Γυναικείος «στρατός» προστατεύει την άγρια ζωή από τη λαθροθηρία

Οι Akashinga είναι οι θαρραλέες γυναίκες της Ζιμπάμπουε.

Article featured image
Article featured image

Η λαθροθηρία σε αρκετά μέρη της Ζιμπάμπουε φαίνεται ότι άρχισε να αποτελεί παρελθόν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν άκρως αποτελεσματικό, αμιγώς γυναικείο στρατό μαχητριών, οι οποίες προστατεύουν την άγρια ζωή από τους λαθροθήρες και τους κυνηγούς τροπαίων.

akashinga 0.jpg



Ο στρατός ιδρύθηκε το 2017 ως μέρος του International Anti-Poaching Foundation (IAPF) και φέρει την ονομασία Akashinga που σημαίνει στη γλώσσα της Ζιμπάμπουε «Οι θαρραλέες». Εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ο Αυστραλός, πρώην στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων και ακτιβιστής, Damien Mander, ο οποίος διείδε τα οφέλη ενός τέτοιου τοπικού στρατού συγκριτικά με τη συγκρότηση εθνικού (ένοπλου) στρατού στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Συγκεκριμένα, το σκεπτικό του ήταν ότι εάν η τοπική κοινότητα μπορέσει να αντιληφθεί τα οικονομικά (και όχι μόνο) οφέλη της προστασίας της άγριας ζωής, τότε η λαθροθηρία θα μπορέσει να περιοριστεί ειρηνικά, χωρίς ένοπλη μάχη.

akashinga 2.jpg



Οι γυναίκες που συμμετέχουν στον εν λόγω στρατό οπλίζονται και εκπαιδεύονται όπως τα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, πρακτική η οποία προκάλεσε μεμονωμένες αντιδράσεις υπό την έννοια ότι η παραχώρηση όπλων στις γυναίκες πυροδοτεί τη βία. Εντούτοις, ο Mander διαφωνεί, τονίζοντας ότι «Για τις γυναίκες, το ντουφέκι είναι περισσότερο ένα εργαλείο. Για τους άντρες, όμως, είναι κάτι σαν παιχνίδι».

akashinga 6.jpg



Οι πλείστες εξ αυτών των γυναικών κατάφεραν να επιβιώσουν από την ενδοοικογενειακή βία ή τη σεξουαλική κακοποίηση. Οπότε, πέραν της διατήρησης της άγριας ζωής, η συγκρότηση των εν λόγω ομάδων ενδυναμώνει τις τοπικές κοινότητες και μεταμορφώνει τη ζωή των μελών τους, κυρίως του γυναικείου πληθυσμού.

akashingaa.jpg



Για να τιμήσει τα κατορθώματά τους, το National Geographic κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα, ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση αυτών των γυναικών, με τον τίτλο «Akashinga: The Brave Ones».




Με πληροφορίες από Bored Banda και National Geographic.

Φωτογραφίες: Facebook – Akashinga-Nature Protected by Women.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ