Κύπριοι της Τζαζ μοιράζονται μαζί μας τα αγαπημένα δικά τους κομμάτια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ ζητήσαμε από Κύπριους τζαζίστες να επιλέξουν και να μας στείλουν ένα από τα αγαπημένα δικά τους κομμάτια, συνοδεύοντάς το μια μικρή -σχετική με το τραγούδι- ιστορία.

Κύπριοι της Τζαζ μοιράζονται μαζί μας τα αγαπημένα δικά τους κομμάτια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ ζητήσαμε από Κύπριους τζαζίστες να επιλέξουν και να μας στείλουν ένα από τα αγαπημένα δικά τους κομμάτια, συνοδεύοντάς το μια μικρή -σχετική με το τραγούδι- ιστορία.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Mighty Sugarcane


Φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που η 30η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ μουσικής, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού, το 2011, στο Παρίσι.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον διάσημο Αμερικανό τζαζίστα και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, Herbie Hancock, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας». Σκοπός του εορτασμού είναι να αναδείξει τον ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές.

Πιο κάτω τα τραγούδια που οι δικοί μας τζαζίστες επέλεξαν για να μοιραστούν μαζί μας, διαμορφώνοντας το δικό μας soundtrack για τη σημερινή μέρα.




ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ


18 Dec20_2211 Jazz Showcase.jpg


«Το κομμάτι Life is... γράφτηκε μετά που έμαθα ότι θα ερχόταν στη ζωή μας η κόρη μας. Στην αρχή σκεφτόμουν τον τίτλο "Conception", αλλά προτίμησα το life is... (συγκεκριμένα με τις τελείες) έτσι ώστε ακόμα και ο ακροατής να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Για τον καθένα μας, ζωή είναι, σημαίνει σίγουρα κάτι διαφορετικό! Για μένα ξανα-ξεκίνησε η ζωή μου εκείνη τη στιγμή»!





ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΣΙΝΟΣ


DSC_9661.jpg
Φωτογραφία: Μάριος Ιωσηφίδης

«Μετά από έξι χρόνια σπουδών στην Ολλανδία αποφάσισα συνειδητά ότι ήθελα να επιστρέψω στον τόπο που γεννήθηκα. Ένιωσα έτσι την ανάγκη να ηχογραφήσω τη μουσική μου με ανθρώπους τους οποίους συνεργαζόμουν την τότε περίοδο. Ονόμασα τον δίσκο ‘Right Place, Right Time’ αφού για μένα ήταν ο σωστός τόπος αλλά και χρόνος για ηχογραφήσω τον πρώτο μου δίσκο, ξέροντας ότι εγκαταλείποντας την Ολλανδία θα έκλεινε ένα μεγάλο κεφάλαιο από την ζωή μου και θα άρχιζε ένα καινούργιο σε ένα άλλο μέρος πλέον».

«Right Place, Right Time», είναι το όνομα του πρώτου προσωπικού δίσκου του Αλέξη Κάσινου αλλά και το 3ο κομμάτι στο άλμπουμ. Ο δίσκος έχει ηχογραφηθεί στο Amsterdam κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης του μεταπτυχιακού του στην Ολλανδία και κυκλοφόρησε στις 11 Ιουνίου 2019.





MIGHTY SUGARCANE


24255098_1950720811918820_4354278564056053603_o.jpg


«MADE OF LOVE» από το δίσκο «ATOMIC» των MIGHTY SUGARCANE. Ένα κομμάτι με στοιχεία από electronic funk, jazz και afrobeat που συνδέεται με το contemporary κλίμα, που αναπτύσσεται τις μέρες μας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.





ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ


FB_IMG_1619732825952.jpg
Φωτογραφία: Πάμπος Χαραλαμπίδης


«Η τζαζ μουσική δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης αλλά είναι και τρόπος ζωής για όποιον την ακολουθεί. Αποτέλεσε και την πηγή από την οποία σιγά σιγά εμπνεύστηκα την δική μου σύνθεση. Το ‘Love conquers all’ είναι από τα πρώτα κομμάτια που έγραψα. Δεν έχει ρομαντικό περιεχόμενο, παρόλο που από τον τίτλο μπορεί έτσι να φαίνεται. Ξεκίνησα να το γράφω όταν ένοιωθα απογοήτευση για διάφορες καταστάσεις γύρω μου και μέσα μου, και θέλησα να το εκφράσω. Το τραγούδι αυτό μιλά για κάποιες εσωτερικές ερωτήσεις, αναζητήσεις που μπορεί ο καθένας μας να έχει, και σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον μας, την αδικία, την ανισότητα και το ποσό δύσκολο έγινε να ονειρευόμαστε και να απολαμβάνουμε τη μαγεία της ζωής. Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες και αντιξοότητες, μια ελπίδα μένει ότι η αγάπη όλα τα νικά και όλα τα κατακτά».





ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΟΥΜΑΖΟΥ


Ody 1.jpg


«Το Κομμάτι "GREENZ" είναι εμπνευσμένο από τη μουσική του τζαζ σαξοφωνίστα Joe Henderson. Το έχω γράψει όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, όπου επίσης έχω γνωρίσει και τον Itai Weissman. Ο τίτλος "GREENZ" είναι σαν ένας γρίφος, προσπαθεί να σημάνει μια λέξη που δεν υπάρχει πραγματικά στην αγγλική γλώσσα. Ο λόγος είναι ότι ήθελα να αφήσω τη φαντασία των ακροατών ελεύθερη να βρει τη σημασία της λέξης. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο έχω δημιουργήσει το δικό μου μουσικό έργο, στο οποίο έχει δώσει ζωή ο Γιώργος Κούλας στα ντραμς και ο Αντρέας Ροδοσθένους στο μπάσο. Το καλοκαίρι του 2019 κυκλοφόρησα τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο με τίτλο "Ένστικτο", όπου το "GREENZ" είναι μέρος του. Σήμερα, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ, μοιράζομαι μαζί σας ένα βιντεάκι που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Windcraft Music Fest 6, με καλεσμένο τον Itai Weissman στο EWI (Electric Wind Instrument)».





ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ, εν μέσω πανδημίας, με παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες

Η 30η Απριλίου γιορτάζεται τα τελευταία 10 χρόνια ως Παγκόσμια Μέρα της Τζαζ μουσικής, καθώς αποτελεί την τελευταία μέρα του μήνα της τζαζ, Απριλίου, ο οποίος είναι γεμάτος με πολλές μουσικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον διάσημο Αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO. Φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχουν live συναυλίες, αλλά θα διεξαχθεί μια online συναυλία με δεκάδες παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες. Το All-Star Global Concert θα περιλαμβάνει μια ιστορική σειρά παραστάσεων από μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς της τζαζ στον κόσμο.

Η συναυλία θα προβληθεί δωρεάν στην πλατφόρμα του Youtube, για πρώτη φορά, με αφορμή τη 10η επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Τζαζ, στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου.





* Βιογραφικά Καλλιτεχνών

Ο Αλέξης Κάσινος ζει και εργάζεται στην Κύπρο ως μουσικός. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και κιθάρας. Σπούδασε Jazz κιθάρα στο Codarts Conservatory του Ρόττερνταμ (BMus, 2015) από όπου αποφοίτησε με διάκριση, και μετέπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Amsterdam Conservatory (MMus, 2017). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ολλανδία, συμμετείχε σε συναυλίες με μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα, σε γνωστούς χώρους μουσικών εκδηλώσεων όπως το Lantaren Venster (με τo Codarts Big Band) και το Melkweg Theatre. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα σεμινάρια μουσικής Jazz και παρακολούθησε μαθήματα από διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς, όπως ο Peter Bernstein, ο Jesse Van Ruller και ο Gilad Hekselman. Τον Ιούνη του 2019, ο Αλέξης κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Right Place, Right Time».



Η Ιωάννα Τρουλλίδου είναι Κύπρια μουσικός και τραγουδίστρια της τζαζ. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981. Σπούδασε μουσική και διεύθυνση χορωδίας στο πανεπιστήμιο του Πέτς στην Ουγγαρία. Παράλληλα, ακολούθησε μαθήματα για Τζαζ τραγούδι στη σχολή της Μπόρνεμισσα Μάρια και ήταν τραγουδίστρια στο συγκρότημα No more blues. Στην Κύπρο ακολούθησε σεμινάρια των Jazz Futures (American Embassy workshops) με τον γνωστό Αμερικανό τραγουδιστή Marion Cowings και την Yaala Ballin. Από το 2007, εργάζεται ως καθηγήτρια τζαζ φωνής στο Ευρωπαϊκό Pανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2012, ηχογράφησε τον 1ο προσωπικό της δίσκο «Get out of town», μια συλλογή γνωστών Jazz Standards τραγουδιών, σε διασκευές του Αμερικανού Chris Byars, και σε μια συνεργασία Κύπριων και Αμερικανών μουσικών. Η Ιωάννα έχει συμμετάσχει σε γνωστά φεστιβάλ της Κύπρου, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας και συνεργαστεί με μουσικούς από την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Αμερική και το Ισραήλ. Από το 2015 είναι μέλος της ομάδας καθηγητών της Jazz Education Abroad, που διδάσκουν στο ετήσιο εργαστήριο Cyprus Jazz Workshop. Το 2017 δάνεισε την φωνή της για το παιδικό μουσικό διαδραστικό βιβλίο της Χριστίνας Χαραλαμπίδου Τζάζη Μπή. Το 2020 παρουσιάζει για πρώτη φορά δικές τις συνθέσεις, σε μουσική και στίχους, στο 7ο Cyprus Jazz+ World music showcase, στο θέατρο Ριάλτο.



Ο Αντρέας Ροδοσθένους γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1977. Με τη μουσική πάντοτε στη ζωή του, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο συγκεκριμένα με την Τζαζ και έτσι έφυγε για σπουδές στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς μουσικούς και έχει ταξιδέψει από Ευρώπη μέχρι και τη Λατινική Αμερική. Έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους, Simplicity (2015) και Complexity (2020). Με συμμετοχές σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ όπως το EUNIC jazz festival στο Βερολίνο, Τεχνόπολις τζαζ φεστιβάλ στην Αθήνα, music:LX στο Λουξεμβούργο ο Αντρέας θεωρείται ένας από τους πιο ενεργούς μπασίστες/μουσικούς στο νησί!



Ο Οδυσσέας Τουμάζου είναι επαγγελματίας κιθαρίστας και συνθέτης. Το 2011 μεταβαίνει στην Ολλανδία και το Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, όπου σπουδάζει τζαζ κιθάρα υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων μουσικών. Επίσης, συμμετείχε σε σεμινάρια εξειδίκευσης και ιδιαίτερα μαθήματα από καινοτόμους καλλιτέχνες όπως οι Scott Henderson και Peter Bernstein. Ο Οδυσσέας εργάστηκε στο True School of Music στην Ινδία, διατελώντας, από το 2015 και για δύο έτη, επικεφαλής του τμήματος σπουδών κιθάρας. Επίσης, από τον Ιούλιο του 2020 είναι ξανά επικεφαλής του τμήματος σπουδών κιθάρας στο πανεπιστήμιο The True School of Music. Τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Ensticto».



Οι Mighty Sugarcane είναι ένα ηλεκτρονικό jazz funk σχήμα με τον Μάριο Τακούσιη στα synthesizers, τον Cahit Kutrafali στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Στέλιο Ξυδιά στα τύμπανα. Η μπάντα συνδυάζει τις επιρροές της τζαζ με τους ήχους των πρωτοπόρων της ηλεκτρονικής και funk μουσικής.

Μάριος Τακούσιης - Βιογραφικό

25 NOE17_1370 Jazz Showcase.jpeg

Ο Μάριος Τακούσης είναι συνθέτης ταινιών, πιανίστας και μουσικός παραγωγός. Έχει συνθέσει πρόσφατα τη μουσική της πρωτότυπης σειράς του Netflix “Love 101”, ενώ είναι γνωστός για τη μουσική του βραβευμένο βιντεοπαιχνιδιού της EA Games “Need for Speed: Hot Pursuit”. Έχει γράψει επίσης μουσική για διάφορες άλλες τηλεοπτικές σειρές όπως το “The Supervet” του Channel 4 και για διαφημιστικές καμπάνιες της Gillette, Panasonic, Red Bull κ.α.

Cahit Kutrafali - Βιογραφικό

25 NOE17_1412 Jazz Showcase.jpeg

Ο Cahit Kutrafali, μπασίστας, γεννήθηκε στη Λευκωσία και είναι συνθέτης και arranger. Έλαβε το πτυχίο του στη μουσική το 2007, και από τότε εμφανίζεται με διάφορα συγκροτήματα σε όλο το νησί, την Ευρώπη και την Τουρκία. Είναι γνωστός για την δεξιοτεχνεία του και το μοναδικό του στυλ σαν σολίστας, όπου συνδυάζει στοιχεία bebop με μια μοντέρνα προσέγγιση. Έχει εμφανιστεί/ηχογραφήσει με ονόματα όπως οι Chris Byars, Guthrie Govan, Gilad Atzmon, Robin Eubanks, Ari Roland, Keith Balla, John Mosca, Charis Ioannou, Genco Ari. Τον Μάρτιο του 2018, κυκλοφόρησε το δεύτερο του άλμπουμ “Transitions”.

Στέλιος Ξυδιάς - Βιογραφικό

25 NOE17_1521 Jazz Showcase.jpeg

O Στέλιος Ξυδιάς πήρε το πτυχίο του στη Μουσική από το Πανεπιστήμιο Τεχνων Codarts στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, όπου ειδικεύτηκε στο Jazz Drumming. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες από την Κύπρο και όχι μόνο, όπως ο Guthrie Govan, o Gilad Atzmon και ο Damien Erskine. Επιπλέον έχει εμφανιστεί σε φεστιβαλ της Κύπρου, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας. Εμφανίζεται συχνά με μπάντες όπως οι Fuzz Bus, οι Mighty Sugarcane και οι The French Experience.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ