Στην Πολωνία έκαναν ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω

Με νομοθεσία το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απαγόρευσε τις εκτρώσεις.

Article featured image
Article featured image

Πλέον, οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να προβούν σε έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία τους. Πρακτικά, μόνο αν μια έγκυος γνωρίζει πως το παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο θα είναι ένα άρρωστο παιδί, με ελάχιστες ή μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης μπορεί να κάνει έκτρωση, η οποία να μη θεωρείται αντισυνταγματική.

Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση τερματισμού των εκτρώσεων σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτης βλάβης στο έμβρυο. Τρεις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (Διεθνής Αμνηστία, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής) από τις πρώτες πληροφορίες που είχαν για το νομοσχέδιο, είχαν ανακοινώσει την αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών που θα παρακολουθούσαν τις δικαστικές διαδικασίες.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις οργανώσεις αναφέρουν: «Οι επικείμενες διαδικασίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων κυβερνητικών επιθέσεων στα δικαιώματα των γυναικών και προσπαθειών να ανασταλούν αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και νομικών και πολιτικών αλλαγών που έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στην Πολωνία».

Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως η Πολωνία εδώ και καιρό δείχνει να δίνει μια μάχη κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, Ακτιβιστές Μη Κυβερνητικών Οργανισμών για τον φεμινισμό και τη LGBTQ+ κοινότητα κρατούνται και συλλαμβάνονται παράνομα εδώ και καιρό, ενώ υπήρχε ούτως ή άλλως στη χώρα μαζικό γυναικείο κίνημα ενάντια στις εκτρώσεις, που από ό,τι φαίνεται δικαιώθηκε.


Με πληροφορίες από https://provocateur.gr/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ