«Συγχαρητήρια στους συντελεστές για την προσπάθειά τους, μα κάτι λείπει (κάτι πολλά λείπουν)»

Ο Έλληνας χορευτής Στέφανος Δημουλάς, ο οποίος ως γνωστό διαπρέπει στο εξωτερικό, σχολιάζει το viral βίντεο του Greece 2021.

Article featured image
Article featured image

Αγαπητοί μου, μετά από μηνύματα που έλαβα, αποφάσισα να αναδημοσιεύσω το βίντεο του #Greece2021 αυτή τη φορά μέσω μίας εικόνας διότι, λόγω Facebook, δεν μπορεί διαφορετικά να κοινοποιείται μαζί με τα λόγια μου. Τα θεωρώ τόσο σημαντικά αυτά, που με τόση ειλικρίνεια έγραψα, και είναι κρίμα να ακούγονται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων/Facebook φίλων.



Του Στέφανου Δημουλά


Συγχαρητήρια στους συντελεστές για την προσπάθειά τους. Μα κάτι λείπει. (Κάτι πολλά λείπουν).

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω δημόσια τη γνώμη μου, πιστεύοντας ότι έχω τη γνώση πια και το δικαίωμα να μιλάω για το αποτέλεσμα μιας δημιουργίας, όντας στο χώρο της τέχνης, στο χώρο του χορού όπου τόσους προσωπικούς αγώνες έχω δώσει (και έχω να δώσω πολλούς ακόμα).

Το βίντεο αποτελεί φόρο τιμής στα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, όμως, όπως λέει και η περιγραφή που το συνοδεύει, θέλει να προβάλει το «μεγάλωμα», την εξέλιξη, την πορεία, την διάρκεια της Ελλάδας μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια: «1821 – 2021: στα 200 αυτά χρόνια η «σύναξή» μας ξεδιπλώθηκε, μεγάλωσε.».

«Ας κρατήσουν οι χοροί» λοιπόν, αλλά:

- Με τη συμμετοχή έστω 1-2 έγχρωμων ανθρώπων (ναι, η Ελλάδα αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικού χρώματος από το δικό μου, που ήταν σημαιοφόροι στο δημοτικό μου, διπλανοί στο θρανίο και δεξιοτέχνες στον αθλητισμό, στις επιστήμες, στις τέχνες και αλλού).

- με τη συμμετοχή έστω 1-2 τρανς ατόμων

- με τη συμμετοχή έστω 1-2 ατόμων με κινητική αναπηρία (κι εδώ θα πρότεινα να ήταν ένα από όλα αυτά τα παιδάκια του βίντεο, γιατί κι αυτά ζούνε καθημερινά μαζί μας και θέλουν να δουν τον εαυτό τους να προβάλλεται φυσιολογικά, με αγάπη και ενδιαφέρον).

- με τη συμμετοχή έστω 1-2 ατόμων με νοητική αναπηρία και σύνδρομο down.

- με τη συμμετοχή 2 ομόφυλων χορευτικών ζευγαριών (δεν λέω ομοφυλόφιλων, μην ταράξω τα νερά).

- με την εστίαση προβολής έστω 1-2 ατόμων άνω των 70 ετών (αυτοί οι ευλογημένοι μάς λένε ακόμα τις ιστορίες από τους πολέμους και τις κατοχές).

- με τη δίκαιη πληρωμή όλων των συμμετεχόντων (οι 7 χορωδίες συμμετείχαν αφιλοκερδώς λέει. Οι χορωδοί, μουσικοί, χορευτές, τεχνικοί, οι 300 άνθρωποι στο κάστινγκ, στα γυρίσματα, στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στο μοντάζ και στην επεξεργασίας της εικόνας, πώς συμμετείχαν άραγε;).

- με λιγότερη χορογραφική προχειρότητα και αναχρονιστική ματιά (τόσοι ταλαντούχοι συμμετέχοντες, μα τόσο λίγη αξιοποίηση των ικανοτήτων τους).

- με λιγότερη καλλιτεχνική μετριότητα και φθήνια («Ας κρατήσουν οι χοροί», αλλά με τη δημιουργία επαγγελματικών παραγωγών, όχι με παραγωγές - σχολικές παραστάσεις, ειδικά όταν προορίζονται για την προβολή της χώρας μας. Δεν στερέψαν οι ιδέες, η όρεξη, όμως, φαίνεται να στέρεψε στο βίντεο).


Ας ευλογούμε τα γένια ἡμῶν αλλά ας τα ξεσκονίζουμε πού και πού. Όπως λέει η περιγραφή «το ταξίδι των Ελλήνων συνεχίζεται». Και κάποιοι από εμάς θα κάνουμε το καλύτερο μας να τη συνεχίζουμε με περηφάνια για όσο ζούμε.


Αγαπητοί μου, μετά από μηνύματα που έλαβα, αποφάσισα να επαναδημοσιεύσω το βίντεο του Greece 2021 αυτή τη φορά μέσω μίας...

Posted by Stefanos Dimoulas on Friday, October 23, 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ