Κινέζος γιατρός προειδοποιούσε για τη σοβαρότητα του κορωνοϊού, αλλά δεν τον άφησαν

Μία είδηση που έγινε viral τις τελευταίες ώρες, υποστηρίζει πως ένας Κινέζος γιατρός από την πόλη Ουχάν, προσπαθούσε από τον Δεκέμβρη να προειδοποιήσει για την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά οι Αρχές δεν τον άφησαν. Τώρα βρίσκεται στην εντατική.

Article featured image
Article featured image

Ένας 34χρονος γιατρός στην πόλη Γουχάν της Κίνας είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για τον νέο κορωναϊό στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι τοπικές αρχές τον «φίμωσαν». Τώρα, είναι στην εντατική. Έως και τις αρχές Ιανουαρίου, οι αρχές της Γουχάν προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφά τα νέα για τον νέο κορωναϊό.

Ο δρ. Λι Γουενλιάνγκ, οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο της πόλης, παρατήρησε ότι υπήρχαν επτά περιπτώσεις ιού, που πίστευε ότι έμοιαζε με τον Sars. Επρόκειτο για ασθενείς που θεωρούνταν ότι προέρχονταν από την ψαραγορά Χουανάν στη Γουχάν και οι άνθρωποι αυτοί είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο του.

Ο δρ. Λι αποφάσισε να γράψει για αυτό που είχε δει στο νοσοκομείου του, σε μια κοινή συνομιλία που είχε με συναδέλφους του, στις 30 Δεκεμβρίου. Ζήτησε από τους φίλους του να ενημερώσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό που δεν ήξερε ήταν πως επρόκειτο για νέο κοροναϊό.


1595688_kinezos_giatros.jpg


Αλλά μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του είχε γίνει viral. Ήταν οι ημέρες που οι υγειονομικές αρχές της Γουχάν μιλούσαν για έναν άγνωστο τύπο πνευμονίας και προειδοποιούσαν ότι δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση πληροφοριών για το θέμα χωρίς εξουσιοδότηση.

«Όταν είδα ότι κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο, συνειδητοποίησα ότι είχε ξεφύγει από τον έλεγχό μου και ότι πιθανότατα θα με τιμωρούσαν», είπε στο CNN. Δεν έπεσε πολύ έξω. Τέσσερις ημέρες αργότερα, τον κάλεσαν στην αστυνομία και του ζήτησαν να υπογράψει μια επιστολή. Σε αυτό, κατηγορούνταν ότι έκανε ψευδή σχόλια τα οποία είχαν διαταράξει σοβαρά την κοινωνική τάξη.

«Σε προειδοποιούμε σοβαρά: Αν συνεχίσεις να είσαι ξεροκέφαλος, με τέτοιο θράσος και συνεχίσεις αυτή την παράνομη δραστηριότητα, θα βρεθείς ενώπιον της δικαιοσύνης; Είναι κατανοητό;», ανέφερε. Ο δρ. Λι το υπέγραψε. Ήταν ένας από τους 8 ανθρώπους που η αστυνομία είπε ότι αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας για διάδοση φημών.

Στις 10 Ιανουαρίου, ο δρ. Λι εξέταζε μια ασθενή με γλαύκωμα, δίχως να γνωρίζει ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Την επόμενη ημέρα εμφάνισε υψηλό πυρετό και δύο ημέρες αργότερα μπήκε στο νοσοκομείο, όπως και οι γονείς του. Σήμερα, ο δρ. Λι νοσηλεύεται στην εντατική.


1595689_egrafo_coronaios.jpgΣε ανάρτησή του στο Weibo, όπου τα περιέγραψε όλα αυτά, ο γιατρός ανέφερε ότι επί δέκα ημέρες οι εξετάσεις του έβγαιναν αρνητικές. Τελικά, στις 30 Ιανουαρίου διαγνώστηκε ως επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η ανάρτησή του συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια. Κάποιοι τον αποκαλούν ήρωα, ενώ οι περισσότεροι επικρίνουν τις αρχές της Γουχάν.

Η ιστορία αυτού του γιατρού δείχνει πόσο κακή διαχείριση έκαναν οι κινεζικές αρχές, τις πρώτες ημέρες της έξαρσης του κορωναϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, οι αξιωματούχοι της Γουχάν επέμεναν ότι μπορούσαν να προσβληθούν μόνο εκείνοι που είχαν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα ζώα. Και δεν υπήρχε καμία οδηγία για την προστασία των γιατρών.

Με πληροφορίες από BBC, CNN, LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ