Αεροπορική εταιρεία καταργεί τις έμφυλες προσφωνήσεις «κύριος και κυρία» στις πτήσεις της

Εφεξής θα χρησιμοποιεί μόνο ουδέτερη γλώσσα όταν απευθύνεται στους πελάτες της.

Σε μία ρηξικέλευθη κίνηση προχώρησε η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines προ ολίγων ημερών, ανακοινώνοντας πως από δω και πέρα, θα καταργήσει εντελώς τις έμφυλες προσφωνήσεις στους πελάτες της, όπως το «κύριε/κυρία» και θα χρησιμοποιεί μόνο ουδέτερες λέξεις.

«Η JAL θα απαγορεύσει εκφράσεις που σχετίζονται με το φύλο» και θα χρησιμοποιεί ουδέτερους χαιρετισμούς όπως «καλημέρα» και «καλησπέρα», δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος της εταιρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση αφορά γλώσσες άλλες εκτός των γιαπωνέζικων, στα οποία το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται συνήθως σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι ήδη ουδέτερο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Αυτή η απόφαση θα είναι η πρώτη μεταξύ των μεγάλων γιαπωνέζικων αεροπορικών εταιρειών. Η ANA Holdings, ανταγωνίστρια της JAL, ανέφερε από την πλευρά της στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θέλει «να εξετάσει το θέμα με βάση τις απόψεις των πελατών της».

Η JAL τροποποίησε επίσης την πολιτική της προκειμένου τα ζευγάρια ίδιου φύλου να μπορούν να επωφελούνται από τις ίδιες προνομιακές τιμές που ισχύουν για τις οικογένειες.

Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται επίσημα στην Ιαπωνία, αλλά η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει σταδιακά προχωρήσει στην προστασία της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, η οποία ζητά εδώ και καιρό να αναγνωριστούν καλύτερα τα δικαιώματά της στη χώρα.

Πέρυσι, 13 ζευγάρια ανθρώπων του ίδιου φύλου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της ιαπωνικής κυβέρνησης, κρίνοντας αντισυνταγματική την άρνηση της να αναγνωρίσει την ένωσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ