Οι κυπριακές φυλακές σε ντοκιμαντέρ του Netflix

Το κυπριακό σωφρονιστικό ίδρυμα επιλέχθηκε για έναν πολύ καλό λόγο!

Article featured image
Article featured image


Αυτήν την εβδομάδα έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα του Netflix στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου, οι οποίες έχουν επιλεγεί από την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Inside the World's Toughest Prisons» ως πρότυπο σωφρονιστικού ιδρύματος λόγω των πρακτικών και των μεθόδων που ακολουθεί η Διεύθυνσή τους. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη ζωή και τις συνθήκες κράτησης σε διάφορες φυλακές ανά τον κόσμο.

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», το επεισόδιο για τις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου θα παρουσιαστεί το 2022, μαζί με το επεισόδιο που θα παρουσιάζει τις Φυλακές της Νορβηγίας, στις οποίες επίσης ακολουθείται ένα ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα σωφρονισμού.

Ο παρουσιαστής της σειράς, Βρετανός δημοσιογράφος Raphael Rowe πέρασε την περασμένη Δευτέρα το πρωί την πύλη των Κεντρικών Φυλακών ως κρατούμενος. Μάλιστα, μεταφέρθηκε με κλούβα και με συνοδεία δεσμοφυλάκων, οι οποίοι του είχαν περάσει χειροπέδες. Ακολούθησε η συνέντευξή του από την επιτροπή επιλογής και στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε κελί στην πτέρυγα 1Α.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Πολίτης», στο κελί έχει ως συγκρατούμενο κατάδικο, ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης για υπόθεση ναρκωτικών και αδικήματα οικονομικής φύσεως και επελέγη καθώς μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον Raphael Rowe παραχωρήθηκαν σεντόνια και είδη προσωπικής υγιεινής και του εξηγήθηκε το πρόγραμμα των Φυλακών το οποίο ακολουθεί μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους.



Η ιδιαίτερη ιστορία του Raphael Rowe

O δημοσιογράφος Raphael Rowe είχε καταδικαστεί για φόνο και ληστεία το 1990, που ωστόσο δεν διέπραξε ποτέ. Αποφυλακίστηκε εν τέλει το 1990, αφού προηγουμένως το ΕΔΑΔ, σε απόφασή του, ανέφερε πως υπήρχε παραβίαση του άρθρου έξι για δίκαιη δίκη. Κατά τη διάρκεια της (άδικης) φυλάκισής του σπούδασε δημοσιογραφία μέσω αλληλογραφίας. Συγκεκριμένα, ειδικεύεται σε έρευνες, που αφορούν ανθρώπινες τραγωδίες, οι οποίες γεννιούνται από τα λάθη του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.

Raphae_Rowe-1024x585.jpg



Ο Βρετανός δημοσιογράφος παρουσιάζοντας τα εν λόγω ντοκιμαντέρ, ενσωματώνεται με τους φυλακισμένους σε κάθε φυλακή για μια εβδομάδα, μοιράζεται ένα κελί με πραγματικούς κρατουμένους και συμμετέχει στην καθημερινή τους ζωή, ενώ είναι φυλακισμένος. Παράλληλα προσπαθεί να ανακαλύψει τις τακτικές που υιοθετούν οι φρουροί, για να διατηρήσουν την ειρήνη σε αυτά τα ασταθή περιβάλλοντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ