Πώς καταλήξαμε στον αριθμό των 75 ατόμων ανά (δημόσια ή ιδιωτική) συγκέντρωση;

Γιατί όχι 60 ή 80; Μια απορία που από χθες πλανάται στον αέρα, χωρίς συγκεκριμένη απάντηση.

Article featured image
Article featured image

Το μεσημέρι, χθες Τρίτη (10/3), ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αριθμό αυστηρών μέτρων που αφορούν όλη τη χώρα, με σκοπό τον περιορισμό της διασπορά του νέου κορωνοϊού, ο οποίος εδώ και δύο μέρες εμφανίστηκε και στην Κύπρο.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο, ήταν και απαγόρευση συγκεντρώσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, πέραν των 75 ατόμων. Ένας αριθμός που προκάλεσε απορία και αναστάτωση αφού σε κάποιους εξακολουθεί να φαίνεται μεγάλος, ενώ σε κάποιους άλλους φαντάζει υπερβολικά μικρός.

Με ποια κριτήρια κατέληξαν οι Αρχές σε αυτό τον αριθμό; Στα 75 άτομα δεν μεταφέρεται ο κορωνοϊός. Γιατί όχι 60 ή 80; Ποια η λογική πίσω από αυτή την απόφαση.

Απάντηση στο ερώτημα κλήθηκε να δώσει ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου σε μία κατάσταση όπως αυτή που βιώνει σχεδόν όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή, μια κατάσταση που αφορά τη δημόσια υγεία, τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού που λαμβάνονται δεν μπορεί παρά να είναι σχετικά. «Ο αριθμός που αποφασίζεται σε κάθε χώρα είναι σχετικός και είναι ανάλογος του πληθυσμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων. Σαφώς και ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και με 60 άτομα ή και στα 80 άτομα, αλλά δεν μπορούμε να τερματίσουμε κάθε δραστηριότητα, κοινωνική ή οικονομική μειώνοντας εντελώς το όριο».

Όπως τόνισε ο Υπουργός, τα μέτρα που λαμβάνει κάθε κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως και σε αυτήν, εξετάζονται και αναθεωρούνται καθημερινά. Αυτό ισχύει και με το κλείσιμο των σχολείων. «Την Παρασκευή θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και αν εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενη, όπως τώρα, θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, εάν κριθεί όμως απαραίτητη η λήψη περαιτέρω μέτρων, δεν θα διστάσουμε να τα λάβουμε».

Ο υπουργός τόνισε πως μπορεί το κλείσιμο των σχολείων να αφορά αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία, ωστόσο το διάταγμα για τη συναθροίσεις μέχρι 75 άτομα, αφορά όλη την Κύπρο και όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς. Οφείλουμε, όπως ανάφερε, όλοι να έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης αυτή τη στιγμή και να φροντίζουμε να μην εκθέτουμε ή να εκτιθέμεθα στον κίνδυνο μετάδοσης ή πρόσληψης της ασθένειας. «Σκοπός είναι να τηρούνται οι οδηγίες, τα μέτρα υγιεινής και να μην κυριευόμαστε από τον πανικό», παρότρυνε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ