Οι έξυπνες συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα, όπως και τα δέντρα

Η κάθε μια από τις συσκευές αντιστοιχεί σε 7,5 ώριμα δέντρα.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της LiFO, τέσσερις συσκευές απορρόφησης ρυπογόνων μικροσωματιδίων έξυπνης τεχνολογίας καθώς και δύο αισθητήρες ανίχνευσης ποιότητας αέρα και καιρού, τοποθετήθηκαν στην πλατεία Ομονοίας. Πρόκειται για τα ειδικά φίλτρα «Pamares», τα οποία τοποθετούνται πάνω σε στύλους και έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν τον αέρα.


Η κάθε συσκευή έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει 3 γραμμάρια αντίστοιχων ρύπων την ημέρα. Επομένως, κάθε συσκευή αντιστοιχεί σε 7,5 ώριμα δέντρα. Έτσι, με τις τέσσερις συσκευές τοποθετημένες περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας, μίας από τις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές του κέντρου, θα είναι σαν να φυτεύτηκαν συνολικά 30 ώριμα δέντρα.

ionistes---omonoia-(3).jpg

Η Αθήνα ανήκει στις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδόν το 70% των ρύπων της προέρχεται από αυτοκίνητα. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη παίζει η εμφανής έλλειψη επαρκούς πρασίνου και δέντρων που μπορεί λειτουργήσουν ως φυσικά φίλτρα.


Είναι προφανές ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου έγινε διότι παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, συνεχή ροή οχημάτων και μεγάλο ύψος κτιρίων περιμετρικά, που εγκλωβίζουν τη ρύπανση (συνθήκη Street Canyon). Ως συνέπεια η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι κακή για τους οδηγούς, τους πεζούς, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες της περιοχής.

ionistes - omonoia (2).JPG


Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές πόλεις παγκοσμίως, σε περιοχές με επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σημεία κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε λιμάνια, κοντά σε βιομηχανίες αλλά και σε πάρκα, συμβάλλοντας σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Ειδικά στα σημεία που δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δέντρων αποτελεί μία ιδανική επιλογή.

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ