Κύριε Χρίστου, τι απαντάτε στις φήμες πως τοποθετούνται κεραίες 5G στα κρυφά;

Ρωτήσαμε τον Εκπρόσωπο Τύπου της CYTA για τις φωτογραφίες με τις κεραίες και τα διάφορα που κυκλοφορούν στα social media.

Article featured image
Article featured image

Την Κυριακή (5/3), ο Δημήτρης Τοκαρής έγραψε στη CITY ένα χιουμοριστικό κείμενο που αφορούσε τις διάφορες κυπριακές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στα social media και έχουν σχέση με την πανδημία του Covid-19. Ανάμεσα σε αυτές και μία που έλεγε πως αιτία του κακού είναι το «διαβολικό δίκτυο 5G», για το οποίο μάλιστα αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε όλοι στο σπίτι, κάποιες εταιρείες φροντίζουν να τοποθετούν -στα κρυφά- κεραίες σε όλη την Κύπρο, για να τεθεί σύντομα σε λειτουργία, κάτω από τη μύτη μας.

Μια θεωρία που, παρότι στην αρχή έμοιαζε γραφική και κάπως κωμική, στην πορεία πήρε διαστάσεις πανδημίας, καθώς διάφοροι χρήστες ασπάστηκαν την εν λόγω τοποθέτηση, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που ανέβαζαν φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Κύπρου, όπου εταιρείες τηλεπικοινωνιών τοποθέτησαν νέες κεραίες, ως αποδεικτικά στοιχεία για την «αλήθεια που μας κρύβουν».

Προκαλεί έκπληξη το πώς όλοι αυτοί που στρέφονται κατά της τεχνολογίας και της εξέλιξής της, χρησιμοποιούν την ίδια την τεχνολογία για να το κάνουν.



Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από κρατικό λειτουργό για το ζήτημα ήρθε νωρίς το πρωί σήμερα, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, από τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Γιώργο Κωμοδρόμο, ο οποίος είπε: «Δηλώνω ρητά ότι οι κεραίες δεν είναι 5G. Το Κράτος δεν αδειοδότησε την τεχνολογία αυτή», τονίζοντας πως όλα όσα διαδίδονται αποτελούν προϊόν Fake News και είναι καλό να αγνοούνται.

Παράλληλα, μέσω Twitter, θέση έχει πάρει και ο CEO της CYTA, Ανδρέας Νεοκλέους, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και επικίνδυνο να συνδέεται ο Covid-19 με το 5G», ξεκαθαρίζοντας πως «είναι αδύνατον να τοποθετούνται κεραίες 5G σε μία χώρα που ακόμη δεν το έχει αδειοδοτήσει».

Ο Λευτέρης Χρίστου, Εκπρόσωπος Τύπου της CYTA, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, κάνει μία πιο εκτενή ενημέρωση για το ζητούμενο που έχει προκύψει, σε μία προσπάθεια να «ρίξει φως» σε όλα τα πιθανά σκοτεινά σημεία.

lefteris cyta.jpg


Κύριε Χρίστου, ποια η θέση σας για τις φωτογραφίες με τις κεραίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο;

Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως στην Κύπρο δεν έχουν τοποθετηθεί κεραίες δικτύου 5G. Όλα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες είναι στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων που επιδιώκουν να σπείρουν επιπλέον πανικό.

Κάθε τι καινούργιο και άγνωστο μάλλον προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Όταν ήρθαν οι πρώτες τηλεοράσεις, κάποιοι τις αποκαλούσαν «κουτιά του διαβόλου».



Σε κάποιες περιοχές τοποθετήθηκαν, όμως, νέες κεραίες.

Είναι οι ίδιες κεραίες που τοποθετούσαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και προηγουμένως δεν άλλαξε κάτι. Αυτό που συμβαίνει είναι πως η μεγάλη ζήτηση για γρήγορο και αδιάκοπο ίντερνετ, «αναγκάζει» τις εταιρείες να προβαίνουν σε αναβαθμίσεις του δικτύου τους για να προσφέρουν πιο καλές υπηρεσίες. Όλα, όμως, γίνονται βάσει των ενδεδειγμένων αδειοδοτήσεων της ΚΔ.

Ποια είναι η διαδικασία για να τοποθετηθεί κάπου μια κεραία;

Αρχικά, εξασφαλίζεται συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε υποστατικού και έπειτα η εταιρία οφείλει να λάβει τις απαραίτητες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες από τα αρμόδια τμήματα του κράτους και των τοπικών αρχών. Αυτά προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία.

Ποιος είναι ο λόγος τότε που ξεκίνησαν όλες αυτές οι διαδόσεις για το 5G;

Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω, ωστόσο, είναι πως όλα όσα βλέπουν το φως τη δημοσιότητας σε σχέση με το 5G είναι αναληθή και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Ενώ η συσχέτισή του με τον Covid-19 είναι επικίνδυνη και προκαλεί επιπλέον φόβο στον κόσμο. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ακόμη εγκρίνει ούτε δώσει άδειες για την τοποθέτηση 5G δικτύου στην Κύπρο, πώς είναι δυνατόν λοιπόν εμείς να τοποθετούμε κεραίες και μάλιστα κρυφά για ένα δίκτυο το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί;

Ξέρετε, προκαλεί έκπληξη το πώς όλοι αυτοί που στρέφονται κατά της τεχνολογίας και της εξέλιξής της, χρησιμοποιούν την ίδια την τεχνολογία για να το κάνουν. Τα social media, τα 4G, το WiFi και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται σήμερα στο κοινό για να μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με φίλους, συγγενείς και συνεργάτες.

Αναφέρατε πιο πάνω πως η ΚΔ δεν έχει ακόμη εγκρίνει το 5G. Υπάρχει, παρόλα αυτά ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε αυτό, ως εταιρεία. Το πότε θα εγκριθεί και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του αφορά την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.

Τι θα αλλάξει με τον ερχομό του 5G; Γιατί έχει δαιμονοποιηθεί τόσο πολύ;

Κάθε τι καινούργιο και άγνωστο μάλλον προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Το ίδιο συνέβη και όταν ήρθαν οι πρώτες τηλεοράσεις. Κάποιοι τις αποκαλούσαν «κουτιά του διαβόλου». Ο ερχομός του 5G αποτελεί απλώς την εξέλιξη του 4G, όπως και το 4G ήταν η εξέλιξη του 3G και ούτω καθεξής. Για να το θέσω πιο απλά, είναι το ίδιο με τα μοντέλα των έξυπνων συσκευών μας, που κάθε χρόνο βγαίνουν καινούργια, με περισσότερες δυνατότητες. Αυτό θα κάνει και το 5G, θα μας προσφέρει πολλές περισσότερες και σημαντικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα της τηλεϊατρικής. Ίσως και την πραγματοποίηση επεμβάσεων από απόσταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ