Στα ιδρύματα που φιλοξενούν θύματα ραδιενέργειας του Τσέρνομπιλ

Ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό project εστιάζει πάνω στους «αόρατους» ανθρώπους της Λευκορωσίας.

Στα ιδρύματα που φιλοξενούν θύματα ραδιενέργειας του Τσέρνομπιλ

Ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό project εστιάζει πάνω στους «αόρατους» ανθρώπους της Λευκορωσίας.

Article featured image
Article featured image

Όταν τον Απρίλιο του 2016 έκλειναν 30 χρόνια από την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως, οι επιπτώσεις εκείνης της ολέθριας ημέρας θα εξακολουθούσε να μας επηρέαζε αισθητά, ακόμη και σήμερα. Ιδιαίτερα τις περιοχές γύρω από το σημείο της έκρηξης.

Η κατάρρευση του πυρηνικού εργοστασίου στη βόρεια Ουκρανία προκάλεσε τη διάχυση τεράστιας ποσότητας ραδιενεργών σωματιδίων στη γήινη ατμόσφαιρα, μολύνοντας τη γύρω περιοχή, με τη γειτονική Λευκορωσία να δέχεται το 70% του νέφους.

Η φωτογράφος Jadwiga Bronte, στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού project και με αφορμή τα 30 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ το 2016, δημιούργησε ένα project με την ονομασία «The Invisible People of Belarus [Οι Αόρατοι Άνθρωποι της Λευκορωσίας]», θέλωντας να διερευνήσει τις επιπτώσεις της καταστροφής του Τσέρνομπιλ στον λαό της Λευκορωσίας, ιδιαιτέρως σε εκείνους που ζουν σε κρατικά ιδρύματα που ονομάζονται «internats», δηλαδή οικοτροφεία.

Αυτά τα ιδρύματα είναι εν μέρει άσυλο, εν μέρει ορφανοτροφείο και εν μέρει ξενώνας, και χιλιάδες Λευκορώσοι πέρασαν σ' αυτά τη ζωή τους κρυμμένοι από την κοινή θέα, συχνά «παραδομένοι» στο κράτος από τους συγγενείς αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.

024.jadwiga+bronte.+invisible+people+of+belarus.chernobyl+victimes.jpg

023.jadwiga+bronte.+invisible+people+of+belarus.chernobyl+victimes.jpg

11.jpg

12.-Invisible-People-Belarus.-Jadwiga-Bronte.jpg

9.-Invisible-People-Belarus.-Jadwiga-Bronte.jpg



«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν πως σε αυτά τα ιδρύματα δεν βρίσκονταν μόνο θύματα της καταστροφής του Τσέρνομπιλ. Κυριολεκτικά οποιοσδήποτε θεωρούνταν από τη λευκορωσική κυβέρνηση ‘διαφορετικός’ μπορούσε να απομακρυνθεί από την κοινωνία και να φυλακιστεί σ' ένα από αυτά», αναφέρει η Bronte σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο του VICE US.

5.-Invisible-People-Belarus.-Jadwiga-Bronte.jpg

3.-Invisible-People-Belarus.-Jadwiga-Bronte.jpg

idrymata-leukorosia-tsernobil-1465832123.jpg

idrymata-leukorosia-tsernobil-body-image-1465832222.jpg

14.jpg

12.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ