Γεωργία και Χρήστο, ποιοι καλεσμένοι και ποια θέματα «πουλούν» περισσότερο στην τηλεόραση;

Οι δύο νέοι παρουσιαστές της μεσημβρινής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», Χρήστος Μιχάλαρος και Γεωργία Κωνσταντίνου, απαντούν, λίγο πριν γίνει μεσημέρι, στις ερωτήσεις της CITY.

Article featured image
Article featured image

Ανέλαβαν τα ηνία μίας εκπομπής με μεγάλη πορεία και μία βαριά παρακαταθήκη, καθώς το «Μεσημέρι και Κάτι» αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις πιο έγκυρες ενημερωτικές εκπομπές στην κυπριακή τηλεόραση. Μια σταθερή συνήθεια των τηλεθεατών και μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινού, παρουσιαστών και δημοσιογραφικής ομάδας.

Τη φετινή, νέα τηλεοπτική σεζόν, δύο άφθαρτα πρόσωπα, με αξιοσημείωτη δημοσιογραφική πορεία, κλήθηκαν να αναλάβουν το τιμόνι της εκπομπής, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και ταραγμένη. Μία ομάδα που φάνηκε πως έχει χημεία από την πρώτη κιόλας εκπομπή.

121099584_1355002548166734_6513047679822129157_n.jpg


Ο Χρήστος Μιχάλαρος και η Γεωργία Κωνσταντίνου, λίγο καιρό μετά την πρώτη «κρυάδα», αφήνουν για λίγο στην άκρη τα tablet και τα notifications και απαντούν στις ερωτήσεις της CITY.

Ποντάρουμε στη θεματολογία εκείνης της στιγμής. Ό,τι συμβαίνει τώρα μεταδίδεται τώρα! -Γ.Κ.


Ποια από τα θέματα που παρουσιάζετε είναι συνήθως τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στο κοινό;

Γ.Κ.: Όλα τα θέματα απασχολούν και ενδιαφέρουν τον τηλεθεατή. Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Από τη μέχρι στιγμής πορεία του «Μεσημέρι και Κάτι», διαφαίνεται πως τα κοινωνικά θέματα και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση. Θέματα που σχετίζονται με την υγεία, την παιδεία, το κυκλοφοριακό και άλλα απλά θέματα της καθημερινότητας ενδιαφέρουν αρκετά.


Και ποια είναι τα πιο δύσκολα για εσάς, στη διαχείρισή τους;

Χ.Μ: Παρότι κάθε θέμα έχει το βαθμό δυσκολίας του, εκείνα που μας «ζορίζουν» περισσότερο είναι αυτά που έχουν συναισθηματική φόρτιση, είτε από τους καλεσμένους είτε από τον κόσμο, είτε αυτά που αγγίζουν ευαίσθητα προβλήματα της κοινωνίας. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος ο ανθρώπινος πόνος, γιατί τις περισσότερες φορές προέρχεται από μεγάλη αδικία. Ξέρουμε πως όλοι μας μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέση σε αυτή τη ζωή, αλλά ελάχιστοι μπορούμε να σκεφτούμε λύσεις όταν έρθει η ώρα.



Ποιο θεωρείς πως ήταν -μέχρι στιγμής- το πιο δυνατό ρεπορτάζ που βγάλατε;

Γ.Κ: Η ιστορία μιας 29χρονης μητέρας, η οποία ανέβαινε τον δικό της Γολγοθά. Αγωνιζόταν για τη διαβίωση των παιδιών της και της ιδίας. Η ανάδειξη της εν λόγω ιστορίας έδειξε πόσο αλληλέγγυος είναι ο κυπριακός λαός. Ο αλτρουισμός σε όλο του το μεγαλείο. Το τηλεφωνικό κέντρο της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ πήρε κυριολεκτικά «φωτιά», με δεκάδες συμπολίτες μας να εκφράζουν την επιθυμία να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους.

121093630_1102334686831305_2143299908687054571_n.jpg


Ποια ήταν η πιο αμήχανη στιγμή στη μέχρι τώρα σύντομα θητεία σου στο Μεσημέρι και Κάτι;

Χ.Μ: Όταν οι καλεσμένοι μας στριμώχνονται από κάποια ερώτηση που δεν περιμένουν και επιχειρούν άκομψα και απελπισμένα πολλές φορές να μας βγάλουν «τρελούς». Τότε μπορεί να ακούσουμε εξωφρενικά πράγματα τα οποία είναι πέρα από κάθε λογική.


Για ποια πράγματα παίρνουν τηλέφωνο για να κάνουν παράπονα οι τηλεθεατές;

Χ.Μ: Τρία είναι τα θέματα που ανησυχούν περισσότερο τον κόσμο, ο οποίος επικοινωνεί μαζί μας είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω της σελίδας μας στο facebook. Η ανασφάλεια που προκύπτει για την υγεία και τον κορωνοϊό, η σοβαρή αύξηση των τροχαίων και ασφαλώς, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, της κατοχής και οι εξελίξεις με την Αμμόχωστο. Πολύ μεγάλη απογοήτευση βλέπω και στο ζήτημα της αμυντικής θωράκισης.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενημερωτικής ζώνης του ΣΙΓΜΑ έναντι των ανταγωνιστών;

Χ.Μ: Ποιότητα, ταχύτητα, εγκυρότητα. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό μεταφέρουμε τις ειλικρινείς ερωτήσεις που αφορούν τον απλό κόσμο, όπως ακριβώς μας τις θέτουν εμάς. Έχουμε τη χαρά να έχουμε ανοίξει ένα πολύ καλό κανάλι επικοινωνίας μέσω της σελίδας μας στο facebook, αλλά και της σχέσης που έχουμε μαζί τους εκτός ωρών εργασίας.

121088274_1608660719305057_7394633392384702778_n.jpg


Ως δημοσιογραφική ομάδα του ΣΙΓΜΑ, σε ποια θεματολογία ποντάρετε περισσότερο;

Γ.Κ: Ποντάρουμε στη θεματολογία εκείνης της στιγμής. Ό,τι συμβαίνει τώρα μεταδίδεται τώρα! Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος μας. Η αμεσότητα και η εγκυρότητα της είδησης.

Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» είναι ο φοβισμένος μας εαυτός. Αν καταφέρουμε να απεμπλακούμε από όσα μας φοβίζουν και να θέσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, τότε η ελευθερία της δημοσιογραφίας δεν απειλείται από τίποτα και από κανέναν. -Χ.Μ.


Πόση προεργασία χρειάζεται για μια ενημερωτική εκπομπή όπως η δική σας;

Γ.Κ: Ώρες ατέλειωτες. Πρόκειται για μια ενημερωτική εκπομπή και ως γνωστόν η επικαιρότητα δεν σταματά. Οι εξελίξεις τρέχουν. Μπορεί να έχουμε έτοιμο τον σκελετό της εκπομπής και οι εξελίξεις να ανατρέψουν τα πάντα. Όλη η ομάδα του «Μεσημέρι και Κάτι» έχει διαρκή μεταξύ της επικοινωνία για πλήρη συντονισμό.


Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, τι χρειάζεται να κάνει ο παρουσιαστής για να καταφέρει να κρατήσει σε εγρήγορση τον κόσμο;

Γ.Κ: Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζει τον συνομιλητή του. Να έχει γνώση για το έργο, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του. Να ξέρει προς τα πού θα κινηθεί η συζήτηση και να καταφέρει να την προσαρμόσει στα δεδομένα και στα ενδιαφέροντα του τηλεθεατή. Για όλα αυτά, ένας παρουσιαστής οφείλει να γνωρίζει την επικαιρότητα και να παρακολουθεί τη συζήτηση με τον καλεσμένο του.

118995819_397136977941499_3353602758203551229_n.jpg


Τι είδους καλεσμένοι κάνουν μεγαλύτερο γκελ στο τηλεοπτικό κοινό;

Χ.Μ: Περισσότερο τα θέματα και λιγότερο τα πρόσωπα. Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκινούν πιο πολύ και τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για τους σχολικούς ψυχολόγους, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά, δηλαδή τους μελλοντικούς πολίτες. Προφανώς χτυπάει ένας συναγερμός στην συνείδηση του κόσμου.


Ποια συμβουλή που άκουσες θα έλεγες πως σ’ έχει βγάλει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση μέχρι σήμερα;

Γ.Κ: Το πιο απλό: Να είμαι ο εαυτός μου! Λάθη έγιναν και λάθη θα γίνουν. Το θέμα είναι να μπορούμε να τα διαχειριστούμε εκείνη τη στιγμή στον αέρα της εκπομπής. Μόνο όταν είσαι ο εαυτός σου θα καταφέρεις να διαχειριστείς την οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση αμέσως. Εάν παίζεις κάποιο ρόλο εκείνη τη στιγμή θα χαθεί στις σκέψεις σου.

121093623_668893417080178_5722100984254946914_n.jpg


Πόσο ελεύθερος είναι στις μέρες μας ένας δημοσιογράφος να κάνει τη δουλειά του όπως ο ίδιος θεωρεί σωστά;

Χ.Μ: Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» είναι ο φοβισμένος μας εαυτός. Αν καταφέρουμε να απεμπλακούμε από όσα μας φοβίζουν και να θέσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, τότε η ελευθερία της δημοσιογραφίας δεν απειλείται από τίποτα και από κανέναν.


Ποιο ρεπορτάζ που είδες τον τελευταίο καιρό ζήλεψες;

Χ.Μ: Πάντα ζήλευα τους πολεμικούς ανταποκριτές κι εκείνους που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο προκειμένου κανείς να μην έχει την δικαιολογία να λέει «δεν ήξερα» απέναντι στα γεγονότα. Μεγάλος φάρος γι’ αυτό υπήρξε ο Γιάννης Μπεχράκης.


Ποια είναι η δουλειά ενός δημοσιογράφου;

Γ.Κ: Να μεταφέρει την είδηση και τα γεγονότα αυτούσια, αφού πρώτα όμως τα διερευνήσει.

121092106_283114566002203_3809299019583147158_n.jpg

121084898_769235050588050_1371293225469394288_n.jpg


Όλοι οι δημοσιογράφοι μπορούν να γίνουν και παρουσιαστές;

Χ.Μ: Όχι. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές, καθώς το μέσο που λέγεται «τηλεόραση» και η θέση του παρουσιαστή στο πάνελ έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, αν και τα πρακτικά ζητήματα διδάσκονται εύκολα. Όπως και όλοι οι παρουσιαστές δεν μπορούν να είναι καλοί δημοσιογράφοι του δρόμου, όπως όλοι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας εφημερίδας ή μιας ιστοσελίδας με την ίδια αποτελεσματικότητα.


Μπορεί ένας δημοσιογράφος στις μέρες μας να γίνει γνωστός, να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα, χωρίς να βγει στο γυαλί; Αν ναι, πώς;

Γ.Κ: Βεβαίως και μπορεί.. Στόχος ενός δημοσιογράφου είναι να τον θυμούνται για το ρεπορτάζ και για τη δουλειά του. Σίγουρα η τηλεόραση μπορεί να επιταχύνει την όλη διαδικασία, αλλά δεν είναι η μοναδική οδός. Σπουδαίοι και αξιόλογοι συνάδελφοι είναι ευρέως γνωστοί για το έργο τους και δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την τηλεόραση.


Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις να διαχειριστείς όντας στην τηλεόραση;

Χ.Μ: Την αναγνωρισιμότητα.


Μεσημέρι και Κάτι

Καθημερινά, στις 11:00, στο ΣΙΓΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ