10 Eurovision στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της European Broadcasting Union (EBU), που έγινε σαν σήμερα, το 1950, θυμόμαστε ξανά 10 επικές στιγμές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

10 Eurovision στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της European Broadcasting Union (EBU), που έγινε σαν σήμερα, το 1950, θυμόμαστε ξανά 10 επικές στιγμές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Article featured image
Article featured image

Σαν σήμερα (12 Φεβρουαρίου) ιδρύθηκε η EBU, η οποία λίγα χρόνια μετά επινόησε τη Eurovision*, έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Eurovision αποτέλεσε ένα show εκπλήξεων και ανατροπών. Στιγμές που μας άρεσαν, μας σόκαραν και μας ταξίδεψαν σε μακρινούς, περίεργους κόσμους.

Πάμε να τις θυμηθούμε;



Abba - Waterloo (Σουηδία)

Η μελωδία του Waterloo πρωτοακούστηκε πριν 46 χρόνια και έμεινε αναλλοίωτη στο χρόνο μέχρι σήμερα, κάνοντας τους ABBA ένα από τα πετυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία.




Rodolfo Chikilicuatre - Baila el Chiki-chiki (Ισπανία)


Τσίκι τσίκι τραγούδησε ο Rodolfo Chiki…ilcuatre παρουσιάζοντας μία νέου τύπου "μακαρένα" σε μία από τις πιο cult εμφανίσεις των τελευταίων ετών.




Alexander Rybak – Fairytale (Νορβηγία)

Ο Alexander Rybak με τη συμμετοχή του στη Eurovision έκανε πολλές γυναίκες να τον ερωτευτούν από την πρώτη στιγμή. Ως άλλος…πρίγκιπας γέμισε με το βιολί του τη σκηνή της Eurovision, έκανε τα γλυκά μάτια και κατέκτησε εύκολα τη νίκη.





Buranovskiye Babushki – Party for everybody (Ρωσία)

Ένα party για όλους διοργάνωσαν έξι γλυκύτατες φιλενάδες από τη Ρωσία και μας θύμισαν τα παραδοσιακά πανηγύρια του χωριού μας.





Μιχάλης Ρακιντζής - S.A.G.A.P.O (Ελλάδα)

Μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο απογοητευτικές από άποψη βαθμολογίας συμμετοχές, όμως, ο Μιχάλης Ρακιντζής σαν άλλος... ρόμποκοπ έμεινε στην ιστορία με μία από τις πιο πολυσυζητημένες εμφανίσεις στον θεσμό της Eurovision.





Lordi - Hard Rock Hallelujah (Φινλανδία) 2006


Τα διάσημα «τέρατα» του διαγωνισμού έκαναν μία... creepy εμφάνιση, κάνοντας όλη την Ευρώπη να μιλάει γι αυτούς. Ο λόγος για το συγκρότημα Lordi, το οποίο χάρισε την πρώτη νίκη στην ιστορία της Φινλανδίας με την αντισυμβατική του εμφάνιση.





Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix (Αυστρία)

Ο αυστριακός τραγουδιστής Thomas Neuwirth εκπροσώπησε τη χώρα του ως Conchita, διχάζοντας τους fans με την εμφάνισή του. Την παράσταση στην εμφάνισή του έκλεψε φυσικά το χαρακτηριστικό του μούσι!





Ελένη Φουρέιρα - Fuego (Κύπρος)

Με μια εμφάνιση «φωτιά» η Ελένη Φουρέιρα χάρισε στην Κύπρο την δεύτερη θέση και την πρώτη στην καρδιά των Eurofans.




Ruslana - Wild Dances (Ουκρανία)

Μία από τις πιο «άγριες» εμφανίσεις ήταν αυτή της Ruslana. Με πλούσια μαύρη κόμη, δερμάτινα ρούχα και μαστίγια ξεσήκωσε το κοινό με τον χορό της κατακτώντας την κορυφή!





Έλενα Παπαρίζου - My Number One (Ελλάδα)

Σε μια χρυσή χρονιά για την Ελλάδα, η Έλενα Παπαρίζου έγινε το number one της Ευρώπης! Ντυμένη στα χρυσά με την υπογραφή του Roberto Cavalli, η ελληνίδα ερμηνεύτρια έλαμψε, γράφοντας ιστορία.





*
Την ιδέα για τη δημιουργία του διαγωνισμού συνέλαβε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, το 1950. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε ως βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο και αποτέλεσε μια τεχνολογική πρόκληση για την εποχή, καθώς απαιτούσε τη δημιουργία μίας πρώιμης δορυφορικής τηλεόρασης που θα είχε την ονομασία «Δίκτυο Eurovision».

O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο, της Ελβετίας, στις 24 Μαΐου 1956 με τη συμμετοχή επτά χωρών, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν με περισσότερα από ένα τραγούδια, κάτι που από την επόμενη χρονιά άλλαξε για πάντα. Στον πρώτο διαγωνισμό νικήτρια αναδείχθηκε η διοργανώτρια Ελβετία.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο, από το 1956, και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι χώρες έχουν να θυμηθούν έστω και μία συμμετοχή στη Eurovision, εκτός από το Λίχτενσταϊν, το Κοσσυφοπέδιο και το Βατικανό που δεν έχουν πάρει ποτέ μέρος στον θεσμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ