Ανθρακωρύχος έγινε εκατομμυριούχος εν μια νυκτί

Και όχι, δεν κέρδισε το τζόκερ!

Article featured image
Article featured image

Ένας ανθρακωρύχος από την Τανζανία έγινε εν μια νυκτί (κυριολεκτικά) εκατομμυριούχος. Ο 52χρονος, Saniniu Laizer, αφού πώλησε δύο σπάνιους λίθους τανζανίτη, έλαβε περίπου τρία εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση της χώρας του. Οι εν λόγω λίθοι είναι οι μεγαλύτεροι που έχουν βρεθεί ποτέ στην Τανζανία και έχουν συνολικό βάρος 15 κιλά.

Ο τανζανίτης βρίσκεται αποκλειστικά στη Βόρεια Τανζανία και χρησιμοποιείται για την κατασκευή στολιδιών. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο λίθο, για τον οποίο γεωλόγος της περιοχής εκτιμά ότι μπορεί να εξαντληθεί εντός των επόμενων 20 χρόνων. Η αξία του λίθου καθορίζεται από τη σπανιότητά του, αφού όσο καλύτερο και πιο διαυγές είναι το χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή.

τανζανίτης.jpg
Φώτο: Tanzania Ministry of Minerals/Reuters


Ο πρόεδρος της Τανζανίας, John Magufuli, τηλεφώνησε ο ίδιος στον 52χρονο ανθρακωρύχο, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει τέσσερεις γυναίκες και 30 και πλέον (!) παιδιά, για να τον συγχαρεί. «Αυτό είναι το όφελος των μικρών ανθρακωρύχων και αυτό αποδεικνύει ότι η Τανζανία είναι μια πλούσια χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπερτυχερός Laizer είπε ότι θα σφάξει μια αγελάδα, για να το γιορτάσει, ενώ σκοπεύει να επενδύσει μέρος των χρημάτων στην κοινότητά του, στην περιοχή Σιμαντζίρο της Μανγιάρα.

ανθρακωρύχος 2.jpg


«Θέλω να χτίσω ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολείο. Το σχολείο θέλω να είναι κοντά στο σπίτι μου. Υπάρχουν πολλά φτωχά άτομα εδώ κοντά, που δεν μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο». Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, ενώ θα συνεχίσει να φροντίζει τις 2000 αγελάδες του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ