Αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών

Πότε φθάνουν στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια - Πού και πότε θα γίνονται οι εμβολιασμοί.

Article featured image
Article featured image


Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, παραχώρησε σήμερα 10 Δεκεμβρίου, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τον εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού ηλικίας 5-11 ετών με το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στις 25 Νοεμβρίου 2021 για επέκταση της ένδειξης του εμβολίου Comirnaty για χρήση σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, η Δρ Γιαννάκη είπε πως η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων και πως λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών από τη νόσο COVID-19, υιοθέτησε ομόφωνα τη θέση αυτή και πήρε την απόφαση για καθολικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού της κατηγορίας αυτής των παιδιών. Σε σχετική έρευνα, ανέφερε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για πρόληψη συμπτωματικής νόσου ανέρχεται σε ποσοστό 90,7%. Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες, πρόσθεσε, αυτές είναι παρόμοιες με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ήπιες ή μέτριες και παροδικές, το εμβόλιο ωστόσο παρακολουθείται στενά σύμφωνα με το σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λαμβάνονται τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα για προστασία της δημόσιας υγείας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ακολούθως, η Δρ Γιαννάκη δήλωσε πως με την παραλαβή των πρώτων εμβολίων στις 13 Δεκεμβρίου, έχει οργανωθεί ήδη πλάνο για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού σε όλες τις επαρχίες εντός των επόμενων ημερών μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, προσθέτοντας πως τα Κέντρα αυτά είναι ειδικά διαμορφωμένα μόνο για τα παιδιά, με βασικό στόχο την εύκολη πρόσβαση.

emvoliasmoi2.pngΑναφερόμενη στην αυξητική τάση του αριθμού κρουσμάτων, η Δρ Γιαννάκη είπε πως περίπου το 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων αφορά ανήλικους, και ειδικά την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, όπου τα κρούσματα έχουν τους υψηλότερους αριθμούς σε σχέση με τις άλλες ηλικίες παιδιών.

katanomi.pngΜε γνώμονα τα στοιχεία αυτά, η Δρ Γιαννάκη τόνισε πως για το Υπουργείο Υγείας, η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών αποτελεί βασική παράμετρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας, παραθέτοντας στοιχεία ποσοστών εμβολιασμένου πληθυσμού για την κάθε ηλικιακή ομάδα. Τόνισε δε πως για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο δεν επιτρέπει συμβιβασμούς «έναντι των όποιων κύκλων της άρνησης και της καθυστέρησης. Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία μας και στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Τα εμβόλια επέδρασαν και αποδεικνύονται καθημερινά οι δυνατότητες τους, ως μια ισχυρή ασπίδα προστασίας και βασικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας».

sunoptikadedomena.png


%ce%a0%ce%9b%ce%91%ce%9d%ce%9f%ce%95%ce%9c%ce%92%ce%9f%ce%9b%ce%99%ce%91%ce%a3%ce%9c%ce%9f%ce%a5%20%282%29.pngΠαραθέτοντας στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, η Δρ. Γιαννάκη δήλωσε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός θανάτων από COVID-19, αναφέροντας πως η Κύπρος με ποσοστό 80% εμβολιασμένων στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, είχε 5 θανάτους από COVID-19 σε ένα εκατομμύριο πληθυσμό, και πως σύμφωνα με τα δεδομένα μοντελοποίησης του ECDC, ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση της νόσου σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αφού ο αντίκτυπος του εμβολιασμού των παιδιών είναι ισχυρότερος για χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες.

embol.pngΚλείνοντας, η Δρ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, τονίζοντας πως παρά τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξακολουθεί να ισχύει, με προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες να καταδεικνύουν ότι τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech εξουδετερώνουν την παραλλαγή. Οι ιοί, είπε, εξελίσσονται εκεί που οι συνθήκες τους το επιτρέπουν, με την εξελικτική τους διαδικασία να είναι απολύτως φυσική και οι μεταλλάξεις τους να μην είναι κάτι άλλο πέρα από την επιβεβαίωση της εμφάνισης και προσαρμογής τους στο περιβάλλον. Επομένως, τόνισε, «δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία, αλλά αντίθετα για εγρήγορση από όλους μας». «Επαναλαμβάνω», πρόσθεσε, «την επείγουσα έκκλησή μου προς όλους σας: εμβολιαστείτε, λάβετε αναμνηστική δόση και ακολουθείτε τους κανόνες για την προστασία σας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ