In silence, Greek city buries coronavirus dead. Thessaloniki

Αυτός είναι ο τίτλος του συγκλονιστικού βίντεο που δημοσίευσε το Reuters για τις μαζικές ταφές που γίνονται πλέον στη Θεσσαλονίκη.

Article featured image
Article featured image

Οι Αρχές στη Θεσσαλονίκη έχουν σκάψει δεκάδες τάφους για τα θύματα του κορωνοϊού έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Μια πόλη που μετά βίας αγγίζει το ένα εκατομμύριο κατοίκων, ήταν η πόλη που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον περασμένο Φεβρουάριο και η πόλη που χτυπήθηκε έντονα κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. «Δεν είχαμε πολλά θύματα κατά το πρώτο lockdown, υπήρξαν μερικές περιπτώσεις οι οποίες δεν ήταν καν καθημερινές. Πλέον θάβουμε κόσμο καθημερινά», αναφέρει στο δημοσιογράφο του Reuters, ο Σταύρος Χατζηβαρίτης, υπεύθυνος γραφείου κηδειών. «Έχουμε γύρω στις 5 με 8 κηδείες καθημερινά», συμπληρώνει.




Στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, πολλοί νέοι τάφοι έχουν ανοιχτοί. Το ελληνορθόδοξο εξωκλήσι που βρίσκεται στο κοιμητήριο φροντίζει για την εξόδιο ακολουθία, με τον ιερέα και τα άτομα που προχωρούν στην ταφή, να είναι πλήρως εξοπλισμένα με προστατευτικές στολές και μάσκες.

Η εκκωφαντική σιωπή που επικρατεί σπάει που και που από την ήρεμη δοξολογία του ορθόδοξου ιερέα ή τον ήχο του φέρετρου που σκάει στη γη, τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη.

Υπάρχουν λουλούδια αλλά οι συγγενείς πενθούν από μακριά. Σε απόσταση ασφαλείας.



Κείμενο/Επιμέλεια/Επεξεργασία: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Μισέλ Καμπάς, Janet Lawrence

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ