«Ανοησίαι. Δεν υπάρχει δυνατότης επεμβάσεως τής Τουρκίας»

Η εφημερίδα Ελευθερία κυκλοφορεί -για τελευταία φορά- στις 20 Ιουλίου 1974, έχοντας στο πρωτοσέλιδο τίς δηλώσεις του τότε Υπουργού Εξωτερικών, της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Σαμψών, Ντίμη Δημητρίου. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι είχαν ήδη εισβάλει στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Ανήμερα της επετείου της εισβολής, ένα απόκομμα της εφημερίδας «Ελευθερία» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δίνει εικόνα για το πως η πραξικοπηματική κυβέρνηση των 8 ημερών του Νίκου Σαμψών, προσπαθούσε να καθησυχάσει τους Κυπρίους, μετά το πραξικόπημα, σε σχέση με την πιθανή επέμβαση της τουρκικής κυβέρνηση στο νησί.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντίμης Δημητρίου, δήλωνε πως όλα όσα ακούγονται περί διχοτόμησης είναι ανοησίες και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις του τότε υπουργού, έγιναν στις 19 Ιουλίου, με την εφημερίδα Ελευθερία να τις δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας, 20 Ιουλίου 1974, που και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, μετά το πραξικόπημα και τελευταία, από το 1907, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε.


111557731_10225440161333221_6191178043040186731_o.jpg


Στις 19 Ιουλίου, 4 μέρες μετά το πραξικόπημα, κυκλοφόρησαν στην Κύπρο για πρώτη φορά οι κυπριακές εφημερίδες. Από τις επτά πρωινές και τη μια απογευματινή (ΑΓΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΜΑΧΗ, ΕΘΝΙΚΗ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΝΕΑ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ κυκλοφόρησαν μόνο οι ΑΓΩΝ, ΜΑΧΗ ΕΘΝΙΚΗ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ.

Η κυκλοφορία των εφημερίδων δεν ήταν τόσο εύκολη όσο ήταν μέχρι πριν από το πραξικόπημα. Οι δημοσιογράφοι ετοίμαζαν την έκδοση, έβγαζαν αντίγραφα της κάθε σελίδας και τα μετέφεραν στο Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών όπου ένας λογοκριτής, έκανε «διορθώσεις» ή πρόσθετε φράσεις όπως ήθελε και οι δημοσιογράφοι ήταν υποχρεωμένοι να τις τοποθετήσουν στα σχετικά ρεπορτάζ.

Οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν και πάλι στις 20 Ιουλίου ή μάλλον τυπώθηκαν, αλλά το πρακτορείο εφημερίδων δεν πρόλαβε, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, να τις κυκλοφορήσει, γιατί από νωρίς το πρωί άρχισε η τουρκική εισβολή και κανένας δεν ενδιαφερόταν πλέον για τον κυπριακό τύπο. Αυτή τη μέρα κυκλοφόρησε και η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, για τελευταία φορά.

Με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό ιστορικό αρχείο του Παναγιώτη Παπαδημήτρη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ