Τι θα συζητηθεί και τι (πιθανόν) θα αλλάξει μετά την Τετάρτη

Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή συζητούν σήμερα εφαρμογή νέων αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image


Σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό υπό τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, πραγματοποιείται σήμερα, στις 15.00 στο Υπουργείο Υγείας, εν μέσω της επιδείνωσης που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Νωρίτερα, θα προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Υγείας και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αλλά και για τις εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δύο σημερινές συναντήσεις πραγματοποιούνται ενόψει της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη.


Νέα μέτρα στο τραπέζι

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πρόσθετα μέτρα για τα σχολεία που θα αγγίζουν αυτήν τη φορά και τη δημοτική εκπαίδευση, ενώ φαίνεται ότι θα περιοριστούν και οι ελευθερίες των ανεμβολίαστων πολιτών, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών και να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown.

Στα νέα μέτρα, σημειώνεται περαιτέρω, που προτείνονται από την επιδημιολογική ομάδα ειδικά για τα σχολεία είναι: α) υποχρεωτική χρήση μάσκας στη δημοτική εκπαίδευση, β) αυξημένα rapid test, γ) αναστολή χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων γ) ακύρωση άλλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με μαθητές / εκπαιδευτικούς.

Περαιτέρω, η επιδημιολογική ομάδα προκρίνει συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ως στόχο τους ανεμβολίαστους πολίτες και αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητα και τις ελευθερίες που έχουν σήμερα. Αφού αναμένεται να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 15-20 ημερών προκειμένου να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση, ακολούθως θα ληφθούν μέτρα που δεν θα τους επιτρέπουν εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα κέντρα αναψυχής, τα γήπεδα και τα θέατρα, τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Στα μέτρα που αναμένεται να συζητηθούν είναι και η αναστολή χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, η διενέργεια self-test, ο περιορισμός των ατόμων στις συναθροίσεις, η τηλεργασία, και η πραγματοποίηση στοχευμένων τεστ τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.


«Κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν, ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους»

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι το Σάββατο, σε δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Υπουργός Υγείας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί στις διακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί το ολικό lockdown.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε συγκεκριμένα πως «πρώτη απόφαση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, προ της λήψης αυστηρότερων μέτρων - διότι δεν μας αφήνεται επιλογή - είναι ένα δεκαπενθήμερο ή εικοσαήμερο με τα κέντρα εμβολιασμού σε κάθε πόλη, να δώσουμε την ευκαιρία είτε του πρώτου είτε του τρίτου είτε της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Μετά ταύτα βεβαίως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν. Προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό lockdown κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν, ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας τόνισε πως «μπορεί να μην πάμε σε lockdown στους ανεμβολίαστους, αλλά σε κάποιους περιορισμούς στις διακινήσεις τους».



Υποχρεωτικοί ψηφιακοί έλεγχοι από σήμερα

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι από σήμερα, Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus για τη διενέργεια ελέγχων κατοχής SafePass, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ