«Αν τα πράγματα έγιναν όπως λένε οι μαθητές, τότε πολύ καλά έχουν αντιδράσει. Αλλά έτσι έγινε;»

Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας σε σχέση με το περιστατικό με τη μαντήλα στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα.

Article featured image
Article featured image

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, μετά το σάλο που ξέσπασε, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, δηλώνοντας σοκαρισμένος για το περιστατικό.

Αρχικά, είπε πως θα επιδιώξει να έχει σήμερα επικοινωνία με τους γονείς αλλά και με την ίδια τη μαθήτρια.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ενώπιον του Υπουργείου δεν υπάρχει θέμα για αλλάξει σχολείο η μαθήτρια, αφού όπως τον διαβεβαίωσαν οι λειτουργοί του δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ενώπιον τους.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λύκειο απ’ όπου εκδιώχθηκε η μαθήτρια από τον διευθυντή, λόγω του ότι φορούσε παραδοσιακή μαντήλα.

Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη η έκθεση

«Ένιωσα σοκ όταν ενημερώθηκα για το περιστατικό στο Λύκειο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή δόθηκαν από το Υπουργείο οδηγίες, εστάλησαν στο σχολείο εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι καθώς και ερευνών λειτουργός για να εξετάσει το όλο ζήτημα. Ενεργοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του Υπουργείου Παιδείας, εκδόθηκε ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Τη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμη η έκθεση του ερευνώντος λειτουργού».

Ναι μεν, αλλά…

«Ωστόσο, πρέπει να διαπιστωθεί εάν όλα αυτά που έχουν καταγγελθεί όντως ευσταθούν ή αν υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής. Πολλές φορές υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής. Είδα και τις αντιδράσεις στα βίντεο των μαθητών κι αν πράγματι τα πράγματα έχουν γίνει όπως τα λένε οι μαθητές τότε πολύ καλά έχουν αντιδράσει. Αλλά έτσι έγινε; Γι’ αυτό θέλω να κρατήσω χαμηλούς τόνους. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την έκφραση του λόγου και προωθούμε την ανάπτυξη της αντιρατσιστικής συνείδησης».

Ο διευθυντής με την αξιόλογη ιστορία… που όμως δεν γνωρίζει τους κανονισμούς

Αναφερόμενος στον διευθυντή του Λυκείου, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αξιόλογη ιστορία στον εκπαιδευτικό τομέα, είναι ένας από τους καλύτερους μας διευθυντές. Τώρα γιατί έγινε αυτό και πώς αντέδρασε, επαναλαμβάνω είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά, όμως πρέπει πρώτα να γίνει έρευνα και να τοποθετηθούμε επίσημα. Κι αν προκύπτουν ευθύνες θα αποδοθούν».

Τόνισε για ακόμη μία φορά, ότι οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι καταδικαστέα, σημειώνοντας πως οι κανονισμοί του Υπουργείου δεν απαγορεύουν τη μαντήλα στα σχολεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ