«Άκυρο» στον Αρχιεπίσκοπο από τους εκτελεστές της διαθήκης της Οικίας Κορνέσιου

Ζητούν να παραμείνει η οικία, ως έχει, μέχρι το 2069, όπως προβλέπει ο όρος της διαθήκης.

Article featured image
Article featured image

Το θέμα ανέδειξε η Μερόπη Μωυσέως στην εφημερίδα Πολίτης, επιβεβαιώνοντας μάλιστα την παραλαβή της επιστολής από τους άμεσα αρμόδιους.

Σύμφωνα με τα όσα λέει η διαθήκη, επιθυμία των αποβιωσασών είναι η οικία να γίνει βυζαντινό ή εθνολογικό μουσείο για 90 χρόνια από τον θάνατο της Ιουλίας Πική (απεβίωσε το 1979) και στη μεγάλη σάλα να εκτίθενται αντικείμενα της περιόδου. Μετά τα 90 έτη, να δημιουργηθεί ευαγές ίδρυμα για κοινωφελή σκοπό με απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικία παραχωρείται στον ίδιο τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και όχι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Με αυτά υπόψη, οι εκτελεστές της διαθήκης προτείνουν το Εθνολογικό Μουσείο (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) να παραμείνει ως έχει μέχρι και το 2069, οπότε συμπληρώνονται τα 90 χρόνια που αναφέρονται στη διαθήκη.

Σε δηλώσεις του στον «Π», μετά την παραλαβή της επιστολής, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως «εγώ είμαι ο trustee. Οι εκτελεστές δεν υπάρχουν, υπήρχαν κάποτε. Έδωσαν την περιουσία, τέλειωσε».

Στο μεταξύ, η πρόσφατη συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Μεταφορών, δεν απέφερε καρπούς, με τον δεύτερο να εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ