O Μπιλ Γκέιτς το έκανε το εμβόλιο

Ανέβασε μάλιστα και σχετική φωτογραφία στο Twitter.

Article featured image
Article featured image

Την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε ο συνιδρυτής της Microsoft και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, Μπιλ Γκέιτς. Ανέβασε, μάλιστα, σχετική φωτογραφία στο Twitter, για να μοιραστεί το συμβάν με τα 53,2 εκατομμύρια ακολούθων του στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο 65χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και προγραμματιστής υπολογιστών, ο οποίος πολλάκις ετέθη στο στόχαστρο θεωριών συνωμοσίας ειδικά στην αρχή της πανδημίας, ευχαρίστησε τους επιστήμονες, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.



«Ένα από τα προνόμια του να είμαι 65 ετών, είναι πως μπορώ να κάνω το εμβόλιο κατά της Covid-19. Έλαβα την πρώτη δόση αυτήν την εβδομάδα και νιώθω υπέροχα. Ευχαριστώ όλους τους επιστήμονες, τους εθελοντές των κλινικών δοκιμών και τους υγειονομικούς υπαλλήλους της πρώτης γραμμής που μας έφεραν σε αυτό το σημείο», έγραψε ο βαθύπλουτος εφευρέτης που μαζί με τη σύζυγό του, Μελίντα Γκέιτς, έχουν δωρίσει πάνω από 156 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού.


Στο στόχαστρο θεωριών συνωμοσίας

Ο Μπιλ Γκέιτς έγινε πρώτο θέμα σε δεκάδες fake news την εποχή της πρώτης καραντίνας με αφορμή θεωρίες συνωμοσίας που τον ενέπλεκαν σε μυστικές οργανώσεις που δημιούργησαν τον φονικό ιό, για να ελέγξουν την ανθρωπότητα. Ως τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, είχε υπολογιστεί πως στο Facebook πάνω από 16.000 συνωμοσιολογικές αναρτήσεις για τον κορωνοϊό είχαν εμπλέξει ονομαστικά τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο ίδιος απαντώντας τότε σε κάποια δημοσιεύματα είχε δηλώσει: «Το κύμα των θεωριών συνωμοσίας για το εμβόλιο που συχνά αναφέρονται σε μένα ή τον Άντονι Φάουτσι, βασίζεται σε κακές προθέσεις, γεγονός που δεν περίμενα», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι υπάρχει ένα 30% που καταλαβαίνει ότι το εμβόλιο είναι προς όφελος και των υπολοίπων ανθρώπων.



Ο Μπιλ Γκέιτς είναι «ένα είδος κούκλας βουντού πάνω στην οποία οι παντός είδους συνωμοσιολόγοι καρφώνουν -εν είδει βελόνων- τις διάφορες θεωρίες τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόρι Σμιθ, διευθυντής έρευνας στην First Draft, δίκτυο μέσων ενημέρωσης που εκπονεί προγράμματα κατά της παραπληροφόρησης.

Είναι σαν ένα «σκιάχτρο», συμφωνεί η Γουίτνεϊ Φίλιπς του αμερικανικού πανεπιστημίου Σίρακιουζ, αναφερόμενη στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος διεξάγει εδώ και 20 χρόνια μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς εκστρατείες εμβολιασμού, δίνοντας μάχη κατά των επιδημιών.

Ο Γκέιτς μιλώντας στο παρελθόν για το θέμα και τις διάφορες θεωρίες που σχετίζονται με τα εμβόλια, ανέφερε: «Άνθρωποι σαν και εμένα ή τον Δρα Φάουτσι γίνονται συχνά ο στόχος. Το έξυπνο πράγμα που κάνουν (σ.σ οι συνωμοσιολόγοι) είναι ότι μεταστρέφουν την ιστορία. Το ίδρυμά μας έχει δώσει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό, αγοράζοντας εμβόλια (σ.σ υπό κλινική δοκιμή) για να σώσουμε ζωές. Το αντιστρέφουν και λένε ότι κερδίζουμε χρήματα και προσπαθούμε να σκοτώσουμε ανθρώπους με τα εμβόλια, ότι προσπαθώ να εφεύρω κάτι. Είναι αλήθεια, σχετιζόμαστε με τα εμβόλια, αλλά αναστρέφουν τη σύνδεσή μας με αυτά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ