Τρεις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζεις για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Πώς προέκυψε ο χαρακτηρισμός «Σερ» που τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του.

Article featured image
Article featured image

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης υπήρξε ένας σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης. Η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας. Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής, στις 11 Δεκεμβρίου 1922 και έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 2005 στην Αθήνα, σε ηλικία 82 ετών.


Με τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τον θάνατο του, σήμερα, 7 Απριλίου, παρουσιάζουμε τρεις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον «Σερ» του λαϊκού τραγουδιού.

1) Ο χαρακτηρισμός «Σερ» που τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του, προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά όταν σε ένα χρονογράφημα στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» , με αφορμή το στίχο τραγουδιού «μια βαθιά υπόκλιση, ένα χειροφίλημα», χαρακτήρισε με αυτό τον τρόπο τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Ουράνιο τόξο», που κυκλοφόρησε το 1972.

Μια βαθιά υπόκλιση

Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Στίχοι: Κώστας Βίρβος



2) Έκανε δυο γάμους και απέκτησε 3 παιδιά. Ο γίος του, Γρηγόρης, που έχει το όνομα του πατέρα του, έγινε επίσης τραγουδιστής. Όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να δώσει στον γιο του το ίδιο όνομα μ' εκείνον, απάντησε «Γιατί όταν μια μέρα πεθάνω, θα ήθελα να επιστρέψει μετά την κηδεία στο σπίτι ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης» .



3) Έξω από τον ναό που ψαλλόταν η νεκρώσιμη ακολουθία την ημέρα της κηδείας του, βρισκόταν μια άμαξα με ένα άσπρο και ένα μαύρο άλογο, πραγματοποιώντας την επιθυμία που εξέφρασε μέσα από το τραγούδι του «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» . Μια άμαξα με δυο άλογα οδήγησε στην τελευταία του κατοικία και τον στιχουργό του τραγουδιού, Κώστα Βίρβο (29 Μαρτίου 1926 - 6 Αυγούστου 2015).

18033087_BITHI.jpg
Η κηδεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση (11 Απριλίου 2005)


αλογα1-580x386.jpg
Η κηδεία του Κώστα Βίρβου (10 Αυγούστου 2015)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ