Δικαστήριο στη Χάγη έκρινε παράνομη την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση

Στην απόφαση ζητείται άμεση άρση του κέρφιου, εξηγώντας το γιατί.

Article featured image
Article featured image

Δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε την Τρίτη ότι πρέπει να αρθεί η ισχύουσα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία, που επιβλήθηκε με σκοπό να αναστείλει τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να αρθεί αμέσως» ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταχραστεί τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης. «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι μια βαθιά παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ιδιωτική ζωή, συνεπώς απαιτεί μια πολύ προσεκτική διαδικασία λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Η υπόθεση ξεκίνησε από μια ομάδα που διαμαρτυρήθηκε για την καθιέρωση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία ισχύει από τις 9:00 μ.μ. έως τις 4:30 π.μ. καθημερινά μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Είναι η πρώτη απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες. Ο ειδικός νόμος στον οποίο στηρίχθηκε η κυβέρνηση για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας προορίζεται για «πολύ επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις», δήλωσε το δικαστήριο την Τρίτη.

Ωστόσο, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι «η εισαγωγή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν συνεπάγεται την ιδιαίτερη ανάγκη που απαιτείται» για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αυτόν τον συγκεκριμένο νόμο. Η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη αντιδράσει σε αυτήν τη δικαστική απόφαση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ