Στην Κίνα κατασκεύασαν (και επίπλωσαν) δεκαώροφη πολυκατοικία σε 29 ώρες

Δείτε το εντυπωσιακό timelapse βίντεο.

Article featured image
Article featured image

Μέσα σε 29 ώρες κατασκεύασαν πολυκατοικία με 10 ορόφους στην Κίνα. Το εργοτάξιο πήρε «φωτιά», με τους εργάτες να δουλεύουν ακατάπαυστα για να «σηκώσουν» την πολυκατοικία και τους γερανούς να μη σταματούν να μεταφέρουν τα δομικά υλικά για την κατασκευή. Οι εικόνες από το βίντεο που δείχνει την ανέγερση της πολυκατοικίας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάνουν τον γύρο των social media.

Το κτίριο βρίσκεται στην πόλη Τσανγκσά (επαρχία Χουνάν), στο κεντρικό τμήμα της Κίνας. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η κινεζική Broad Group. Η πολυκατοικία πήρε το όνομα «Living Building». Πρακτικά, όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι εργάτες και οι τεχνικοί συναρμολόγησαν πολλές αυτόνομες οικοδομικές μονάδες, οι οποίες ήρθαν έτοιμες από το εργοστάσιο.

Το κάθε διαμέρισμα αποτελεί μια αυτόνομη μονάδα με μέγεθος όσο ένα μεγάλο κοντέινερ, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι με ξύλινα πατώματα. Με τους γερανούς οι τεχνίτες τοποθετούσαν αυτά τα κοντέινερ το ένα δίπλα στο άλλο ή πάνω στο άλλο, κάνοντας τη μία συναρμολόγηση πίσω από τη άλλη. Με τον αριθμό από τις βίδες να είναι τεράστιος, οι εργάτες δεν σταματούσαν να «κουμπώνουν» και να βιδώνουν τα μέρη.

polikatoikia-xtisimo-jenga-orofos.jpg



Μόλις ολοκληρώθηκε ο βασικός σκελετός, ακολούθησε η εγκατάσταση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια μπήκε η επίπλωση, με το design να βασίζεται σε λιτές γραμμές και έμφαση να δίνεται στην παρουσία του ξύλου σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα σε οικοσυσκευές και τοίχους.

polikatoikia-krevatokamara.jpg


kina-polikatoikia-spiti.jpg


Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη κατασκευή είναι απόλυτα ασφαλής. Ειδικότερα, η Broad Group παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το δάπεδο στο κάθε διαμέρισμα - κοντέινερ είναι 100 φορές πιο ισχυρό σε σχέση με το πάτωμα σε μια «συμβατική» πολυκατοικία, καθώς περιέχει «οπλισμό» από ανοξείδωτες πλάκες.

«Είναι απόλυτα κατάλληλη για πολυτελείς κατασκευές, ουρανοξύστες 200 ορόφων, αλλά και για δημόσια κτίρια» εξηγεί εκπρόσωπος της Broad Group, επισημαίνοντας το χαμηλό κόστος κατασκευής ως απόρροια της εύκολης μεταφοράς των δομικών υλικών και της γρήγορης συναρμολόγησης μεταξύ άλλων.

Δείτε το timelapse βίντεο που δείχνει πώς κατασκευάστηκε η δεκαώροφη πολυκατοικία.



Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κίνα κατασκευάζουν ένα λειτουργικό κτίριο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στα τέλη Ιανουαρίου 2020 είχαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου οι εικόνες από το πρώτο νοσοκομείο για τον κορωνοϊό στην Κίνα που είχε δημιουργηθεί μέσα σε χρόνο ρεκόρ, την περίοδο που η χώρα δοκιμαζόταν από το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ