Η αμφιλεγόμενη καμπάνια –κατά των αμβλώσεων- που αναρτήθηκε στο μετρό της Αθήνας, οι αντιδράσεις και η «πληρωμένη» απάντηση από τη διοίκηση της εταιρίας του Μετρό Αττικής.
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020
3
λεπτά
Μία άνευ προηγουμένου καμπάνια αναρτήθηκε σε διάφορους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, σήμερα Δευτέρα (13/1), η οποία παρουσιάζει ένα «αγέννητο παιδί» περιστοιχισμένο με διάφορα «επιστημονικά στοιχεία» σε σχέση με την ανάπτυξή του από την ημέρα της σύλληψης και το slogan, «Αφήστε με να ζήσω».
Η καμπάνια, όπως διαβάζουμε στο protagon.gr, εντάσσεται σε μια ευρύτερη επικοινωνιακή εκστρατεία που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή και την αμφιλεγόμενη Ημέρα Αγέννητου Παιδιού που όρισε το περασμένο καλοκαίρι η Ιερά Σύνοδος, η οποία τάσσεται εναντίον του δικαιώματος των αμβλώσεων, δικαίωμα το οποίο έχει νομοθετική κατοχύρωση από το 1986.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της LIFO, η καμπάνια είναι πληρωμένη από τον Κοινωφελή Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων», με την ΣΤΑΣΥ –την εταιρεία που διαχειρίζεται τα ΜΕΤΡΟ ΑΤΤΙΚΗ- να απαντά πως δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσής της, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.
Μάλιστα η καμπάνια που φαινόταν να ξεκινά το αθλητικό φύλλο –με αβάσιμα μάλιστα «στατιστικά» στοιχεία που τάχα εμφάνιζαν τη χώρα μας ως «πρωταθλήτρια» στις αμβλώσεις– είχε υιοθετηθεί εκείνη την ημέρα και από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη (εδώ), ο οποίος ζητούσε να ανοίξει ο «διάλογος»… Μολονότι η εκστρατεία έχει να κάνει γενικά με το αγέννητο παιδί, στρέφεται σαφώς κατά του δικαιώματος της άμβλωσης, δηλαδή κατά ενός νόμου που έχει ψηφίσει το ελληνικό κράτος από το 1986.
Η καμπάνια, η οποία κυκλοφορεί από νωρίς το πρωί στα social media, προκάλεσε αρκετές αρνητικές αντιδράσεις, κυρίως, ως προς τη διοίκηση του Μετρό, η οποία επέτρεψε την κυκλοφορία μίας τέτοιας καμπάνιας. «Πώς η διοίκηση του Μετρό άφησε να αναρτηθούν τα επίμαχα διαφημιστικά πόστερ; Θα άφηνε και μια καμπάνια κατά ενός άλλου νόμου του κράτους πχ. υπέρ του δικαιώματος στο κάπνισμα σε δημόσιο χώρο; Και μια ποια λογική ανοίγει με αυτόν τον τρόπο εκ νέου ένα ζήτημα που η ελληνική Πολιτεία το είχε κλείσει οριστικά;».
Δείτε επίσης
Πώς προέκυψε ο αριθμός των 8,500 αμβλώσεων για την Κύπρο;
Πώς απαντά η ΣΤΑΣΥ:
Η εφημερίδα LIFO, επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, ούτως ώστε να λάβει μία επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα. Όπως λένε, το κριτήριο για να απορριφθεί μια πρόταση για πληρωμένη διαφήμιση είναι το κατά πόσο προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και στην συγκεκριμένη καμπάνια «Άσε με να ζήσω», οι αρμόδιοι έκριναν πως δεν υπάρχει τίποτα το προκλητικό. «Η συγκεκριμένη αφίσα, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό της, κρίθηκε από το εμπορικό τμήμα ότι δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», δήλωσαν.
Σε αυτό το σημείο οι κύκλοι της ΣΤΑΣΥ επέλεξαν αναφερθούν στο gay parade, σημειώνοντας πως όταν είχε διαφημιστεί στο μετρό «υπήρξαν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά» αλλά οι διαφημίσεις δεν αποσύρθηκαν. «Το ίδιο συνέβη και για διαφημίσεις του κινήματος των Vegan» συνέχισε η ίδια πηγή, καταλήγοντας πως η «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων» έχει δεχθεί και το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Στον ιστότοπο της ΠΕΦΙΠ αναγράφεται πως είχε δεχτεί το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1979.
Στο κίνημα «Αφήστε με να ζήσω», συμμετέχουν όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα 19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών και η «Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος» (ΑΣΠΕ).
Πάντως, ανάμεσα στα πολλά αρνητικά σχόλια που κυκλοφορούν στα social media, ένα έχει ξεχωρίσει και φαίνεται να είναι το αντίπαλον δέος της εν λόγω καμπάνιας, αφού πολλοί κοινοποιούν την αφίσα με το slogan, «Αφήστε με να διαλέξω».