«Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε»

Αποκαλύψεις που σοκάρουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Article featured image
Article featured image

Μεγάλο σημερινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» φέρνει στο φως νέες, συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προ διετίας κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε το πόρισμα για το Μάτι, δεχόταν υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος, ώστε να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη.


Για πρώτη φορά, ένα ηχητικό ντοκουμέντο φέρεται να φέρνει στο φως την απόπειρα συγκάλυψης. Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό, που είχε αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη, να «θάψει» στοιχεία από την έρευνα, αποδίδοντας την εξάπλωση της φωτιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση.


«Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στ’ αρ*** σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα», φέρεται να τού λέει, σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάζει η εφημερίδα.


Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία: «Η υπουργός αυτό μου είπε: “Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων”. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και σου τα είπα. Για να ξυπνήσεις».



Οι συνέπειες, εάν δεν συμμορφωθεί; Δυσμενής μετάθεση και δικαστήρια ως κατηγορούμενος που θα κρατήσουν χρόνια. «Εάν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε», φέρεται να τού ξεκαθαρίζει.


Διαψεύδουν Ματθαιόπουλος και Γεροβασίλη

Τόσο ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής όσο και η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, διαψεύδουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα.


«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός (σ.σ. ο πραγματογνώμονας) έκανε τη δουλειά του και εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ματθαιόπουλος.


Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη αναφορικά με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» δήλωσε: «Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική. Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».


Σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου έναν χρόνο για τις απειλές που δέχτηκε τότε: «Υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, οι απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους της μεγάλης καταστροφής».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ