Κάποιοι (πολλοί) επιμένουν πως ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα

Η πιο δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας της εποχής θέλει τον Covid-19 να δημιουργήθηκε από επιστήμονες, σε εργαστήρια, μετά από εντολή των κέντρων εξουσίας για να επιβάλλουν τον έλεγχό τους στην ανθρωπότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο.

Article featured image
Article featured image

Το να αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και μύθοι σε περιόδους κρίσεων είτε οικονομικών, είτε υγείας, είτε συγκρούσεων, είναι σύνηθες και αναμενόμενο. Το πρόβλημα σε όλο αυτό είναι πως η μετάδοσή τους είναι τόσο μεγάλη όσο και του Covid-19, εξου και τις καθιστά το ίδιο επικίνδυνες.

Τα Ελληνικά Hoaxes εξηγούν με επιχειρήματα και αποδείξεις γιατί ο κορωνοϊός Covid-19 δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελεί, ανθρώπινο κατασκεύασμα ή βιολογικό όπλο καταστροφής της ανθρωπότητας.

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, είναι ο έβδομος και πιο πρόσφατος κορωνοϊός που έχει ανακαλυφθεί και μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο. Από τους συνολικά επτά, οι κορωνοϊοί που προκαλούν SARS και MERS μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά ασθένεια, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις (HKU1, NL63, OC43 και 229E) προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα.

Οι κορωνοϊοί προσβάλουν τα ζώα αλλά κάποιοι από αυτούς προσβάλουν και τον άνθρωπο. Οι κορωνοϊοί μπορούν να μεταφερθούν από ζώα σε ανθρώπους. Ο SARS-CoV-2 απομονώθηκε για πρώτη φορά από Κινέζους επιστήμονες στις 7 Ιανουαρίου 2020, οι οποίοι κατόπιν έκαναν διαθέσιμα τα ευρήματά τους στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Με την επιδημία που προκάλεσε ο SARS-CoV-2, και ειδικά με την ανακήρυξή της σε πανδημία, πολλαπλασιάστηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την προέλευσή του. Μια ακόμη τέτοια θεωρία υποστηρίζει πως έρευνα του 2015 αποδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο. Οι ερευνητές είχαν εξετάσει τις δυνατότητες προσβολής ανθρώπινων κυττάρων από συνθετικές μορφές ιών. Στη μελέτη τους συνδύασαν τον ιό SARS με τον κορωνοϊό SHC014-CoV ο οποίος προσέβαλε νυχτερίδες και ο νέος ιός ονομάστηκε «SL-SHC014-MA15». Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως ο SARS-CoV-2 έχει τεράστια απόκλιση στη γενετική ακολουθία του με τον ιό SL-SHC014-MA15, συγκεκριμένα έχουν διαφορά μεγαλύτερη από 6,000 νουκλεοτίδια σε ολόκληρο το γονιδίωμα τους. Περισσότερα εδώ.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature στις 3 Φεβρουαρίου 2020, έδειξε ότι το 96% του γονιδιώματός του SARS-CoV-2 είναι πανομοιότυπο με τον κορωνοϊό της νυχτερίδας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2020 στο Nature, έδειξε πως ο ιός δημιουργήθηκε μέσω φυσικών τυχαίων μεταλλάξεων, από προϋπάρχοντα ιό. Ο Kristian Andersen, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στο Scripps Research, και επικεφαλής της σχετικής έρευνας δήλωσε τα εξής:

Με τη σύγκριση στα διαθέσιμα δεδομένα για την αλληλουχία του γονιδιώματος για γνωστά στελέχη του κορωνοϊού, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο SARS-CoV-2 προέρχεται από φυσικές διεργασίες.

Με λίγα λόγια, η ανάλυση έδειξε ότι ο ιός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, δεν είναι βιολογικό όπλο και δεν είναι μύθος όπως διατείνονται σχετικά, δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες ουδέποτε προσέφεραν την παραμικρή απόδειξη για τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Ήδη όμως από τον Ιανουάριο 2020, επιστήμονες επισήμαναν πως ο νέος κορωνοϊός δεν είναι κάποιου είδους βιολογικό όπλο. Τα βιολογικά όπλα είναι όπλα μαζικής καταστροφής και είναι μικροοργανισμοί όπως οι ιοί, τα βακτήρια, οι μύκητες ή άλλες τοξίνες που παράγονται και απελευθερώνονται σκόπιμα για να προκαλέσουν ασθένειες και θάνατο σε ανθρώπους, ζώα ή φυτά.

O Richard Ebright, καθηγητής χημικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers είχε δηλώσει:

Με βάση το γονιδίωμα και τις ιδιότητες του ιού δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι είναι ένας κατασκευασμένος ιός. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του βιοτεχνολόγου Trevor Bedford, του κέντρου έρευνας για τον καρκίνο, Fred Hutchinson, ο οποίος επεσήμανε ότι οι γενετικές διαφορές του ιού στον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο είναι «σύμφωνες με τις διαφορές που αναμένονται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέλιξης». Ένας κατασκευασμένος ιός, εξήγησε, θα μπορούσε να έχει μια “παραμορφωμένη” αναλογία αμινοξέων προς νουκλεοτίδια και επίσης να έχει αλλαγές εστιασμένες σε ένα “υποσύνολο γονιδίων”. Με άλλα λόγια, εάν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση, θα έφερνε μια ουσιαστική αλλαγή στον ιό, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο στο γονιδίωμα 2019-nCoV.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, ομάδα 27 επιστημόνων δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet μια κοινή δήλωση, η οποία καταδικάζει τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Στεκόμαστε μαζί για να καταδικάσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση. Οι επιστήμονες από πολλές χώρες έχουν δημοσιεύσει και αναλύσει τα γονιδιώματα του SARS-CoV-2 και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προέρχεται από άγρια ​​ζώα, όπως και πολλοί άλλοι νεοεμφανιζόμενοι παθογόνοι παράγοντες. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από μια επιστολή από τους προέδρους των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ και από τις επιστημονικές κοινότητες που εκπροσωπούν. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν δημιουργούν παρά μόνο φόβο, φήμες και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία μας στην καταπολέμηση αυτού του ιού. Υποστηρίζουμε την έκκληση του Γενικού Διευθυντή της ΠΟΥ για την προώθηση επιστημονικών αποδείξεων σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις εικασίες.

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως ο νέος κορωνοϊός είναι τεχνητός, ή δεν υπάρχει, καταρρίπτεται από τα επιστημονικά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ