Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι για ανάδειξη νέου «προέδρου»

Προβλέπεται μάχη ανάμεσα στον Μουσταφά Ακιντζί, τον εκλεκτό της Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ, και τον Τουφάν Ερχιουρμάν.

Article featured image
Article featured image

Στις σημερινές «εκλογές» που διεξάγονται στις κατεχόμενες περιοχές, κατέρχονται έντεκα υποψήφιοι, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι κομματικοί: Ερσίν Τατάρ εκ μέρους του ΚΕΕ, Τουφάν Ερχιουρμάν εκ μέρους του ΡΤΚ, Ερχάν Αρικλί εκ μέρους του κόμματος Αναγέννησης και ο υποψήφιος του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας, Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ. Οι υπόλοιποι επτά είναι ανεξάρτητοι. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 06:00 το απόγευμα.

Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγέτη των Τ/κ, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 198.867, γεγονός που υποδηλοί αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια.

Αναλυτές προβλέπουν μια μάχη ανάμεσα στον Μουσταφά Ακιντζί, στον Ερσίν Τατάρ, που στηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, και στον Τουφάν Ερχιουρμάν.

Ο Τατάρ ήταν αυτός που βρέθηκε στις εκδηλώσεις για το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ όσον αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε σε αναίρεση, ο Τατάρ αντέδρασε σημειώνοντας «αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές, για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές». Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μη συμμετάσχω στις "εκλογές"».

Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελική εκλογή του κατοχικού ηγέτη απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρξει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β΄ γύρος, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι «εκλογές» ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 26 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Παράλληλα με την κάλπη για τις «προεδρικές», οι Τ/κ σήμερα καλούνται να τοποθετηθούν και σε «δημοψήφισμα» που αφορά στη «συνταγματική αλλαγή» για αύξηση του αριθμού των «δικαστών» στο «ανώτατο δικαστήριο» από 8 σε 16.


Για συνεχή ενημέρωση στο sigmalive.com.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ