπο του ακρωτηρίου να δημιουργεί μια μοναδική παλέτα χρωμάτων, μεταξύ άλλων του βουνού του Κουρίου, του επιβλητικού φωτός του ήλιου, του απέραντου γαλάζιου.

charis_chatzichr_city.jpg




Μιχάλης Μιχαηλίδης

Η στιγμή που δύσκολα επαναλαμβάνεται

Είναι ωραία η διαδικασία να προσπαθείς να σκεφτείς ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στο νησί. Ουσιαστικά, προσπαθείς να σκεφτείς μέρη και εμπειρίες που σου πρόσφεραν (μικρές) στιγμές πραγματικής ευτυχίας -όπως κι αν εσύ ορίζεις την ευτυχία. Ο ίδιος ο τόπος, η θέα από εκεί, ο ορίζοντας, η παρέα, η μουσική που ακούς εκείνη την ώρα, είναι όλα τα στοιχεία που αποτυπώνονται ταυτόχρονα στη μνήμη σου, δημιουργώντας τελικά μια ωραία ανάμνηση και μια αίσθηση ευφορίας που όσο και να θέλεις δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί. Παρόλα αυτά, κάθε φορά που θα βρεθώ στο εν λόγω σημείο, κοντά στη Μαδαρή, ζω τη δική μου νιρβάνα!

69179546_405798760042728_8473684881157652480_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ