Η Ελένη βάλθηκε να κάνει και πάλι trend το τριφουρένιο

«Σε κάθε κυπριακό σπίτι, κάθε γιαγιά έχει τουλάχιστον δύο τρία τριφουρένια κοσμήματα και ειδικά τον τριφουρένιο σταυρό. Τo κόσμημα θεωρείτο μια επένδυση για τις ίδιες και τις επόμενες γενιές».

Article featured image
Article featured image

Αν αναλογιστούμε πόση αξία έδιναν στο κόσμημα οι προγιαγιάδες, οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας, τότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο που οι τεχνίτες αυτής της σπουδαίας τεχνικής επένδυαν τόσο πολύ χρόνο πάνω στις δημιουργίες τους. Αλλά και γιατί υπάρχει μεγάλη προοπτική για επαναφορά αυτών των υπέροχων δημιουργιών στο προσκήνιο.

Έχοντας μάλλον αυτό κατά νου η Ελένη Νικολάου, δημιούργησε το πρότζεκτ Sea of Lace (SOL), σκοπός του οποίου είναι η επαναφορά και ανάδειξη της τέχνης του τριφουρένιου. «Θα ήθελα να το εκμοντερνίσω με χαρακτήρα που του αρμόζει, έχοντας όμως πάντα κατά νου την τεχνική», αναφέρει στη CITY.

_DSC4458.JPG


Όταν αντίκρυσα για πρώτη φορά τα τριφουρένια ασημένια κοσμήματα, σε μια σκονισμένη βιτρίνα στην Πάφο, το καλοκαίρι του 2017, ένιωσα αμέσως ότι αυτή η τέχνη πρέπει να βγει ξανά προς τα έξω με το ύφος και την αξία που της αρμόζει.


Τι είναι το τριφουρένιο;

Το τριφουρένιο είναι μια πανάρχαια, λεπτομερής, τεχνική κοσμημάτων. Πιστεύεται, σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές, ότι γεννήθηκε στη Μεσοποταμία το 3000 π.Χ. Η διαφορά της τριφουρένιας τεχνικής από τις υπόλοιπες τεχνικές, είναι ότι αποτελείται κυρίως από σύρματα ασημένιου ή χρυσού που στρέφονται και τυλίγονται από τον καλλιτέχνη με ειδικά εργαλεία, δημιουργώντας περίπλοκα σχέδια.

_DSC4858.jpg


Ποια η δυσκολία της εν λόγω τεχνικής;

Ένας χρυσοχόος, όταν ξεκίνησα την έρευνά μου, μου είπε: «Το τριφουρένιο εν μια μεγάλη τέχνη». Και είχε δίκιο. Παρατηρώντας από κοντά την δημιουργία αυτών των κοσμημάτων κατάλαβα ότι έχω να κάνω με μια αρχαίας μορφής τέχνη, τότε που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα χέρια τους για εργαλεία. Κάθε συρματάκι που βλέπετε σε κάθε κόσμημα είναι τοποθετημένο στο χέρι με ένα εργαλείο που μοιάζει σαν τσιμπίδα φρυδιών. Αρκετοί κοσμηματοποιοί δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να κάνουν τριφούρι, αφού χρειάζεται χρόνος, υπομονή και τεράστια προσοχή στην λεπτομέρεια.

IMG_7967.jpg

IMG_8389.jpg

_DSC5451.JPG.jpg


Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν τόσο διαδεδομένο που οι Κύπριες δεν φορούσαν άλλου είδους κοσμήματα ούτε ξέρανε τι θα πει ψεύτικο.


Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς και να εντάξεις αυτή την τεχνική στο project Sea of Lace;

Απλά ερωτεύτηκα! Όταν αντίκρυσα για πρώτη φορά τα τριφουρένια ασημένια κοσμήματα, σε μια σκονισμένη βιτρίνα στην Πάφο, το καλοκαίρι του 2017, ένιωσα αμέσως ότι αυτή η τέχνη πρέπει να βγει ξανά προς τα έξω με το ύφος και την αξία που της αρμόζει. Άργησα να δράσω γιατί δεν είχα ποτέ έντονη σχέση με τα κοσμήματα και την συγκεκριμένη βιομηχανία, αλλά μετά από ένα χρόνο είπα θα δοκιμάσω και ό,τι γίνει. H δημιουργία του Sea of Lace δεν είχε καμία λογική τότε, ήταν απλά βουτηγμένη στο ένστικτο και στο συναίσθημα.

Τι είναι το Sea of Lace;

Το Sea of Lace, ή αλλιώς SOL, είναι η προσπάθειά μου να υποστηρίξω την ξεθωριασμένη τέχνη και να προβάλω στον κόσμο την παράδοση μας. Το όνομα του brand είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα που περιβάλλει το πανέμορφο νησί μας και από την ίδια την τεχνική που συχνά υποδηλώνει δαντέλα.

IMG_8422.jpg

IMG_7971.jpg


Πόσοι τεχνίτες υπάρχουν στην Κύπρο που ασχολούνται με αυτό το τριφούρι, γνωρίζουμε;

Παλιότερα, η συγκεκριμένη τεχνική ήταν μέρος της καθημερινής παραγωγής κάθε κυπριακού εργαστηρίου. Στις μέρες μας οι τεχνίτες που έμειναν να ασχολούνται με το τριφούρι είναι πάρα πολύ λίγοι. Όταν έψαξα να βρω καλλιτέχνες στα Λεύκαρα δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι παραγωγοί είτε δεν ήξεραν να κάνουν, είτε δεν ήθελαν να ασχοληθούν ξανά, για τον λόγο ότι το εισαγόμενο τους πήρε τη δουλειά, ήταν πιο φθηνό και πιο εύκολο να πουληθεί. Το εργαστήρι που συνεργάζομαι μπορεί να είναι ένα από τα τελευταία. Οπότε, μιλάμε για 2 ή 3 τεχνίτες παγκύπρια.

Κύκλοι.jpg

_DSC5136.JPG

IOOA1835.jpg


Ποιοι είναι οι δυνητικοί πελάτες τέτοιων δημιουργιών; Θα μπορούσε να γίνει και πάλι trend;

Οι πελάτες του SOL είναι αυτοί που εκτιμούν το ιδιαίτερο κόσμημα, την ιστορία και την κυπριακή παράδοση. Όλο το concept του Sea of Lace είναι καθαρά κυπριακό και όλη η παραγωγή γίνεται στον τόπο μας. Τα κοσμήματα, τα κουτιά και οι θήκες είναι χειροποίητα από Κύπριους καλλιτέχνες, θέλοντας έτσι να μεταφέρω ένα κομμάτι της παράδοσής μας με κάθε αγορά SOL και επίσης να ενθαρρύνω τους παραγωγούς μας. Δεν ξέρω αν θα γίνει ξανά super trend, αλλά ο σκοπός μου να το επαναφέρω στην αγορά, να αρχίσει να φοριέται ξανά από νεαρές και να κινήσει το ενδιαφέρον αρχίζει σιγά σιγά να υλοποιείται.

Πότε ήταν πολύ στα πάνω της στην Κύπρο αυτή η τεχνική;

Σε κάθε σπίτι, κάθε γιαγιά έχει τουλάχιστον δύο τρία τριφουρένια κοσμήματα και ειδικά τον τριφουρένιο σταυρό. Οπότε, υπολογίζω πως στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν τόσο διαδεδομένο που οι Κύπριες δεν φορούσαν άλλου είδους κοσμήματα ούτε ξέρανε τι θα πει ψεύτικο. Τo κόσμημα θεωρείτο μια επένδυση για τις ίδιες και τις επόμενες γενιές. Στο Κυπριακό Μουσείο υπάρχουν επίσης αρχαία τριφουρένια κοσμήματα, τα οποία ανήκαν όμως στις πιο elite οικογένειες.

Στο Sea of Lace καταπιάνεστε και με άλλες τεχνικές δημιουργίας κοσμημάτων;

To SOL επικεντρώνεται πρωτίστως σε αυτή τη συγκεκριμένη τεχνική. Σαν brand δεν επιθυμώ να πουλήσουμε κάποιου άλλου είδους κόσμημα αλλά σίγουρα θα παίξουμε με υλικά και σχέδια. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε τριφούρι με ασήμι 925 και επιχρυσωμένο. Θα ήθελα να το εκμοντερνίσω με χαρακτήρα που του αρμόζει, έχοντας όμως πάντα κατά νου την τεχνική.

Το όνομα του brand είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα που περιβάλλει το πανέμορφο νησί μας και από την ίδια την τεχνική που συχνά υποδηλώνει δαντέλα.

_DSC5623.jpg

69038258_700570263739622_3502937921747419136_n.jpg


Πού μπορεί κάποια/κάποιος να δει/αγοράσει τα κοσμήματά σας;

Στο online κατάστημά www.seaoflace.com και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Instagram @seaoflacejewelry και Facebook: S E A O F L A C E. Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε συζητήσεις με διάφορες boutiques που ενδιαφέρονται να τα φιλοξενήσουν και θα ενημερώσω μέσω των καναλιών του SOL από πού μπορεί κανείς να τα δει από κοντά ή να τα δοκιμάσει. Επίσης, το SOL λαμβάνει μέρος φέτος για πρώτη φορά στο Flying Away Festival. 6-7 Σεπτεμβρίου, οπότε θα χαρώ πάρα πολύ να φιλέψω στο κατάστημα μας με αριθμό 18 όλους όσους ενδιαφερθούν να μάθουν περισσότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ